Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Megvalósult mobilitások disszeminációi

Bíró Ferenc

A 2019/20 – as tanévben egy nagyszerű lehetőséget kaptam, hogy iskolámat – a BGSZC Eötvös Loránd Szakgimnáziumát és Szakiskoláját – képviselve résztvehessek a DOREA Educational Institute szervezésében megvalósuló 5 napos tanártovábbképzésen Limasszolban, Cipruson. A kurzus az ERASMUS+ KA1 Staff Mobility Course “Promoting STEM Education through Teacher Training” elnevezést kapta, amely november 11 és 15 között zajlott.

A program célja az volt, hogy olyan „STEM nagyköveteket” képezzen, akik által a diákság olyan tanulási, tanítási stratégiák kidolgozása, jó gyakorlatok bemutatása során az állandóan változó, egyre összetettebb világban új ismereteket és készségeket kap. Valamint a fiatalság készen álljon problémák megoldására, értelmezze az információkat, tudja, hogyan kell a bizonyítékokat összegyűjteni és értékelni a döntéshozatalhoz. Ez a fajta készség, amelyet fejlesztenek a természettudomány, a technológia, a mérnöki és a matematikai tudományágak területén, együttesen STEM néven. A projekt során délelőttönként interaktív oktatásban volt részünk angol nyelven, valamint az 5. nap végére egy önálló, saját bemutató órát is kellett tartani az addig megszerzett ismeretek alapján. A munka rendkívül családias légkörben zajlott a csoportunk kis létszáma miatt. A szervezők rendkívül barátságosak és segítőkészek voltak. A körülmények és az ellátásunk teljes körű volt, minden igényt kielégített.

Nagyon sok értékes szakmai tapasztalatot és tudást sikerült szerezni az ott tartózkodásunk ideje alatt. Csak javasolni tudom mindenkinek. A délutánonkénti szabadidőt pedig a csodálatos természeti környezet megismerésével tölthettük el, amely szintén maradandó élmény volt!