Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Wolff Erika

péntek, 08 január 2021 10:35

2 hetes kurzus Düsseldorfban

  1. szeptemberében 2 hetes kurzuson vehettem részt Düsseldorfban, az Institut für Internationale Kommunikation szervezésében. A szervezés tökéletes volt, minden információt megkaptam a kiutazásom előtt e-mailben. Családi szállást kértem, ennek köszönhetően egy szlovák hölgy és egy kameruni férfi lett 2 hétig a lakótársam, akikkel nagyon kellemes volt beszélgetni és egymás kultúráját megismerni. A szállás a külvárosban volt egy idősebb házaspárnál, akikkel nagyon sokat beszélgettünk, így a német nyelvet még többet gyakorolhattam.

Az első héten az alábbi kurzuson vehettem részt: Methoden des E-Learning: Tablets, Apps und Web 2.0. Nagyon jól felkészült és maximalista előadásokat hallhattunk. Rengeteg applikációval ismerkedhettünk meg, miközben saját weboldalunkat szerkesztettük. A kinyomtatott anyagokon kívül rendkívül színvonalas előadást is hallgathattunk. Ha valakinek segítségre volt szüksége, készségesen álltak mindenki rendelkezésére. A hét közepén egy hajós kirándulást terveztek a Rajnán, ez sajnos a rossz idő miatt elmaradt, ezért a Düsseldorfban található TV-toronyba látogattunk el, ahonnan a város egy része kitűnően belátható volt.

A második héten a következő kurzuson vehettem részt: Kreativer Unterricht Deutsch als Fremdsprache: Interaktive Methoden.Workshops zur Durchführung spielerischer Unterrichtsstunden mit Hospitationen in Sprachkursen Deutsch als Fremdsprache. Egy teljesen más felépítésű kurzuson vettem részt, mindig más előadókkal. Megtudtuk, hogyan lehet az idegen nyelvi órákat játékosan kicsit izgalmasabbá tenni. A hospitáció során pedig bekukkanthattam, hogyan tanítanak külföldi fiatalokat a német tanárok. A hét közepén ismét városnézésre került sor: ellátogattunk a Heine Múzeumba és Heine nyomán sétáltunk Düsseldorf belvárosában.

Nagyon tartalmas és intenzív 2 hetet tölthettem el Düsseldorfban. Rengeteg új dolgot tanultam, amit a tanításban alkalmazhatok. Megismerkedhettem más országokból származó emberek kultúrájával, barátságokat köthettem, felfedezhettem a környék gasztronómiai érdekességeit és sokat utazhattam.