Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Megvalósult mobilitások disszeminációi

Emese Horváth

szombat, 04 január 2020 08:44

IKT-s továbbképzés Barcelonában

2019 novemberében már az évben másodszorra vehettem részt Erasmus+ mobilitásban. Mivel az első nagyon jól sikerült, nagyon izgatottan vártam ezt a barcelonai IKT-s továbbképzést is. Izgatottságomat fokozta, hogy a spanyol politikai helyzet épp nagyon paprikás volt még az indulásunk előtti napokban is. Szerencsénkre ebből az ottlétünkkor már csak annyit tapasztaltunk, hogy a házak, intézmények homlokzatán sok helyen hirdette sárga szalag a katalán öntudatot. A továbbképzésen hatan vettünk részt - ez nem a képzés népszerűségét mutatta, tanév közben más országokban sem könnyű megoldani a helyettesítést. Három bolgár és két horvát kollégámmal próbálhattuk ki egymáson is az új appokat, weboldalakat. A tréning alatt mi magunk is “osztályként” működtünk, közösen létrehozott virtuális osztálytermünkben rendszeresen osztottunk meg egymással feladatokat, házi feladatokat vagy szintfelmérőket. Trénerünk már a képzést megelőző hetekben felvette velünk a kapcsolatot, felmérte, hogy ki milyen digitális eszközöket használ illetve mi az, amit mindenképpen szeretne elsajátítani. A gondos előkészítésnek köszönhetően az egész hét csupa hasznos újdonságot tartogatott számunkra. A pontos időbeosztásunkat ennek alapján kaptunk meg a képzés kezdő időpontja előtt egy héttel. Az összes feladat a katalán és spanyol kultúra illetve Barcelona múltja köré szerveződött, így nem csak új módszertani eszközöket kaptunk, de megismerhettük Spanyolországot és a várost is. A képzőhelyünk is szervezett vezetett túrát számunkra, így a város eldugottabb, de látványos részeivel is megismerkedhettünk. Mivel november végén vettünk részt a képzésen, a kiemelt látványosságokat leszámítva mindenütt kevesebb (de egyáltalán nem kevés) volt a turista. Barcelona adottságai fantasztikusak, a tengerpartja gyönyörű, a Montjuic-ról beláthatóak a közelről néha szemmel alig befogadható méretű pazar épületei. Mindemellett olyan történelmi és kulturális háttere van, ami egyedivé és különlegessé varázsolja. Talán mindezeknek köszönhető, hogy mágnesként vonzotta az olyan egyéniségeket, mint Gaudí vagy Picasso. Nagyon szerencsésnek érzem magamat, hogy olyan jól szervezett, hasznos képzésen vehettem részt Barcelonában, ami ismét ellátott egy egész tanévre IKT-s eszközökkel.

Az általam kiválasztott képzést egy méltán népszerű, a University of Kent területén működő nyelvoktatással és tanárképzéssel foglalkozó iskola szervezte. A tréning helyszíne, a campus és az egyetemnek otthont adó város patinája, bájos hangulata is rengeteget adott magához a képzéshez. Ezt szerencsénkre a Pilgrims is szívesen bemutatta számunkra délutáni fakultatív programok keretében. 

A kiválasztott tréningem címe How to Motivate Your Students volt, fő célcsoportja pedig a 12 éves kortól tanító nyelvtanárok. Öt napon át, naponta háromszor másfél órában vehettünk részt egy a trénerünk által nagyon jól felépített továbbképzésen. Annak ellenére, hogy az általam tanított korosztályból csak 2-3 évet fedett le a tematika, a bemutatott és kipróbált feladatok nagyrészt adaptálhatók a fiatalabb korosztály számára is. Mivel két tanítási nyelvű általános iskolában tanítok, sok esetben a bemutatott gyakorlatok nyelvi szintje teljesen megfelelt az általam tanított gyerekek tudásszintjének.  Sőt sok olyat találtam közöttük, amelyeket nem csak angol vagy History órákon, hanem a történelem órán is biztosan fogok használni. Olyan új ötletekkel gazdagodtam, amelyekkel a következő tanévre a módszertani megújulás garantált. A képzés nagyon jó kiindulópontot adott új, saját jó gyakorlatok kidolgozásához is, mivel minden egyes feladatnál teljeskörű szakmai alapozást is kaptunk. Mindezt oly módon, hogy egyáltalán nem éreztem "töménynek" és eközben a foglalkozások is nagyon jó hangulatban teltek. 

Csoportunkban tizenhárman voltunk, lefedve teljes Európát, így elég széles képet kaphattunk egymástól a szünetekben arról, hogy más EU-s országokban milyen az oktatás helyzete, milyenek a lehetőségek és ki hogyan dolgozik. 

Mivel a Pilgrims kiemelten sok energiát fektetett a közösség építésbe és, hogy jó hangulatban teljen el az egy hét, így ha az egész mobilitást egyetlen szóval kellene jellemeznem, azt mondanám: tökéletes volt.