Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Hezler Edit

2019 októberében a 'Methoden des E-Learning: Tablets, Apps und Web 2.0 című egy hetes kurzuson vettem részt Düsseldorfban. Az IIK munkatársainak figyelme a tervezéstől a kapcsolatfelvételen át a lebonyolításig, minden részletre kiterjedt . A kurzus két vezetője minden résztvevőre egyaránt figyelt, minden nap felkészülten, a tervezett tartalomhoz tartozó nyomtatott és elektronikus formában nyújtott tananyaggal érkezett, készségesen segített a tananyag feldolgozásában, kérdéseinket megválaszolta. Mindketten törekedtek a tanórai jó hangulat kialakítására, közvetlen viselkedésükkel hozzájárultak a jó tanár-diák viszony gyors kialakulásához. Alkalmazkodtak az egyének és a csoport munkatempójához is, gyorsan és kedvezően reagáltak a tanulói igényekre és problémákra, De a tananyagon túl terjedő egyéb információkat is szívesen nyújtottak (közlekedés, étkezési lehetőségek, szabadidős tevékenységek, stb.) A teremben smarttábla, minden résztvevő számára modern, internet-hozzáféréssel rendelkező asztali számítógép és tablet állt rendelkezésre, A hét közepén egy hajós kirándulást terveztek a Rajnán, ami sajnos a rossz idő miatt meghiúsult, de a tanfolyam egyik vezetője Andreas Westhofen azonnal talált egy alternatívát. Így rövid városnéző túra után a Medienhafenen található TV-toronyba látogattunk és kávé és „Käsekuchen” mellett felülnézetből szemlélhettük a várost, a Rajnát, majd rövid séta során megtekinthettük a Medienhafen különleges épületeit, Összefoglalva elmondható, hogy a tanfolyam öt hosszú, folyamatos figyelmet igénylő napja lehetőséget nyújtott a Web 2.0 világába való betekintésre a legújabb, legelterjedtebb és az oktatásban leghatékonyabb alkalmazások megismerésére és elsajátítására, szakszókincsünk nagymértékű fejlesztésére, valamint a német nyelv használatára. Ezért ezt a képzést minden németül beszélő kollégának szívesen ajánlom.
kedd, 20 november 2018 19:35

Berlin, Berlin

2018. 10. 15. és 2018. 10. 20. között az Erasmus + program keretein belül a Hamvas Béla Gimnázium „Kelts hullámokat!”pályázatának résztvevőjeként tartózkodtam Berlinben, ahol az Europass iskola társiskolájában, a Carl Duisberg Nyelviskolában az „Intensiv Deutschkurs und CLIL für Lehrer” elnevezésű kurzusra jártam. A kurzussal kapcsolatos online nyelvi szintfelmérés, a kurzussal kapcsolatos információk az elutazás előtti héten érkeztek meg e-mailben. A nyelviskola könnyen megközelíthető. A munkatársak kedvesek, segítőkészek. Az első napon a szóbeli nyelvi szintfelmérés után 5 fős csoportba kerültem, ahol közel azonos nyelvi szinten lévő általános- és középiskolában tanító kolléganőkkel dolgoztam együtt. Délelőttönként 5-5 nyelvi óra volt, melyet az első napi igényfelmérés szerint Berlinnel kapcsolatos témákkal (iskolarendszer, történelem, berlini dialektus, aktuális politika) töltött meg az órákat tartó két tanárnő. Az összesen 5 CLIL óra két napon 2,5-2,5 órában zajlott. Az első alkalommal a CLIL tudományos hátterével ismerkedtünk meg, majd a kapott linkgyűjteményt önállóan dolgoztuk fel. A második alkalomra mindannyiunknak egy-egy CLIL-projektet / órát kellett bemutatnunk, melyeket közösen értékeltünk. Az órák során megosztottunk egymással jól bevált módszertani fogásokat, anyagokat, ötleteket. Délutánonként az iskola fakultatív programokat kínált. Én a Természettudományi Múzeumban voltam, ahová az iskola által kibocsájtott diákigazolvánnyal feláron léphettem be. A kurzus díjába tartozik két délutáni program: kedden két órán át kísért minket az Europass berlini munkatársa. A fő látványosságokra hívta fel a figyelmünket. A délutánok és esték alkalmat adtak arra, hogy Berlin látványosságait megtekintsem, a helyi specialitásokat kipróbáljam, sokat beszéljek németül és Berlin különleges légkörét átéljem. Az egy hét alatt sok értékes emberrel ismerkedtem meg. Szókincsem bővült, Berlinnel kapcsolatos ismereteim nagymértékben növekedtek, a délutáni CLIL-órák megerősítették módszertani tudásom.

Úgy gondolom, hogy hasznos dolog volt pályázni az Erasmus+ programmal és a mobilitásom hozzájárul a pályázatunk sikerességéhez, valamint a Berlinben szerzett tapasztalatokkal még autentikusabban tudom közvetíteni a német kultúrát diákjaim felé. A megtapasztaltak alapján az a véleményem, hogy érdemes a jövőben is hasonló mobilitásokon részt venni.

További információk találhatók honlapunkon: https://hamvas1.wixsite.com/keltshullamokat