Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Megvalósult mobilitások disszeminációi

Ambrus Diána Éva

hétfő, 07 szeptember 2020 11:38

21st Century Teaching

Iskolám, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 2019. februárjában pályázatot nyújtott be a Tempus Közalapítványhoz, Erasmus+ közoktatásban dolgozó pedagógusok mobilitási projektjéhez. Projektkoordinátorunk nagyon jól összefogta a projektet és az iskolánkból jelentkező pedagógusokat. Én Írországba, Dublinba pályáztam egy kéthetes szakmai kurzusra az Europass Teacher Academy tanártovábbképző iskolába. A tanfolyam 2019. július 15-től július 26-ig tartott.

Már a tanév befejezése előtt megkezdtük a felkészülést (szállásfoglalás, repülőjegyvásárlás, a célnyelvi ország megismerése, angol nyelvi felkészülés stb.). Ez a dublini tanfolyam azon tanárok részére lett meghirdetve, akik az aktív tanórai tanulás elősegítését kívánták megcélozni. A képzés címe: 21st Century Teaching - Competence-based Education, Soft-skills and creativity volt. Szállásunkat Airbnb-n foglaltuk munkatársammal, aki szintén Dublinban vett részt egy másik képzésen.

Vasárnap érkeztünk a dublini repülőtérre. Onnan busszal közelítettük meg a szállást. A beköltözés, elrendezkedés után kicsit ismerkedtünk a környékkel, megkerestük az iskola épületét. Majd hétfőn az Europass Teacher Academy oktatási helyén találkoztam a leendő csoporttársaimmal. Kis eligazítás után összerendeződtek a csoportok a tanáraikkal. A csoport létszáma pont megfelelő volt, 10-en voltunk, számos országból érkeztek pedagógusok, és egy iskolapszichológus is volt velünk. Érkeztek résztvevők Németországból, Lengyelországból, Franciaországból, Litvániából, Spanyolországból, Szlovákiából és persze Magyarországról is. Ez a csoportlétszám pont megfelelő volt arra, hogy együtt tudjunk dolgozni. Az első hét tematikája inkább elméleti volt, elsősorban módszertani ötleteket kaptunk a tantermi kommunikáció javítására, amivel a diákok motivációját, aktív tanórai részvételét alapozhatjuk meg, de így is volt alkalom arra, hogy kiscsoportokban munkálkodjunk az ideális, tanulóközpontú iskola megalkotásán, gyakoroljuk, hogyan adjunk pozitív, építő visszacsatolást vagy játékokat ismerjünk meg pl. a bemelegítők és a jégtörők köréből.

Az óráim hétköznapokon délután 13:30-kor kezdődtek és többnyire 18:30-ig tartottak. Így a délelőttöket használtam fel arra, hogy ellátogassak egy-egy múzeumba, parkba, vagy katedrálishoz. Az estéket általában együtt töltöttük a csoporttársaimmal, munkatársammal, illetve az ő csoporttársaival. Meglátogattuk a helyi nevezetességeket és jó néhány helyi pub-ot. Volt olyan nap, amikor az órák előtt be volt iktatva az iskolánk által szervezett városnézés idegenvezetővel. Szombaton az iskola szervezésében ellátogattunk a The Giant's Causeway-hez, majd Belfast-ba, a vasárnapot pedig Howth-ban töltöttük a munkatársammal.

A második héten a tanfolyam új modulja kezdődött, új kurzusvezetővel, ahol kreatív, innovatív ötleteket kaptunk - amiket azóta már be is építettem a munkámba. A második hétre a csoport összetétele szinte teljesen megváltozott, sokan hazautaztak, új csoporttársak érkeztek. De a jó hangulat és a lelkes tanulási vágy itt is jellemző volt. Minden foglalkozás interaktív volt, részt vettünk a jobbnál jobb ötletet adó feladatokban, de főként a digitális oktatás és IKT eszközök használata témakörben online platformokkal munkálkodtunk, amiket az oktatásban tudunk használni. Pl. az Edmodo-val ismerkedtünk.

Tanáraink, Robert és Bülent hosszú időre megmaradó inspirációval láttak el minket. Új ötletekkel gazdagodtunk, amelyek az osztályteremben is megvalósíthatók.

 

https://tinyurl.com/y6yn6mbb