Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Emese Horváth

vasárnap, 01 október 2023 15:50

Gamify your classroom, Rovinj

2023. július 16-22. között Rovinjban volt lehetőségem részt venni a Jutaki Bt. által szervezett 7 napos kurzuson. A képzés angol nyelven zajlott a témája a játékosítás volt (Gamify your classroom címmel). A tréner, Hunter Niederhauser, lendületességével és kreativitásával nagyon színes és hasznos továbbképzést tartott. Már az első napot úgy zártam, hogy ha valamiért itt véget érne a kurzus, már olyan tudásra tettem szert, amit az egész jövő tanév során fogok tudni használni. 

Új szemléletet sikerült elsajátítanom a digitális kultúra terén - eddig a chatGPT számomra inkább egy kerülendő, üldözendő és nehezen visszaellenőrizhető dolog volt, de számos új etikus felhasználási lehetőséget ismertem meg. Ez új perspektívába helyezte számomra ezt a területet. Összesen több, mint 35 olyan alkalmazást ismertem meg, amelyekből a tanév során “szemezgethetek”. Ezen felül volt még pár, amelyeket már aktívan használok, de fantasztikus volt látni, hogy ezek egymással kombinálhatóak és időt spórolva, összekapcsolva a felületek funkcióit, milyen látványos és élvezetes, ugyanakkor pedagógiai szempontból is hasznos és célravezető eszközt sikerült megismernem. 

Az első napot egy ismerkedős foglalkozással és közös vacsorával kezdtük. Itt megismerhettük a saját csoportunkon kívül a többi résztvevőt és trénert is. Ezen kívül képző sok fakultatív programot is szervezett. Jól esett a folyamatos “odafigyelésük”, gondoskodásuk, bármikor fordulhattunk hozzájuk a kérdéseinkkel. A képzés helyszíne egy igényes, klimatizált, két tanítási nyelvű gimnázium volt Rovinj belvárosában, ahonnan a szerencsések még a tengerre is ráláthattak. 

A hét nagyon gyorsan eltelt, köszönhetően a szuper csapatunknak, a csodaszép helyszínnek és a trénerünk mindig pozitív, proaktív, rugalmas és gyakorlatias hozzáállásának. Tíz fős csapatunk vegyes összetétele garancia volt arra, hogy egymástól is sokat tanulunk. Román kollégáinktól megtudhattuk, hogy miben más náluk az oktatás, milyen nehézségekkel és kihívásokkal küzdenek ők is és megoszthattuk egymással tapasztalatainkat. Értékes szakmai kapcsolatokkal gazdagodtam. 

A délutánjaimat a tengerparton, a város felfedezésével vagy a környező települések - Pula, Motovun, Groznjan, Porec, Vrsar - látogatásával töltöttem el.   

A hetet egy közös kultúr programmal zártuk, ami szintén jó lehetőséget biztosított új kapcsolatok kiépítésére, egymás megismerésére is. 

  

Ahogy tőlem már már megszokott, eredetileg teljesen más témakörben kerestem kurzust.  IKT képzésen sem először vettem már részt. Végül idén is módosítanom kellett a mobilitásomon és így esett a választásom erre a római képzésre: ICT Tools for a Creative and Collaborative Classroom. Utólag azt mondhatom, nem bántam meg a döntésemet, sőt. 

A képzés illeszkedett projektünkhöz: "21. századi készségek - 21. századi Madách" https://madach-szeged.edu.hu/erasmus/

A trénerünk Duilio Garofoli volt, aki a neurobiológia mellett magas szinten foglalkozik grafikával is. Ez a két terület teljességgel távol állt tőlem eddig, de a kurzusleírás és a helyszín miatt mégis úgy éreztem, hasznomra lesz a képzés. 

A kurzuson egy-két kivétellel (Pinterest) csupa olyan új IKT-s lehetőséggel ismerkedtem meg, amelyekkel eddig nem találkoztam. Ezeket és a helyi hasznos tudnivalókat a trénerünk már a képzés előtt a Milanote segítségével fogta össze - ez szintén új volt számomra. Gondolattérkép-készítésére, story telling-hez használható weboldalakat is kipróbáltunk. Az egy hét alatt lehetőségem nyílt podcastot készíteni - ezt nyelvtanárként biztosan fogom használni. A plot-generator.org.uk oldalt pedig már aktívan használja a nyelvi csoportom. Számomra nagyon szimpatikus volt az, hogy a képző minden alkalmazáshoz, weboldalhoz elmondta, hogy milyen előnyei vagy épp hiányosságai vannak. Világos tematikát állított össze számunkra a Milanote segítségével és minden lépést úgy szervezett meg, hogy az a képzés címében is szereplő együttműködést és kreativitást segítse. Ismertette az alkalmazások felhasználási területeit és a használatának módszertani hátterét is (pl “visience” - vizuális kultúra). Összes eddigi mobilitásom közül itt éreztem magamat leginkább csapatban - ez is bizonyítja, hogy a kurzuson tanultak segítik a kollaborációt. 

Az Europass Teachers Academy-től kaptunk egy délutáni idegenvezetést Róma nevezetességeihez. A csapatot egy helyi történész vezette végig a látnivalókon, így olyan dolgokat is megtudhattunk Rómáról, amelyeket a turisztikai weboldalak nem feltétlen említenek. A séta csapatépítésnek is szuper volt. Emellett kaptunk egy Roma Cardot is, ami nagyon jól jött, mert így ki tudtam használni a tömegközlekedést nagyobb távoknál és kijutottam a tengerhez is. 

Vasárnap késő este érkeztem meg Rómába, így reggel csak arra volt lehetőségem, hogy megkeressem a képzés helyszínét, ami nagyon közel volt a Vatikánhoz és reggelizzek útközben. Amikor délután kiléptem az épületből “fejbe vágott” a mérhetetlen augusztusi hőség az épületek között. Ennek ellenére útnak indultam várost nézni és meglepve tapasztaltam, hogy ami a térképen zöld, az egy sivár tér néhány mandulafával és padokon sem tud a turista megpihenni. Az első benyomásom Rómáról nem sikerült így pozitívra.

Szerencsére kedden már esett egy kis eső és kezdtem hozzászokni a meleghez is, emellett egyre több arcát ismertem meg Rómának. Teljesen körbeveszi az embereket a történelem. Ezt az idegenvezetőnk “római lasagnénak” hívta, hiszen semmit sem bontottak el, minden korszak egy újabb réteget alkot a városképben. Kedvenceim a Pantheon és a Palatinus domb voltak, de elbűvöltek a zegzugos mediterrán utcák is. 

Összességében mind a helyszín, mind a képzés is nagyon nagy élményként maradt meg bennem és jó szívvel ajánlom. Történelem tanároknak pedig Róma kötelező úticél. 

csütörtök, 04 november 2021 12:47

Tanuló-központú tanításról Amszterdamban

Izgalmakkal teli időszak után, a nyári szünet utolsó hetében tudtunk végül elindulni kollégámmal amszterdami képzésünkre. Eredetileg az úticélunk Anglia lett volna és a képzésünk témaköre a CLIL. Sajnos a Covid közbeszólt, így egy éves csúszással, többszörös módosítás után találtuk meg és választottuk ki ezt az Europass Teacher Academy által szervezett tréninget.

Amilyen körülményesen indult a mobilitásunk, végül annyira jól sikerült minden tekintetben. Amszterdam csodás helyszínként szolgált a témánkhoz, a tanuló-központú tanításhoz. A képzés ugyanis olyan szemléletet adott át számunkra amivel kellemes, közös megegyezésen alapuló és hatékony légkört alakíthatunk ki tanítás során. Hollandia pedig pont ilyen szemléletű ország. A hollandok liberális, egymást elfogadó és partnerként kezelő attitűdje áthatotta egész Amszterdamot. 

Bár az időjárás változatos volt, hisz az eső változatos formáit ismerhettük meg, ennek ellenére az egy hét alatt Amszterdamot és egy közeli települést is sikerült bejárnunk délutánonként és hétvégén.

A trénerünk, Salamon Eszter már a tréning hete előtt felvette velünk a kapcsolatot és pár kérdéssel felmérte a résztvevőket. Így nagyon alaposan, az igényeinknek megfelelően építette fel a képzést. Megismerkedhettünk a különböző tanulási formák mellett a tanítást befolyásoló körülményekkel, mint például az eltérő személyiség és azok kihasználásának lehetőségeivel is. A képzés során nem csak a diákok egyéni eltéréseire helyezett hangsúlyt, hanem az oktatási rendszerek hasonlóságait és különbözőségeit is megbeszéltük és úgy kaptunk ötleteket a trénertől, hogy azokat a saját körülményeinket (eltérő szak, tanulói életkor, elvárások) figyelembe véve könnyebben tudjuk adaptálni. A képzésen összesen tizenketten voltunk: öt olasz, négy szerb, egy szlovén kolléga és mi ketten magyarok.  

Nagyon tetszett az is, hogy az Europassnál hangsúlyt fektetnek a helyi kultúra megismertetésére és szerveztek nekünk egy közös kirándulást Zansee Schans-ba. Mivel a Covid miatt (is) mindenhová előre és online kellett jegyet venni, így nagyon jól be tudtuk osztani a szabadidőnket és nagyon tartalmas és sokszínű hetet tudunk magunk mögött. 

Igazi szellemi és kulturális feltöltődés volt számunkra ez az egy hét, ami nagyon jól jött az új tanév megkezdése előtt.

csütörtök, 04 november 2021 12:43

Jóga és mindfulness Alicantéban

Iskolánk projektjének fő témája a burnout megelőzése így amikor kiderült, hogy újabb mobilitáson vehetek részt, mindenképpen valamilyen pszichológiai vagy mentálhigiénés témakörbe illő képzést kerestem. Maga a meditáció tőlem kissé távol állt és némi kétkedéssel fogadtam, hogy a megszerzett tudást majd az iskolai keretek között is fel tudom majd használni. Mégis a PMS Erasmus Plus alicantei Yoga and Meditation for a Mindful Education c. képzésére esett a választásom. Utólag kiderült, ezt nagyon jól tettem. Egészen biztos vagyok benne, hogy az egyhetes képzés nem csak rövid távon van rám jó hatással. A megszerzett tudást, elsajátított gyakorlatokat alkalmazom majd és a témában való továbbfejlődés lehetőségét is keresni fogom. A trénerünk pozitív személyisége, elkötelezettsége a téma iránt nagyon sokat adott számunkra. Sok-sok könyvet, kisfilmet, weboldalt ismertetett meg velünk és mindezt úgy, hogy a racionálisabb beállítottságú résztvevők se érezzék “túl lilának” ugyanakkor felszínesnek sem.   

Alicante Spanyolország dél-keleti felén helyezkedik el, így októberben is kellemes 23-26 fokos meleg és verőfényes napsütés volt. Ez a kellemes időjárás azért is nagyon jó volt, mert a reggeli másfél órás jógát és az azt követő meditációt mindig a tengerparton tartották, nem pedig tanteremben. Mivel az országnak ezen a részén reggel nyolckor kel fel a nap, minden reggel lehetőségem nyílt, hogy a tengerparton, jógázás közben csodálhassam meg ezt a szép jelenséget. A testi lelki feltöltődést követően az elméleti képzés és a tantermi gyakorlatok egy hotel konferenciatermében voltak. A trénerünk nagyon jó érzékkel válogatta össze és váltogatta a gyakorlati és elméleti anyagokat, amelyeken keresztül önmagunkat és a csoportot is jobban megismerhettük.  

Egy időben összesen öt kurzus zajlott párhuzamosan, több mint negyven pedagógus részére, akik 24 különböző iskolából érkeztek. Számomra eddig ez volt a legváltozatosabb összetételű csoport. Óvodapedagógusok, pszichológusok, fizikoterapeuták is voltak közöttünk. A képzőhely igyekezett összehozni és egymással összeismertetni minden résztvevőt. Többször is szerveztek a helyi nevezetességekhez idegenvezető által irányított de kötetlen városnézést, hajótúrát, vacsorát ami jó alkalom volt az ismerkedésre. Ezeket mindig egy közös, külön erre a hétre létrehozott WhatsApp csoportban szervezték. Minden résztvevő készült az intézményét bemutató kis prezentációval, amit a képzőnk fel is tett felhőben egy mindenki számára elérhető mappába, így lehetőségünk van arra is, hogy a későbbiekben keressünk partnert egy-egy ötletünkhöz.

Nagyon jó élményekkel és feltöltődve térhettem haza erről a csodás helyszínről és ismét olyan képzésen vehettem részt, ahonnan pozitív szemléletet és sok gondolatébresztő, motiváló ötletet hozhattam haza.

szombat, 04 január 2020 08:44

IKT-s továbbképzés Barcelonában

2019 novemberében már az évben másodszorra vehettem részt Erasmus+ mobilitásban. Mivel az első nagyon jól sikerült, nagyon izgatottan vártam ezt a barcelonai IKT-s továbbképzést is. Izgatottságomat fokozta, hogy a spanyol politikai helyzet épp nagyon paprikás volt még az indulásunk előtti napokban is. Szerencsénkre ebből az ottlétünkkor már csak annyit tapasztaltunk, hogy a házak, intézmények homlokzatán sok helyen hirdette sárga szalag a katalán öntudatot. A továbbképzésen hatan vettünk részt - ez nem a képzés népszerűségét mutatta, tanév közben más országokban sem könnyű megoldani a helyettesítést. Három bolgár és két horvát kollégámmal próbálhattuk ki egymáson is az új appokat, weboldalakat. A tréning alatt mi magunk is “osztályként” működtünk, közösen létrehozott virtuális osztálytermünkben rendszeresen osztottunk meg egymással feladatokat, házi feladatokat vagy szintfelmérőket. Trénerünk már a képzést megelőző hetekben felvette velünk a kapcsolatot, felmérte, hogy ki milyen digitális eszközöket használ illetve mi az, amit mindenképpen szeretne elsajátítani. A gondos előkészítésnek köszönhetően az egész hét csupa hasznos újdonságot tartogatott számunkra. A pontos időbeosztásunkat ennek alapján kaptunk meg a képzés kezdő időpontja előtt egy héttel. Az összes feladat a katalán és spanyol kultúra illetve Barcelona múltja köré szerveződött, így nem csak új módszertani eszközöket kaptunk, de megismerhettük Spanyolországot és a várost is. A képzőhelyünk is szervezett vezetett túrát számunkra, így a város eldugottabb, de látványos részeivel is megismerkedhettünk. Mivel november végén vettünk részt a képzésen, a kiemelt látványosságokat leszámítva mindenütt kevesebb (de egyáltalán nem kevés) volt a turista. Barcelona adottságai fantasztikusak, a tengerpartja gyönyörű, a Montjuic-ról beláthatóak a közelről néha szemmel alig befogadható méretű pazar épületei. Mindemellett olyan történelmi és kulturális háttere van, ami egyedivé és különlegessé varázsolja. Talán mindezeknek köszönhető, hogy mágnesként vonzotta az olyan egyéniségeket, mint Gaudí vagy Picasso. Nagyon szerencsésnek érzem magamat, hogy olyan jól szervezett, hasznos képzésen vehettem részt Barcelonában, ami ismét ellátott egy egész tanévre IKT-s eszközökkel.

Az általam kiválasztott képzést egy méltán népszerű, a University of Kent területén működő nyelvoktatással és tanárképzéssel foglalkozó iskola szervezte. A tréning helyszíne, a campus és az egyetemnek otthont adó város patinája, bájos hangulata is rengeteget adott magához a képzéshez. Ezt szerencsénkre a Pilgrims is szívesen bemutatta számunkra délutáni fakultatív programok keretében. 

A kiválasztott tréningem címe How to Motivate Your Students volt, fő célcsoportja pedig a 12 éves kortól tanító nyelvtanárok. Öt napon át, naponta háromszor másfél órában vehettünk részt egy a trénerünk által nagyon jól felépített továbbképzésen. Annak ellenére, hogy az általam tanított korosztályból csak 2-3 évet fedett le a tematika, a bemutatott és kipróbált feladatok nagyrészt adaptálhatók a fiatalabb korosztály számára is. Mivel két tanítási nyelvű általános iskolában tanítok, sok esetben a bemutatott gyakorlatok nyelvi szintje teljesen megfelelt az általam tanított gyerekek tudásszintjének.  Sőt sok olyat találtam közöttük, amelyeket nem csak angol vagy History órákon, hanem a történelem órán is biztosan fogok használni. Olyan új ötletekkel gazdagodtam, amelyekkel a következő tanévre a módszertani megújulás garantált. A képzés nagyon jó kiindulópontot adott új, saját jó gyakorlatok kidolgozásához is, mivel minden egyes feladatnál teljeskörű szakmai alapozást is kaptunk. Mindezt oly módon, hogy egyáltalán nem éreztem "töménynek" és eközben a foglalkozások is nagyon jó hangulatban teltek. 

Csoportunkban tizenhárman voltunk, lefedve teljes Európát, így elég széles képet kaphattunk egymástól a szünetekben arról, hogy más EU-s országokban milyen az oktatás helyzete, milyenek a lehetőségek és ki hogyan dolgozik. 

Mivel a Pilgrims kiemelten sok energiát fektetett a közösség építésbe és, hogy jó hangulatban teljen el az egy hét, így ha az egész mobilitást egyetlen szóval kellene jellemeznem, azt mondanám: tökéletes volt.