Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Megvalósult mobilitások disszeminációi

Mészáros Béla

Koordinátorom (Kaján Klára) áldozatos és kitartó munkájának köszönhetően a covid-19 okozta helyzet ellenére is sikerült kijutnom az ETI Malta angol nyelvű képzésére augusztus elején, mely két hétig tartott. Hétköznaponként, kora délutánig élvezhettem a képző intézmény magas színvonalú óráit, melyet követően a szigetország gyönyörű természetében gyönyörködhettem. Málta nagyszerű választásnak bizonyult ezen szempontok mellett abban is, hogy angol nyelvtudásomat a délutáni szabadidőmben is gyakorolhattam, lévén Málta hivatalos nyelvei közé tartozik az angol nyelv.

Kiutazásom eredeti időpontja július eleje volt, melyet azonban több szempontot is szem előtt tartva cseréltük át az augusztusi dátumra. Maga a kiutazás teljesen zökkenőmentes volt, a repülőgép időben indult és hamarabb érkezett meg máltai reptérre, ahol már várt rám a transzfer a szállásomhoz. Mire megérkeztem a megadott címre a szállásodóim (host family) már 'otthon' vártak rám. A szobám és a lakás bemutatása után megbeszéltük a ház szabályait, majd felvilágosítottak az ottani vírushelyzetről. A szállásadók az első pár napban távolságtartóak voltak velem szemben, mert féltek a vírustól (s ennek következtében szigprú szabályokhoz kellett alkalmazkodnom), de a napok múlásával egyre jobban megnyíltak és nagyszerű beszélgetésekben lehett részem. Nagyon sokat tanultam tőlük Málta történelméről, s jelenlegi helyzetéről (politikai oldalról is). 

Az iskolában hamar barátokra találtam, akikkel alkalom adtán közösen fedeztük fel a törpeállam csodáit. 

Sok új  és remek embert ismertem meg, szakmámon kívül is. A képző helyen nagyon jól felkészült és annál is lelkesebb tanárok vártak már. Az első nap természetesen egymás megismeréséről szólt, természetesen a tanulás jegyét is figyelembe véve. Tanáraink örömmel segítettek bármely, az iskolán kívüli kérdéseinkben is, olykor hosszas időt is rászánva akár. A két hetes kurzus célja a nyelvtan és a szókincs fejlesztése volt a cél, melyeket hosszasan gyakoroltunk is, míg az utolsó tanuló is magabiztosan elsajátította, illetve Málta történelméről is sokat tanultunk. A gyakorlás sokszor játékokon keresztül (rövid társasjáték, ország-város... játék) és szórakoztató feladatokon keresztül zajlott, mely tovább emelte a motivációt és a folyamatos jó hangulatot. Az épületbe belépve azonnal felvidult az ember, mert mindenkiből sugárzott a pozitivitás és segítőkészség! Fantasztikus két hét volt és alig várom, hogy újra visszamehessek tanulni oda!

 

Külföldi tanulmányutam megvalósulásáért és a rengeteg önzetlen segítségért hatalmas köszönettel tartozom Kaján Klárának és a tanártovábbképzés munkatársainak!

Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei AMI - 1022 Budapest, Marczibányi tér 1. http://www.kodaly-bp.sulinet.hu  

 

A kurzus neve: Fluency and English Language Development for Educational Staff

A kurzus helye: ETI Malta

A kurzus ideje: 2020.08.03-08.14.