Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bódis Róbert

vasárnap, 17 szeptember 2023 09:37

Engedd hogy csináljam 3-4.o.

Engedd, hogy csináljam 3-4. osztály

Azért jelentkeztem erre a tanfolyamra, mert a matematika módszertan a kisiskolásokkal foglalkozó tanítóknak, nevelőknek, segítő szakembereknek szólt, és nekem a 2023/24-es tanévben 3. osztályos tanulóim lesznek. Két éve tanítom őket, több évtizedes tanítói tapasztalatom van, de mindig szerettem megismerni más módszereket, tapasztalatokat cserélni más kollégákkal. Itt is ez történt. Nagyon jó volt megosztani tapasztalatainkat az ország különböző részein élő, hasonló cipőben járó tanítókkal, sőt a közös hajóúton még a határon túlról érkező kollégákkal is. Fő tananyagunk természetesen a matematika volt, de mivel a tanfolyam kiegészült egy angol nyelvtanfolyammal is, idegen nyelvi kompetenciánkat is fejleszthettük.

A matematikai foglalkozások minden nap délután, két hétig tartottak. Az oktatónk rendkívül jól képzett, tapasztalt, a felnőtt képzésben is gyakorlott pedagógus volt, aki az órákon nagyon jól hasznosítható praktikákat mutatott. Témák szerint végigvettük a matematika oktatás témaköreit a kombinatorikától a számfogalom kialakításán keresztül a geometriáig. Minden témának először megnéztük az elméleti ismereteit, majd a gyakorlatban is eljátszottunk a gyári, vagy a saját magunk által készített eszközökkel. Ez azért volt nagyon hasznos, mert mi is gyakran beleestünk azokba a hibákba (gyors döntés, az utasítás nem alapos végiggondolása stb.), amikbe a gyerekek is az órák során. Így könnyebb megérteni az gyermekek gondolkodási folyamatát.  

Ami nagyon tetszett a tanfolyamban, hogy rengetek olyan ötlettel ismerkedtünk meg, hogy hogyan tudunk szinte pillanatok alatt gyártani, vagy a gyerekekkel gyártatni szemléltető eszközöket, vagy felhasználni a hétköznapi tárgyainkat (pl. lencse, kockacukor) a szemléltetés érdekében. De arra is kaptunk ötleteket, hogy nem csak eszközökkel lehet szemléltetni, hanem  mozgásos feladatokat is adhatunk a gyereknek, pl. csoportosíthatjuk őket különböző szempontok szerint, így szinte észrevétlenül taníthatjuk a halmazokat.

Ezeket a tanult módszereket biztosan tudom alkalmazni a tanítás során, legfőképp a tanulási nehézségekkel küzdő tanulóknál a felzárkóztatásukhoz, vagy a délutáni foglalkozások során.

A tanfolyam másik része az angol nyelvi órák voltak. Az órát egy horvát tanárnő tartotta, aki nagy hangsúlyt fektetett a szókincsbővítésre és a beszédkészség fejlesztésére. Volt, amikor írott ismeretanyagot dolgoztunk fel, volt, amikor hanganyagot hallgattunk, értelmeztünk. De minden

anyaghoz hozzákapcsoltuk a saját véleményeket, tapasztalatokat. Ilyen témák voltak például az előítéletek, karitatív tevékenységek, utazások, szabadidős tevékenységek. Hasznos volt, hogy az oktatónk nem tudott magyarul, ezért a szómagyarázatokat is angolul végeztük s így rákényszerültünk mi is az angol nyelven való gondolkodásra.

Természetesen a tanulás mellett maradt idő a helyi kultúra, a természeti kincsek, gasztronómia megismerésére. Voltunk közös, és szabadidős, de szervezett hajókiránduláson is.

A tanfolyam zárónapján az angol oktató elvitt minket egy idegenvezetési sétára Rovinj óvárosába, ahol megismertük a város történelmét, főbb műemlékeit.

Remélem sikerül a következő évben is részt vennem az Erasmus által szervezett pedagógus továbbképzések egyikén!

Bódis Róbert tanító, Fót, 2023.                                                                                               

Táguljon a világ/Fóti Garay János Általános Iskola

 

Az Erasmus + Táguljon a világ nyertes pályázat keretén belül voltam idén júliusban Barcelonában az Europass Teacher Academy által tartott Satisfying School Experience:Strategies and skills for teacher kurzusán. A tanfolyam egy hetes volt.

Kissé váratlanul csöppentem idén az Erasmus + képzéseire induló kollégáim közé, mivel én várni akartam egy még egy évet, hogy a nyelvtudásom erősödjék. Viszont nagyon örülök, hogy rábeszéltek, ugorjak be egy váratlanul kiesett kolléganő helyére. Gyorsan nekiültem böngészni a választható tanfolyamok listáját, és két ok miatt döntöttem, egyik, hogy Barcelonában volt, a másik, a tananyag egyes részei nem voltak ismeretlenek számomra, hiszen fontos, napjainkban egyre aktuálisabb kérdéseire ad módszertanokat. Ilyenek, mint, hogyan ösztönözzük a tanulókat az ismeretek megszerzésére; hogyan növeljük az önbizalmukat, sikerélményeiket; hogyan lehet minél pozitívabbá tenni az osztályközösséget, sőt a pedagóguskart; hogyan lehet megelőzni az kiégést; hogyan lehet a tanár-diák, tanár-tanár kapcsolatát erősíteni, eredményesebbé tenni.

Mivel ez volt az első külföldi tanfolyamom, sőt az első külföldi utam egyedül, már hetekkel előbb a lelkem előre küldtem, s gondolatban tucatszor eljátszottam milyen lesz ott, mit fogok mondani. Átnéztem minden lehetséges weboldalt, feltöltöttem a telefonomat okosságokkal (térkép, szótárak, közlekedés stb.). A repülést élveztem, a fellegekben járhattam. Érkezés után, ahogy beértem a városba, magával ragadott a nyugalom, ami átjárta a várost, pedig Barcelona Katalónia fővárosa több, mint másfél milliós lakossal büszkélkedhet. Bármerre jártam, mindenki kedves, segítőkész volt. A szállásom ár-érték arányban lehetett volna jobb is. Host family szálláson, egy ablaktalan pici szobát kaptam. Szerencsére közel volt az iskolához, és valójában csak aludni jártam oda. Szabadidőmben igyekeztem a lehető legtöbb nevezetességet felkeresni, körbejárni a várost, de ide még vissza kell jönnöm, hogy valóban mindent lássak.

A tanórák hétfőtől péntekig zajlottak, hol délután, hol délelőtt, általában 5 órában. A csoportunk 12 tagja Németországból, Lengyelországból, és Magyarországról jött össze. Az oktatónk, Marta, fantasztikusan felkészült, energikus, magával ragadó személyiség Az elméleti ismeretek mellett nagyon sok gyakorlatot is vettünk, hol páros munkában, hol csoport munkaformában. Marta több meditációt is tartott nekünk, de megismerkedtünk a SWOT analízissel, a PERMA modellel, a mindfulness elemeivel, a TED módszert egy tésztaépítéses csoport versennyel próbáltuk ki. A tanfolyam végén megtanultuk, hogyan kell egy projektet megtervezni, megvalósítani. Ennek ismeretében kellett alkotnunk a saját iskolánkra vonatkozóan egy projektet, amit egymásnak előadtunk.

Örülök, hogy ott lehettem, javasolni tudom másoknak is, menjenek és ismerkedjenek meg más módszerekkel, más kultúrákkal, építsenek hidat az országok és iskolák között.