Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Vargáné Bárdos Judit

vasárnap, 28 augusztus 2022 06:50

Játékos tanulás Máltán

A Tempus Közalapítvány Erasmus+ pályázatának köszönhetően 2 hetet tölthettem Máltán. A kurzusom címe The Playground Classroom volt, egy kifejezetten nyelvtanároknak szóló program. A csoportunk 7 főből állt, cseh, lengyel és magyar kollégákból. Az oktatónk, Tess nagyon lelkes volt és változatos tananyaggal készült. Tanultunk az alapkészségek sokoldalú fejlesztéséről, a digitális platformok használatáról, a Cusenaire rudak felhasználási lehetőségeiről, kibővítettük ismereteinket a kooperatív technikákról, beszéltünk a tanulási nehézséggel küzdő tanulókról. Természetesen a központban a játék állt. Tess minden reggel kulturális ajánlóval kezdett, ahol olyan látványosságokat is megmutatott, amelyek az útikönyvekben nem szerepelnek.  A két hét alatt rengeteget tanultam, feltöltődtem. Köszönet Krisztának és Antának, akikhez bármilyen bajos üggyel fordulhattam és végig segítették a mobilitások sikeres teljesítését.

szombat, 24 augusztus 2019 05:10

Milyen is az a 21. századi oktatás?

2019-ben az Egri Lenkey János Általános Iskola sikeresen pályázott az Erasmus+ programban, így lehetőségem volt 2 hetet Dublinban tölteni egy az Alpha College által szervezett kurzuson. A kurzus címe nagyon izgalmasnak tűnt: Educating for the 21st century: re-imagining our Schools for our Children’s Future. A résztvevők között számos magyar kolléga mellett volt spanyol, bolgár és lengyel is. Az egyik ok, amiért ezt a helyszínt választottam az volt, hogy felfrissítsem angol tudásomat, de a kurzus  témakörei sem okoztak csalódást. Katie, Rachel és Liam kiváló foglalkozásokat tartottak. Megismerkedtem a projektoktatásban rejlő mélyebb lehetőségekkel, a 4C fejlesztésének módjaival, néhány alkalmazással, amit eddig nem használtam (Flipgrid, quizlet live, Storybird, MindMap). Képet kaptam a fenttarthatóság szerepéről az oktatásban és hogy mi mindenre jó az iskolakert. Liam délutánonként velünk tartott a kulturális programokra és rengeteg érdekességet mesélt.

Az iskola szervezését csak dicsérni tudom. A megérkezés, a dokumentumok elkészítése zökkenőmentesen zajlott. Nem bántam meg, hogy családnál szálltam meg. A házi néni igazán kifogástalan házigazda volt. A kurzust csak ajánlani tudom, mert olyan ismeretekre tettem szert, amiket a mindennapi tanítási gyakorlatban használni tudok.

Köszönöm Krisztának és Anitának, hogy a megírás folyamatában segítették és felügyelték a munkánkat.