Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Rétváriné Mészáros Mária

kedd, 19 szeptember 2023 14:28

Visszatérés Rovinjba

Visszatérés Rovinjba

Írta: Rétváriné Mészáros Mária

     Olyan szerencsésnek mondhatom magam, hogy idén harmadszorra vehettem részt nemzetközi továbbképzésen, s ebből az utolsó két kurzus helyszíne a festői szépségű Rovinj volt.

     Gödről, a Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából érkeztem ,,Az egészség érték” képzésre, melynek tervezetét előre bocsátották a szervezők. A tanfolyam szervezettségével, helyszínével maximálisan elégedett voltam. A klimatizált, jól felszerelt tanterem minden feltételt biztosított a színvonalas oktatáshoz. Előadónk, Szentgyörgyi Krisztina tapasztalt, szakmailag felkészült, egészségvédelemben, elsősegélynyújtásban jártas, magával ragadó személyiség volt.

     A továbbképzés kiterjedt az egészségneveléstől kezdve a helyes táplálkozás, a mozgás fontosságán át az elsősegélynyújtásig. Szakmai ismereteim bővültek az egészségfejlesztésről, a balesetek megelőzéséről, az újraélesztésről, sebek és vérzések ellátásáról. A hét első felében elméleti, a második felében gyakorlati oktatás került előtérbe, melynek keretében kipróbáltam, kipróbáltuk a Rautek-féle műfogást, légúti idegentest ellátását, sebkötözést.

     Hasznos segítséget kaptam ahhoz, hogy magabiztosan alkalmazzam a megszerzett ismereteket és segítséget nyújtsak iskolám egészségfejlesztési programjának összeállításában.

     Szabadidőmben a városban sétáltam vagy a képző által szervezett csoportos kirándulásokon, programokon vettem részt. Motovun és Groznjan bájos, egyedi épületeivel, idegenvezető által ismertetett történelmével visszarepített bennünket az időben. Számomra a legnagyobb élmény a Rovinj-szigetek szépségét felfedező kajak túra volt, melyen lehetőség nyílt a Vörös- sziget víz alatti világát megcsodálni búvárkodás közben.

     A tréning az oklevelek átvételével és egy jó hangulatú hajókirándulással zárult. E program lehetőséget biztosított arra, hogy Vrsar nevezetességeit megcsodáljuk és csapatunkat még jobban összekovácsolja.

     Köszönet a szervezőknek, az előadónknak, hogy lehetővé tette ezt a szakmai feltöltődést, fejlődést.

 

Iskolám, a Dunakeszi Szent István Általános Iskola 2019-ben nyújtott be pályázatot az Erasmus+ Köznevelési intézmények munkatársainak mobilitási projektjéhez.

A kurzus megvalósulása a kialakult járványügyi helyzet miatt 2021-re tevődött át. Az időpont mellett a helyszín is megváltozott. Eredetileg Dublinba szervezték volna, végül Firenzében tartották meg. A szervezők nagy gondot fordítottak a biztonsági előírások betartására. Az utazáshoz szükséges előkészületeket alaposan át kellett gondolni, meg kellett szervezni (szállásfoglalás, repülőjegyvásárlás, angol nyelvi felkészülés, szintfelmérés, az adott ország kultúrájának, történelmének megismerése).

A tanfolyam témája: ,,Játszd el! Rakd ki!” Varga Tamás és C. Neszményi Eszter nevéhez fűződő, az új NAT-hoz igazított módszertana.

A kéthetes elméleti és gyakorlati képzés kis létszámú csoportban valósult meg. A matematika oktatásán kívül angol nyelvi képzésen is részt vettünk, melynek középpontjában a kommunikációs készségek, szövegértés fejlesztése, nyelvtani ismeretek átadása, gyakorlása állt.

Előadónk Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes egy tapasztalt pedagógus, akinek tudása, személyisége, lelkesedése magával ragadta hallgatóságát. Oktatónk kiemelte, hogy ez az új módszertan igazodik a tanulók életkori sajátosságához. Az általa ismertetett gyakorlatok ötleteket adtak a tanórai tevékenységekhez. A tanfolyam tematikája logikusan felépített, átlátható és rendszerező volt. Az utolsó órán ,,igazi tanulókká” váltunk, mivel 90 percen keresztül kreatív, gondolkodtató játékokat próbáltunk ki.

A képző által szervezett kirándulás, városnézés során megismerhettük Firenze, Toszkána történelmét, kultúráját, gasztronómiáját. Ez a program is hozzájárult ahhoz, hogy a csoportunk egy összetartó közösségé váljon.

A kurzus teljesítéséről szóló oklevelet az utolsó tanítási napon, augusztus 13-án kaptuk meg. A tanfolyamot a saját fejlődésem szempontjából rendkívül hasznosnak tartom. Oktatónktól és kollégáktól sokat tanultam. A képzéstől gyakorlati ismereteket, inspirációt, módszertani megújulást vártam és kaptam. Rengeteg élménnyel és tervvel tértem haza. Sok ötlettel gazdagodtam, melyeket szeretnék beépíteni a munkámba.