Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Dubován Julianna

kedd, 19 szeptember 2023 10:02

Két hét Rovinjban

Két hét (képzés) Rovinjban

Harmadik alkalommal volt lehetőségem Erasmus+ továbbképzésen részt venni. Firenze után ezúttal Rovinjba vezetett az utam, ahol egy hétig angol nyelvtanfolyamon vettem részt, majd még egy hétig az asszertív kommunikációt tanulhattam. A trénerek igazán felkészült, jó előadók voltak, a továbbképzés pedig jól szervezett keretek között zajlott.

Az angol tanárnő Diana, horvát anyanyelvű helyi tanár volt, aki türelemmel és nagy lelkesedéssel végezte a munkáját. A nyelvtanuláshoz vadiúj tankönyvet kaptunk hanganyaggal és internetes felhasználói kóddal. Ezt használtuk a tréning folyamán, megtanultuk, hogy kell használni a tankönyvet, mit, hol találunk benne, így a tanfolyam végeztével, önállóan is tudjuk folytatni a nyelvtanulást. A tanfolyam óriási előrelépést jelent a nyelvtanulásomban, és elegendő motivációt adott a további nyelvtanuláshoz.

A második héten Szász Ramóna, coach és egyetemi tanár vezetett be minket az asszertív kommunikáció rejtelmeibe. Egymást segítő kis csoportban, családias hangulatban folyt a tréning, amire szükség is volt, mert a gyakorlati feladatok során olykor önfeltárulkozásra, bizalmas beszélgetésekre került sor, valamint sok önismereti teszt is kellett ahhoz, hogy igazán elmélyedjünk a témában. A tanfolyam végére, ha nem is váltunk az asszertivitás mestereivé, minden bizonnyal közelebb kerültünk ahhoz a kommunikációhoz, amelyet egy mai pedagógusnak képviselnie kell a munkája során, nem feltétlenül az önérvényesítés miatt, hanem, hogy megfelelő mintát adjon át és közvetítsen a diákoknak. A témák között szerepelt a konfliktuskezelés, kommunikációs csapdák felismerése, indulatkezelés, hatékony önkifejezés, sikeres együttműködés és kapcsolódás, illetve belső mozgatórugóink.

A tanfolyamok mellett természetesen jutott idő a környéket is felfedezni. A tengerparti városban rengeteg lehetőség adódott kikapcsolódni. Hajós és buszos kirándulások, kajak túra, biciklis felfedezések, múzeumok, megannyi strandok és éttermek között válogathattunk. Közben új ismeretségekre tettünk szert, új barátságok köttettek, de volt lehetőségünk ápolni a régi „erasmusos” barátságokat is, hiszen az Erasmus+ képzésben rendszeresen résztvevő tagok már olyanok, mint egy nagy család. A képzésen kívül is tartjuk a kapcsolatot, tapasztalatokat cserélünk, figyelemmel követjük egymás életét, és örömmel borulunk egymás nyakába egy-egy újabb találkozás során, főleg egy ilyen gyönyörű helyen, mint Rovinj, hiszen a város elhelyezkedése és szépsége ideális hely töltekezni testileg, lelkileg és szellemileg.

szerda, 18 augusztus 2021 06:03

Firenzei továbbképzés

Második alkalommal adódott lehetőségem részt venni az Erasmus+ továbbképzésen. Sajnos a járványhelyzet miatt egy évet csúszott a továbbképzés, és az eredetileg tervezett helyszín is változott, Dublin helyett Firenzébe utaztam, immár másodjára, mivel az első továbbképzésem helyszíne is ugyanitt volt. A kurzus két hétig tartott viszonylag kis létszámú csoportokban, családias légkörben. A kéthetes időtartam lehetővé tette, hogy az anyagot kényelmes tempóban dolgozzuk fel, így nem volt annyira megterhelő, mint az egyhetes kurzus. A képzés témája a Játszd el, rakd ki! című Varga Tamás és C. Neményi Eszter nevéhez fűződő matematika tanítási módszerén nyugvó, a mai kor követelményeihez igazodó, tehát az új NAT-hoz igazított módszertana volt. A másik része a képzésnek pedig angol nyelvi kommunikációs gyakorlat volt, mely során az angol nyelvtudás fejlesztésére, különösen a szóbeli kifejezőkészségre fektették a hangsúlyt.

Egyszerre több magyar nyelvű képzés is folyt az Europass Teachers épületében, de voltak magyarok, akik angol nyelvű képzésen vettek részt ugyanebben az időben. Az angolosokat is további csoportokra bontották tudásuk szerint. Habár az ország különböző területeiről érkeztek a kollégák, mégis létrejött egy összetartó közösség, akikkel naponta beszélgettünk, közös programokat szerveztünk, fontos tudnivalókat osztottunk meg egymás között, segítettük egymást. Már a képzést megelőzően közös Messenger csoportban sorakoztunk fel, ahol nagyszerűen tudtunk tájékoztatást adni és kapni, de a későbbiekben gyakorlatias szempontból tematika szerinti csoportok is létrejöttek, hiszen csoportbontásban történtek az órák is. Ide felkerültek hasznos jegyzetek, fotók az órákról, fontos információk, videók, amiket a későbbiek során bármikor újra és újra átböngészhetünk felelevenítendő a továbbképzésen tanultakat.

Mindkét tárgyból kitűnő tanáraink voltak, akik nemcsak tudásukkal, hanem személyiségükkel is hozzájárultak a továbbképzés sikeréhez, eredményességéhez. Lelkesedésük és szakmai elköteleződésük áthatotta a mondanivalójukat, így hitelesen képviselték saját tárgyukat.

A matematika órákat Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes gyakorlott előadó tartotta, aki már Finnországban is tartott előadás sorozatokat a Varga-féle módszerről, mely nem csak gyakorlatokat és érdekes feladatokat mutat be, hanem egy az egész alsó tagozat matematikatanítás egészét átszövő szemléletről szól. Természetesen rengeteg gyakorlatot és játékos feladatot is kipróbáltunk, eljátszottunk, és rengeteg segítséget kaptunk az életkori sajátosságokhoz igazodó módszertanhoz, melynek alapja a tapasztalati úton való tanulás, a valósághoz köthető feladatok megoldása, mely kihagyhatatlan a számországban való jártasság és biztos tudás elsajátításának folyamatában.

Az angol nyelvtanulás az Erasmus program sarkalatos pontja, mert angol nyelvtudással a lehetőségek is tágulnak, hiszen rengeteg angol nyelvű rendkívül hasznos és érdekfeszítő továbbképzés közül lehet válogatni, míg nyelvtudás nélkül igencsak leszűkülnek a lehetőségek. Ezért is örültem, hogy a matematika mellett az angol nyelv is porondra került. Mivel itt a kommunikatív nyelvi kompetenciákra fektették a hangsúlyt, ezért nem csak a tanteremben tanultunk, hanem a való életben is, úgymond terepen gyakoroltuk az idegen nyelvű kommunikációt, és több ízben vettünk részt városnézésen is, ahol angol nyelven hallgathattuk az idegenvezető előadását olyan helyekről és rejtett érdekességekről, melyet csak itt hallhattunk a városról, emberekről, szokásokról, kultúráról. És el is érkeztem a szavakkal leírni lehetetlen csodálatos Firenzéhez, melyet nem elég egyszer látni. Annyi szépség, annyi történelem, annyi művészet, annyi dráma bújik itt meg, hogy tátva marad a szánk, és próbáljuk magunkba szívni a kultúrát, a szépséget, feltöltekezvén a következő ilyen lehetőségig, amit (számomra) talán csak az Erasmus program tud nyújtani.

vasárnap, 15 szeptember 2019 14:52

Egy hét Firenzében

Egy hét Firenzében

  1. augusztus 4-11. között az ERASMUS+ KA1 program keretében Firenzében vettem részt egy magyar nyelvű továbbképzésen. A pályázatra való jelentkezésben tapasztalt koordinátorom, Hudacsek Éva mindenben segített és ellátott tanácsokkal.

Az Europass Teacher Academy firenzei továbbképzésén a szoft készségek rejtelmeiben mélyedtünk el 5 napon keresztül. Egy kolozsvári fiatal, ámde tapasztalt tanárnő, Lidia Matei vezetésével csoportmunkák, érdekes játékok, olykor-olykor önismereti és személyiségfejlesztő tréningekre emlékeztető gyakorlatokon keresztül vezetett be és rá minket különböző iskolában, de a magánéletben is nagyon jól hasznosítható technikákra. Mit is jelent a továbbképzés címe: Szoft készségek erős tanárok számára? Olyan készségek összességét jelenti, melyek a kollégákkal és tanulókkal való kapcsolataink minőségére, a tanulási folyamat irányításának javítására, a kreativitás és motiváció fejlesztésére fektetik a hangsúlyt, valamint központi téma volt még a csapatmunka, a stressz- és konfliktuskezelés.

A csoportban 16-an voltunk. Mindannyian magyarok Magyarországról. Ez roppantmód megkönnyítette a dolgomat, hiszen már a kiutazást megelőzően fel tudtam venni majdnem mindenkivel a kapcsolatot, Facebook csoportot hoztunk létre, és megosztottuk egymással tapasztalatainkat, ki hol tart a szervezésben, milyen tennivalók várnak ránk, és mikor és hol találkozunk. Természetesen egy Facebook csoportban és Messengeren, illetve e-mailen folytatott kapcsolattartás és ismerkedés nem helyettesíthet egy személyes találkozást és beszélgetést. Firenzében mindenki megismert mindenkit. Hamarosan kialakultak a szálláshelyek és a szimpátiák szerinti baráti csoportok. A képzést vezető tanár azonban mindig kényesen figyelt arra, hogy a csoportmunkákban ne mindig ugyanazok a személyek dolgozzanak együtt. Az iskola minden nap 14 óráig tartott, a helyszín Firenze központjában, egy hangulatos épület negyedik emeleti légkondicionált, iskolára egyáltalán nem emlékeztető elegáns apartmanja volt, ahol szünetekben nagyon kedves olasz munkatársak szolgáltak fel nekünk kávét és hozzá különböző olasz süteményeket, édességeket. A képzést vezető tanárnő akkurátus időbeosztásának köszönhetően minden nap 14 óra 00 perckor aztán nyakunkba vehettük a várost, és elvegyültünk a nyüzsgő firenzei utcák áradatában. Firenzét, a kb. 350 ezer fős várost évente kb. 16 millió turista keresi fel, (és ebbe most én is beletartoztam) akik élvezni akarják a reneszánsz szülőhelye által nyújtott művészeti értékeket, a szűk macskaköves utcákat, a gyertyafényben úszó kápolnákat valamint a toszkán konyhát és tájat. Firenze az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott belváros kis sétával bejárható, hiszen minden fontosabb látványosság kb. 2 km-es sugarú körben helyezkedik el. Hamar beszippantott minket a kultúra, a hangulat, az életigenlés. És mi hagytuk magunkat, és sodródtunk a város lüktető áramlásával. Estére persze lejártuk a lábunkat. Nem tudtunk betelni a város szépségével. Másnap pedig újult erővel indultunk együtt a képzésre.

Nehéz volt a búcsú pillanata. Hamar eltelt a hét. De úgy gondolom és hiszem, hogy minden résztvevő feltöltődve, újabb tudással és tapasztalattal gazdagabban tért haza. Bővült a látókörünk, kinyílt a világ, és ez mindenképp hozzátett valamit a személyiségünkhöz, mellyel az iskola életét gazdagíthatjuk, megelőzve az elfásulás és kiégés jelenségét.