Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bodó Karolina

vasárnap, 12 november 2023 17:22

Mi a manó!-Hello Dublin!

Mi a manó!

2023 augusztusában az ír leprechaunok valóban szerencsét
hoztak.
Életemben először anyanyelvi tanár tartotta a
foglalkozásokat. Mindig is erre vágytam, pl 2019-ben ezért
választottam Londont, mégsem angol volt az oktatóm.
A Centre of English Studies iskola nemcsak ezen a téren tett ki
magáért. Minden napra biztosított extra foglalkozásokat
ingyen pl.: kulturális beszélgetések, városnézés, tengerparti
túra, filmclub stb., vagy nagyon akciós áron színházjegyet. A
két választott tanfolyamom Teaching Young Learners és The
21st Century Classroom: New Ideas for a New Era rengeteg
pluszt adott a mai modern módszerekről, elképzelésekről,
lehetőségekről. Oktatóm közvetlen, kedves, igazán magával
ragadó, tanítani imádó tanár volt. Hatalmas tudásbázissal
tértem haza.
Dublin, pedig elnyűgöző. Főleg a helyi emberek, akik teljes
nemzeti tudatukkal felvértezve, mindenben segítőkészek.
Akár útbaigazítás, akár egy utazási tipp, vagy csak egy jó szó
kellett. Közvetlenek és szívesen mesélnek bármiről, főleg ír
mivoltukról, történelmükről.
Gyönyörű két hetet tölthettem a közelükben és ismerhettem
meg személyiségüket, gondolkodásmódjukat.
Örökre hálás leszek ezeknek a manóknak, akik minden
lépésemet kísérték és a tudás kincsével halmoztak el.

 A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola angol –testnevelés szakos tanáraként az Erasmus+ program keretében jutottam el Izlandra.

Olyan szerencsés helyzetbe voltam, hogy a Tanártovábbképzés által szervezett kurzusok között testnevelés témájú szaktárgyi továbbképzést is találtam.

A tanfolyam megfelelt a címének, vagyis a reggelin, ismerkedésen és játékhoz készítendő kesztyű megalkotásán kívül, minden időnket a szabadban töltöttük. Felüdítő volt kiszabadulni a falak közül, izlandi friss levegőt szippantani, közösen játszani, túrázni, sportolni. A tanfolyam szerves része volt, a kurzusdíjba foglalt, svédasztalos reggeli, mellyel az egészséges életmódot mutatták be, nemcsak azzal, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, hanem hogy milyen változatos lehet. Nem utolsó szempont, hogy az étkezés, mint minden más nagyon drága Izlandon, még a finn és a Réunion szigetekről érkező csoporttársaimnak is.

A szervezők, PMSE+, kitettek magukért. Rengeteg információt már a jelentkezéssel megkaptunk, majd folyamatos küldték a részletes programokat, lehetőségeket. Az összes tanfolyamuk helyszíne szálloda volt, de, mint említettem, mi külső helyszíneken tanultunk, így az uszoda belépő, külön busz, mind része volt a tanfolyamdíjnak. A kurzust megelőző vasárnap lehetőségünk volt a színhelyre érkező összes kollega megismerésére, trénerekkel való találkozásra és játékos app segítségével Reykjavík felfedezésére. A kurzus végén pedig a képzés teljes anyagát, a csoport képeivel kiegészítve mindenki megkapta. Maximálisan meg vagyok velük elégedve

Trénerünk Aldo, mintapéldája az egészséges embernek. Folyamatosan edzett minket, jó példával előjárva csakis egészséges ételeket evett és mindenki jutalomkártyát kapott, aki követte példáját. Első napunkat uszodában, majd akinek kedve és mersze volt 10km-es délutáni futással töltöttük. Kedden a közeli parkban köredzéssel folytattuk, majd szerdán megmásztuk az Esja hegyet. Csütörtökön Pilota játékot tanultunk, amihez saját kesztyűt készítettünk (bevallom jólesett a készítéssel járó pihenés), pénteken pedig a Reykjaladur völgy mentén másztunk hegyet, a gyönyörű tájtól lenyűgözve, és vettünk meleg fürdőt a völgybe folyó termálvízben. Aznap búcsúként a nagyon kedves és barátságos csoporttagokkal egy élőzenét játszó bárba mentünk, ahol minden asztal megkapta a szövegkönyvet és lehetett a bandával együtt énekelni, sőt kívánságokat is teljesítettek. Nagyon hangulatos záróesten tudtunk így részt venni.

Az iskola délutáni programokat is ajánlott, ahol Izland nevezetes helyeire vittek el minket, még jobban erősítve a kiutazó kollegákkal való kapcsolatot.

Izland, pedig varázslatos. Olyan helyekre jutottunk el, amelyek nem tűnnek valóságosnak. Mintha csak egy másik bolygóra tévedtünk volna. Kezdve, hogy a magyarországi kánikulát elhagyva napi átlaghőmérséklet 12 fok volt. Felkészültünk rá és a szélre, esőre is. Egyik sem akadály, ha számolsz vele. Megéri, hisz a kristálytiszta levegő, rendkívül fonom víz, lenyűgöző táj, rengeteg melegvizes forrás, -medence, vízesés, fekete homokos part, különleges madarak és az emberek nyugalma felejthetetlen. Jó volt megismerkedni a különböző nemzetiségű kollegákkal és nem utolsó sorban én annyira szerencsés voltam, hogy egy olyan családnál volt saját lakásom, ahol a férfi izlandi, a hölgy magyar. Így nemcsak a kultúrájukat ismertem meg jobban, hanem folyamatosan traktáltak a helyi ételekkel. Mindent kipróbálhattam még a szárított hal specialitásukat is, mindezt felár nélkül. Őszintén mondom egy kiló kenyéren kívül semmi ételre nem kellett költenem.

Köszönetet mondok a Tanártovábbképzés munkatársainak, valamint iskolai koordinátorainknak, hogy megteremtették számomra ezt a lehetőséget.

Már nagyon vártam, hogy a vírushelyzet lehetővé tegye a tanári mobilitásunkat, az utolsó pillanatig volt aggodalom, hogy vajon minden dokumentum rendben lesz-e és megvalósulhat-e a képzésünk külföldi helyszínnel. Itt említeném meg, hogy egészen június közepéig abban a hiszemben voltam, hogy ez Londonban fog megvalósulni.

Egy percig sem bánom, hogy Nagy-Britannia sajnálatos módon bezárt, és így muszáj volt másik helyszínt választanom, mert soha nem jutottam volna el Nizzába. Számomra ez volt az első alkalom, hogy Franciaországba tettem a lábam és Nizza egyvelege volt az általam megismert velencei és görög hangulatnak. Nagyon színes, pörgős látványos, de mégis meg tudtam találni a nyugalom szigetét a tengerparton ülve, a hullámok csobbanását hallgatva.

A helyszín valamint a tény, hogy ki lehetett mozdulni a kötelező bezártság után már megadta az alapot a jó hangulatban eltöltendő tanfolyamra. Szívtuk magunkba a tudást, mert a hosszú távú  digitális oktatás követelte az új ismeretek megszerzését, új felületek alkalmazásának elsajátítását. Rengeteget beszélgettünk és tanultunk egymástól mindenféle téren, hiszen a különböző országok ( Lengyelország, Litvánia, Liechtenstein) különbözőképpen orvosolták a helyzetet és minden információból tanulni tudtunk. Oktatónk végtelenül kedves, Nizzát kívül-belül ismerő hölgy volt, aki mindenben segítette információ éhségünket.

Összegezve a pálmafák, a tengerpart, az olaszos-francia hangulat, a közösség, az utazás, mind hozzájárult ahhoz, hogy kikapcsolódjunk és lelkesen sajátítsuk el az új módszereket.

Az sem okozott gondot, hogy a zárt helyiségekben, autóbuszon, repülőn maszkot kellett viselniük, hiszen a tengerpart  mindenért kárpótolt minket.