Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Papp Andrea

Csodálatos napokat töltöttem az Erasmus+ -nak köszönhetően Rovinj gyönyörű városában. Egy 7 napos képzés keretében a kommunikáció szerteágazó területén barangoltam, szakmailag és emberileg is rendkívüli tréneremmel, Lukács Gabriellával és elhivatott, kreatív, csupa mosoly kollégáimmal. A képzés magas színvonala és jókedvű légköre, a város apró utcáinak felfedezése, az új barátok megismerése örök élmény marad számomra.

A kurzusnak egy impozáns épületben helyet kapó gimnázium szolgáltatta a helyszínt, amely minden szempontból megfelelt a mai kor követelményeinek. Idén a „Tanári kommunikáció” képzésre esett a választásom, mert úgy éreztem, a mai felgyorsult világunkban, ahol már szinte alig szánunk időt a közvetlen verbális kommunikációra, különösen fontos, hogy közlendőnket világosan, érthetően, egyértelműen fejezzük ki partnereink felé.

Szerettem volna felfrissíteni és bővíteni azokat a technikákat, amellyel a tanári kommunikációmat erősíthetem, fenntarthatom a figyelmet, hatékonyan átadhatom az információt. Minden elvárásom maradéktalanul teljesült.

Köszönöm a lehetőséget iskolámnak, és minden közreműködőnek!

hétfő, 16 szeptember 2019 13:13

Firenzei barangolások

Intézményünk, a Gönczy Pál Katolikus Általános Iskola az idén először nyújtott be Erasmus+  K1 pályázatot. Legfőbb céljaink között szerepelt, az idegen nyelvi, digitális kompetenciák fejlesztése, új szemléletmódok, módszerek megismerése, a pedagógusok önfejlesztése, feltöltése újabb élményekkel.

A sikeres pályamunka eredményeképpen jutottam el szeretett országomba, Olaszországba, ezen belül pedig Firenzébe. Az Europass Teacher Academy szervezésében a szoft készségek világában merülhettem el magyar nyelven.

A várost nem véletlenül nevezik az európai kultúra bölcsőjének. Hangulata, történelmi, művészeti gazdagsága lenyűgöző. Már a megérkezéskor tudtam, itt a délelőtti tanfolyami órák mellett délután is csupa művészettörténeti, történelmi, építészeti stb. „óra” vár rám.

A tanfolyam első napját izgalommal vártam, de már a kezdés utáni órában kiderült, felesleges volt minden aggodalom, a trénerem és a csoporttársaim is nyitott, érdeklődő, kedves emberek.

A továbbképzés helyszíne egy nagyon szép, különleges épületekkel ölelt téren állt. Termünk tükrözte a város hangulatát,nem a megszokott külcsín jellemezte. A berendezés könnyen mozgatható volt, az aktuális feladatokhoz gyorsan át tudtuk rendezni.

 Az óráink 9.00-14.00 óráig tartottak. A foglalkozások változatossága, intenzitása, sodró lendülete, a bizalmas, barátságos légkör okozta valószínűleg, hogy sokszor szívesen maradtunk volna még, hogy folytassuk az aznapi anyag elmélyítését. Az itt dolgozó munkatársak a foglalkozások szüneteiben kedves , őszinte mosollyal kínálták a frissítő kávét, üdítőt és a tradicionális olasz édességeket.

A tananyag középpontjában a soft készségek álltak, ezek mindennapi alkalmazásait, helyes értelmezését gyakoroltuk folyamatosan. Alig volt frontális munka, mindent csoportokban, párokban oldottunk meg, majd a kapott eredményeket összevetettük a többiek véleményével.

Érdekes volt újra megtapasztalni azt a szinte közhelyszerű szókapcsolatot, hogy „minden ember más” . A különböző életkorok, életbeli tapasztalatok, egyéni hátterek más-más megvilágításba helyezték ugyanazt a problámát, vitaindító felvetést. Mindenki másképp súlyozta az adott kérdést, amiből mindannyian tanultunk és szinte észrevétlenül sajátítottuk el a szoft készségek széles tárházát.

A kurzusvezetőnk, Matei Lídia végtelen nyugalommal, jól időzített  humorral , magas szakmai tudással koordinálta mind a közös, mind a csoport vagy páros munkát.

Barátságok, szakmai munkakapcsolatok kezdete is volt ez a 6 nap.

A 16 fős csoport minden tagja különböző beosztásokban, és más-más szakmai területen dolgozott. A rövid bemutatkozások előre megtörténtek egy zárt facebook csoporton belül, persze ez nem helyettesítette a személyes kontaktust.

Sokan utaztunk busszal, így már az út folyamán módunkban állt tovább ismerkedni.

A hét folyamán bepillantást nyertünk egymás iskoláinak életébe, megismertük azokat a módszereket, amelyeket eredményesen használnak a kollégák egyes helyzetekben. Számos új program, szakkör , motivációs lehetőség cserélt gazdát, igyekszünk majd ezeket a saját iskolánkra formálva továbbvinni. Elhangzott hospitálási , továbbképzési lehetőség is a kedves kollégák részéről, amely az iskolájukat érinti.

A munkakapcsolatokon azonban messze túl mutat ennek a kis közösségnek az ereje. A városnéző barangolásokat, esti szabadidős programokat is szívesen egyeztettük és nap zárásaként gyakran közösen vacsoráztunk kisebb –nagyobb csoportokban, ahogy a helyzet hozta.

Az őszi szünetre már megszervezte szülőföldjére egyik erdélyi származású kollégánk a kulturális programokkal telitűzdelt 4 napos kirándulást, amit izgatottan vár mindenki.

Szeretném, ha az itt elsajátított ismereteket hatékonyan tudnám átadni kollégáimnak, diákjaimnak és használni tudnám a mindennapokban, így a szociális készségek erősítésével elfogadóbbá, összetartóbbá, toleránsabbá válna közösségünk.

Köszönöm a lehetőséget, örök élmény marad!!