Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Vincze Tamás

hétfő, 11 szeptember 2023 04:16

Rovinj, a nyelvtanulásra is ideális helyszín

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlóiskolájának pedagógusaként 2023. júl.16-22. között az „English Language Development for Teachers and Staff” elnevezésű egy hetes továbbképzésen vettem részt Horvátország csodaszép tengerparti városában, Rovinjban. A részvételt az Erasmus+ programok megszervezését és lebonyolítását segítő, intézményemmel már több éve együttműködő Hungary Expert a Tanárokért és a Diákokért irodának is köszönhettem. Rovinjt immáron második alkalommal választottam képzési helyszínként, amit egyrészt indokolt az előző évi tartalmas és színvonalas kurzus, másrészt a minden tekintetben nagyszerű környezet.  

A kurzus előzetes kiválasztásakor az volt a célom, hogy angol nyelvtudásomat frissítsem, illetve gyarapítsam. Választásom nagyon jónak bizonyult, hiszen igazán közvetlen, pedagógiai és módszertani téren nagyszerűen felkészült oktatónk az első perctől barátságos és oldott hangulatot teremtett 12 fős csoportunkban, megoldást találva az eltérő szintű előzetes felkészültségre is. A délutánonként zajló óráinkon többnyire a SpeakOut című könyv fejezeteit dolgoztuk fel elsősorban a szóbeli kommunikációra helyezve a hangsúlyt, de előfordult az is, hogy a város nevezetességeivel ismerkedtünk, természetesen angol nyelven. Oktatónk sok játékos szituációt teremtett, ezáltal a nyelvtanulás és nyelvgyakorlás sokszor száraznak tűnő folyamata jellemzően könnyednek és szórakoztatónak bizonyult.  Jó érzés volt országhatárainkon túlról érkező kollégákkal együtt dolgozni, különösen úgy, hogy az első esti kötetlen hangvételű ismerkedési vacsorán gyorsan összhangba került egymással csoportunk minden tagja.

A továbbképzést szervező iroda jóvoltából részt vettünk delfintúrán is, ahol a szerencse mellénk állt és több alkalommal szemtanúi voltunk egy a hajónk mellett fel-felbukkanó delfinrajnak. Fakultatív kulturális program keretein belül megcsodáltuk a sziklaszirtre épült, gyönyörű épületekkel és panorámával  rendelkező, középkori Motovun városát is. És bár idén is megszervezésre került az utolsó napi hajóút a közeli Lim-fjordba, de azt végül a bizonytalannak tűnő időjárás miatt kihagytam.

A továbbképzéshez tartozó tartalmi elemeken túl a kikapcsolódásra is volt lehetőségem. Szinte naponta felketestem az elmúlt évben megismert, számomra legkedvesebb tengerparti részt a Cuvi Beach vonzáskörzetében. Imádtam a kristálytiszta vízben történő úszkálást, illetve a hosszú sétákat a sziklás, öblökkel teli parton. Egy alkalommal egész hosszan felfedeztem a még be nem járt területeket egy bérelt elektromos roller segítségével. Aztán egy este sem hagytam ki a  csodálatos óvárost a hömpölygő tömeg ellenére sem. Két alkalommal különösen szerencsés voltam, hiszen a főtéren a Queen és az ABBA dalait játszották tehetséges horvát együttesek. A záró este pedig egy hangulatos vacsorával telt néhány csoporttársam társaságában.  

Mivel a képzésre személyautóval utaztam, így hazafelé megtekintettem az Isztriai-félsziget Rovinjtól északra található ismertebb településeit, illetve szebbnek tartott partvidéki szakaszait. Betértem egy-egy rövid túra erejéig Porec, aztán Umag és a szlovén Piran városaiba, de talán elfogultként megállapítottam, hogy Rovinj a félsziget igazi gyöngyszeme.

Beszámolóm záró gondolata idén is a köszöneté. Köszönöm Véghné Juhász Krisztina, a Hungary Expert ügyvezetője, valamint intézményem Erasmus+ koordinátorai, Dobos Edina és Zalánki Judit kolléganőim profi munkáját és segítségét, amivel hozzájárultak nyelvtanulásomhoz, illetve a nem mindennapi élmények megszerzéséhez. J

hétfő, 05 szeptember 2022 11:29

Tehetségvarázslás a varázslatos Rovinjban.

Iskolám, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlóiskolája, valamint az Erasmus+ programok megszervezését és lebonyolítását segítő Hungary Expert a Tanárokért és a Diákokért iroda együttműködésének köszönhetően 2022. júl.17-23. között a horvátországi Rovinjban vettem részt a Varázsold elő tanítványodból a talentumot - Komplex 3+T elnevezésű szakmai továbbképzésen.

Harmadjára történt mindez velem az Erasmus+ jóvoltából, és az eddigi pozitív tapasztalataim miatt nagyon izgatottan vártam az idei továbbképzést. A hatnapos program előestéjén egy kötetlen, vacsora melletti ismerkedésre volt lehetőségünk. Örömteli volt látni, hogy több továbbképzési programhoz kapcsolódóan talán száznál is több pedagógus kolléga szánta rá magát arra, hogy a nyári pihenő időszakot szakmai ismeretszerzésre is felhasználja. A tehetségfejlesztéssel kapcsolatos képzési tartalom feldolgozása másnap, azaz hétfőn vette kezdetét és péntekig tartott, rugalmasan tömbösített órák formájában, reggeltől kora délutánig.

A tehetségfejlesztéssel kapcsolatos tématerület Orbán Sándor tanár úr prezentálásában került feldolgozásra. A tanár úr megnyerő, közvetlen, a kollégákkal végletekig udvarias stílusa, a témában tapasztalható jártassága és tetten érhető lelkesedése az első délelőttől nagyon szimpatikus volt számomra. 20 fős csoportunknak kellő időt biztosított a bemutatkozásra, így mondhatni gyorsan egymásra hangolódtunk. A tehetség azonosítás és fejlesztés elméleti hátterének alapos bemutatását követően, nagyjából a második nap derekától kezdődően aztán ki is derült, hogy a kurzus címében olvasható Komplex 3+T elnevezés valójában mit is takar.

A módszer lényege a tanulók készségeinek és képességeinek tudatosan többirányú fejlesztése, érintve a szomatikus, affektív és kognitív zónájukat egyaránt. A megismert módszertan nagyon jó benyomást tett rám, hiszen nagyszerű példája annak, hogy a pedagógus mennyire meghatározó lehet a tehetségazonosítás segítése, a tanuló célképzése, majd hosszútávú motivációjának fenntartása során, miközben mester és tanítványa kapcsolata érezhetően a bizalomra és kölcsönös tiszteletre épül.

Záró akkordként a kurzus egy szombati hajóúttal zárult a Rovinjhoz közeli Limski-fjord, valamint Vrsar városának felfedezésével. Hamisítatlan tengeri környezetbe csöppentünk egy fél nap erejéig, ahol helyi ízeket szolgált fel a hangulatfelelős matrózlány, a bátrabbak pedig akár a hajó felső szintjéről csobbanhattak a világoskék vízbe.

A szakmai programon túl a gondtalan pihenésre is volt lehetőségem. Megismertem számos csodaszép strandot, esténként órákat sétáltam Rovinj magával ragadó történelmi belvárosában, sőt az Isztria-félsziget legnagyobb városát, Pulát, illetve legdélebbi pontját, a Kamenjak-fokot is láthattam. Kár, hogy véget ért ez a hét! Jó szívvel ajánlom minden kollégának mind a helyszínt, mind Orbán tanár úr kurzusát.

Beszámolóm záró gondolata a köszöneté, hisz nem élhettem volna át ilyen hasznos és élményteli hetet Véghné Juhász Krisztina, a Hungary Expert ügyvezetője, valamint intézményem Erasmus+ koordinátorai, Dobos Edina és Zalánki Judit kolléganőim segítsége nélkül. Köszönöm szépen J

Iskolám, az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolája másodjára pályázott sikeresen az ERASMUS+ támogatásával külföldön megvalósuló pedagógus továbbképzési programra. Mindez számomra is duplázást jelentett, így megismételhettem az elmúlt évi német nyelvtanfolyamomat, mégpedig az idén Regensburg helyett Bécsben.

A tavalyi, rendkívül hasznos és rengeteg élményt hozó továbbképzés tapasztalatainak birtokában nagyon vártam az utazást, melyre július végétől került sor 14 napban. Az utazás megszervezésében, a nyelvtanfolyam és az elszállásolásom kiválasztásában a „bevált módszeren ne változtass” elvet követtem. Ennek köszönhetően személyautóval utaztam, napi 6 órában intenzív nyelvi képzésben vettem részt és ismét családhoz kértem az elszállásolásomat. Minden nagyszerű döntésnek bizonyult.

A nyelvi kurzus az osztrák fővárosban két képzőhellyel is rendelkező Actilingua nyelviskolában valósult meg. Professzionális munkára berendezkedő intézmény. Az első hétfőm reggelén az itthonról korábban elküldendő, német nyelvi felkészültségemet részben pozícionáló tesztet egy elbeszélgetéssel egészítettek ki a számomra megfelelő erősségű csoportba történő besorolás céljából. Mivel rendkívül sok nyelvtanuló fordult meg az iskolában, így valójában nem lepett meg, hogy iskolai napomat 12.30-kor kezdtem és 17.30-kor fejeztem be. A napi első kettő, „intenzív” órám kisebb létszámú, 5-6 fős csoportban zajlott és jellemzően beszédgyakorlatokból állt. Számunkra színpatikus témákból választhattunk és ezeket dolgoztuk fel párokban vagy épp frontális formában. Az ezt követő kétszer két órás standard kurzus néhány fős létszámnövekedés után folytatódott, ahol sokat foglalkoztunk nyelvtani szabályokkal, szövegértést támogató feladatokkal valamint szintén kommunikációt fejlesztő szituációk megoldásával. Nagyon tetszett, hogy a két hét alatt öt nyelvtanárnő foglalkozott velünk, lelkesen, napról-napra érezhetően alaposan felkészülve az órákra. A tavalyi után nem lepett meg csoportom nagyon változatos nemzetiségi összetétele török, svájci, amerikai, lengyel, ukrán, francia, olasz, spanyol nyelvtanulók és egy Vácról érkező kolléga részvételével. Az órák igazán jó hangulatban teltek közel azonos tudásszintű csoporttársaim társaságában, minden tekintetben nagyon nyugodt és toleráns környezetben. A nyelviskola szinte minden estére szervezett alternatív programot, így volt lehetőség városnézésre, múzeumlátogatásra vagy éppen eltérő témájú előadások meghallgatására.

A belvárosban lévő szállásommal és vendéglátómmal is nagyon elégedett lehettem. A nagyon finom reggelik alkalmával hosszasan beszélgettünk mindennapi dolgokról, sokat segített a város látnivalóinak ajánlásában, sőt két alkalommal együtt is vacsoráztunk megkóstolva a bécsi kajszibarackos gombócot és az igazi Wiener Schnitzel-t. Hazatértem óta azóta is tartjuk a kapcsolatot üzenetváltásokkal.

És bizony megtapasztaltam, hogy miért Bécset választják 2009 óta minden évben a világ legélhetőbb nagyvárosának. Szándékomban állt szabadidőmben a város megismerése, amit kerékpárommal nagyon hatékonyan tudtam megtenni a nagyszerű minőségű kerékpárutakon. Voltam a Schönbrunn és Belvedere kastélyokban, nagyon alaposan fel tudtam térképezni a belváros építészeti és kulturális látnivalóit, megismertem a legszebb parkokat kedvencemmel, a Volksgarten-nel, végig kerekeztem vagy épp futottam a Donaukanal mindkét partján, felmentem a 170 méter magas Donauturm-ra, sőt kipróbáltam a híres bécsi óriáskereket is. Hétvégi programomat tekintve pedig nagyon szerencsés voltam, hiszen ottlétem alatt rendezték a strandröplabdázók Master versenyét, amelyen közelről szurkolhattam a világranglista legjobb férfi és női versenyzőinek. 

Beszámolómat az Erasmus+ program nagyon jó szívvel történő ajánlásával zárom. Segítségével nyelvtudásom fejlődését nagyban támogató, nagyon tartalmas, fárasztó, de mégis pozitív energiával feltöltő két hetet tölthettem számomra teljesen idegen környezetben, kimozdulva a szokványos hétköznapokból. Megvalósulását nagyon köszönöm egyfelől a Hungary-Expert szolgáltató iroda munkatársainak, másfelől az adminisztrációs terheket vállaló projektkoordinátorunknak, Edinának.

hétfő, 19 november 2018 11:25

Wunderbare Erlebnisse aus Regensburg

Iskolám, az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolája sikeresen pályázott az ERASMUS+ támogatásával megvalósuló pedagógus továbbképzési programra. Ennek keretein belül július elejétől két hetet töltöttem Bajorország egyik városában, Regensburgban. A programban való részvételem elsődleges célja német nyelvi kompetenciáim fejlesztése volt. Mindez végül egy rengeteg élményt tartogató nagy kaland közepette valósult meg.

Választásom tudatosan esett Regensburgra. Vonzott földrajzi elhelyezkedése, jelentős történelmi múltjából fakadó látnivalói, valamint előzetesen a Horizonte nyelviskoláról is nagyon pozitív visszajelzéseket olvastam. Beszámolómat utóbbival kezdem.

A Horizonte nyelviskola a közel 150 ezres lakossággal rendelkező Regensburg történelmi belvárosában található. Az első pillanattól éreztem, hogy munkatársai a legkülönbözőbb országokból érkező nyelvtanulókra specializálódva nagyon szervezetten, alaposan, sugárzó jókedvvel, összességében nagyszerű hangulatot teremtve végzik munkájukat. Megérkezésem első napján egy rövid elbeszélgetést követően beosztottak a számomra megfelelő csoportba. Délelőttönként 9-től 12 óráig jellemzően nyelvtannal foglalkoztunk egy módszertanilag nagyon felkészült, igazán változatos órákat tartó tanárnővel. Csoportunk igazán multikulturális volt norvég, japán, mexikói, horvát, amerikai, dél-koreai, lengyel és svájci résztvevőkkel. Mivel intenzív kurzust választottam, így számomra délután is folytatódott a tanulás kicsit rövidebb időtartamban, viszont mindössze háromfős csoportban. Ezeken az órákon főleg a szóbeli kommunikációt gyakoroltuk élvezetes feladatmegoldásokkal.

És hogy a nyelvtanuláson túl miért éltem meg kalandként a kéthetes túrát?

Egyrészt elszállásolásomat családhoz kértem.  Befogadóim rendkívül barátságosak és segítőkészek voltak. Megérkezésem estéjén kerékpárral bejártuk a város legnevezetesebb részeit, a hatékonyabb kommunikáció miatt rengeteg információt hallottam angolul. Ezt követően viszont ez megszűnt, esténként órákat „beszélgettünk” már német nyelven a legkülönbözőbb témákat érintve. Nagyon türelmesen viszonyultak a szavak kereséséhez, szorgalmasan javították a nyelvtani hibáimat. Részt vettem velük kerti partin vagy közös bevásárláson, valamint igazi helyi ízekkel ismertettek meg a vacsorák alkalmával – lévén egyikük szakácsként dolgozik.

Másrészt utazásomat autóval bonyolítottam le, kerékpárostól. Mindez nagyszerű lehetőséget biztosított a látnivalókban bővelkedő közeli és távolabbi környezet felfedezésére. Odafelé az osztrák Tirolon keresztül utaztam, majd érintettem a Füssen-tó közelében lévő világhírű német kastélyokat. A nyelviskola is szervezett rendszeresen délutáni programokat, köztük nagyobb lélegzetvételű kirándulásokkal. Voltunk a csodálatosan szép Bamberg városában, aztán dunai hajózással egyik irányban a majdnem ezeréves sörfőző múlttal is rendelkező Weltenberg kastélynál, a másik irányba indulva a Wallhalla monumentális szoborparkjában. Nagy élményt jelentett a közeli BMW gyár meglátogatása. Kerékpárral gyakorlatilag teljesen felfedeztem Regensburgot a szűk belvárosi utcáival, történelmileg jelentős épületeivel, a Kepler múzeummal és nagy bevásárló központjaival. Többször strandröplabdáztam vagy futottam a gyönyörű Duna-parkban. A két hetes program zárultával pedig hazafelé útba ejtettem Münchent és régi vágyamat teljesítve két keréken bejártam szinte minden látnivalóként ajánlott részét.

Összességében nagyon jó szívvel ajánlom pedagógus kollégáimnak mind az ERASMUS+ programot, mind pedig a regensburgi Horizonte nyelviskolát. Köszönöm szépen mindenkinek, aki kéthetes nyelvtanfolyamom megvalósulását segítette. Legszívesebben megismételném.