Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Megvalósult mobilitások disszeminációi

Tegzes Kinga

szerda, 26 június 2019 09:28

Matematika határainkon túl

Bő egy hetet töltöttem október végén Worcesterben egy tanártovábbképzésen. A módszertani kurzus keretében több környékbeli iskolába is ellátogathattunk, lehetőségünk adódott bepillantást nyerni az angol matematikaoktatásba.

Csoportunk szlovén, olasz, spanyol és svéd matematika tanárokból állt össze. Tanfolyamunkkal párhuzamosan volt egy testnevelőknek szóló kurzus is, velük is sok közös programunk volt. A csapat színessége folyamatosan biztosította a jó hangulatot. Nagyon sokat tanulhattam nemcsak a kurzus programjaiból, hanem a kollégákkal történt informális beszélgetésekből is. Érdekes volt hallani a különböző országok iskolarendszeréről.

A tanfolyam első felében helyi iskolákban tettünk látogatást. Mindenütt nagyon kedvesen és nyitottan fogadtak Bennünket.

Több iskolában is láthattam, hogy nagy hagyománya van már a digitális tábla, digitális tananyagok használatának. Mind az órai feladatok, mind a házi feladat egy előre rögzített digitális tananyag-rendszer szerint megy. Nekem ez túlzásnak is tűnt, hiányoltam a tanári szabadságot.

A kurzus második felében Birminghambe látogattunk, ahol sok-sok ötletet kaptunk a birmighami egyetem matematika professzorától. Tanár úr igen nagy elköteleződéssel segíti az ottani egyik iskola munkáját, támogatja őket abban, hogy a diákokat tényleg használható tudással lássák el, gondolkodásra, kérdések feltevésre nevelve őket.

Nagyon érdekesnek – és irigylésre méltónak - találtam, hogy a tanítási napba beépítve egy 20 percben munkaközösségi ülésük volt a matematika tanároknak. Ezen mi is részt vehettünk. Egyértelműen didaktikai megbeszélésbe csöppentünk, egy konkrét problémát jártak körül, hogy hogyan is érdemes tanítani, milyen ötleteket tudnak adni egymásnak.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy bár elvileg középiskolai matematika órákat láttunk, többnyire nálunk általános iskolainak számító anyagrészt tanítottak. Amennyit láttam, abból úgy tűnik, a magyar matematika oktatás követelményei jóval az angol elvárások fölött van. Hogy ez jó vagy rossz, ennek az eldöntését az Olvasóra bízom.

Tegzes Kinga

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Projektünk honlapja: sztgerasmus18.blogspot.com