Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Sándor István

„Einsteigen, bitte!”, „Zurück bleiben, bitte!”. Ezt a két egyértelmű mondatot minden nap sokszor meghallgattam az U-bahn bemondójának hangján, miközben a föld alatt, belvárosi szállásomról a választott tanfolyamom helyszínére és vissza utaztam. Mindkét mondat, azaz utazási helyzet jól tükrözi a forgalmas európai nagyváros közösségi kommunikációjának és kooperációjának fontosságát. Bár előzetesen igyekeztem alaposan felkészülni „Berlinből”, olvastam útikönyvet, bújtam térképet, beszéltem korábban ott járt illetve német szakos kollégákkal is, érkezés után elsőre nem éreztem rá igazán a „hely szellemére”. Talán neveltetésem és történelmi fenntartásaim okán (vö.: II. Világháború, Hitler stb.); szerencsére ez a kellemetlen érzés az ott töltött idő múlásával szinte el is tűnt. 

Eredetileg ősszel, a tanév elején, októberben utaztam volna, de halasztanom kellett, mert Covid fertőzést kaptam: jó, hogy volt biztosításom! A vis major helyzetet a pályázatért felelős Tempus és a kurzust szervező Europass is rugalmasan kezelte (itt is köszönet érte mindkettőnek!), és hozzájárultak a már leszervezett tanfolyam átütemezéséhez. Lehetővé vált számomra, hogy új időpontban (tanév végén), és az eredetitől eltérő, új témában, de változatlan helyszínen és lelkesedéssel tanulhassak Berlinben.

A számomra szintén érdekes „Projekt alapú oktatás (PBL)” helyett így a „Digitális eszközök a 4K (kommunikáció, kooperáció, kreativitás és kritikus gondolkodás) fejlesztéséhez az iskolában” témájú tanfolyamot választottam, és nem bántam meg! A berlini Europass-részleg pontosan, mindenről időben tájékoztatott, az oktató, Tina egy héttel korábban felvette a kapcsolatot csoportom tagjaival, kaptam programtervet, tudtam, mikor-hová kell érkeznem. Azt hiányoltam csak, hogy a képző nem javasolt szálláslehetőségeket, ha már ő nem szervez ilyet pl. fogadó családoknál, valamint hogy az addig szervezett kulturális programot, ami szintén fontos része számomra a képzésnek megváltoztatta, így ezúttal nem sikerült Berlin mellett Potsdamba is eljutnom.

Így is minden napra jutott sok és sokféle kulturális látnivaló; a rengeteg lehetőség közül nehéz volt választani, és további két hét sem lett volna elegendő minden fontos berlini helyszín felkereséséhez! Minden nap délelőtt 9-től 14.30-ig tartott az oktatás, így viszonylag sok időm maradt délutánonként a városnézésre. Az sem zavart, hogy a Special Olimpic Games 2023 (Speciális sportolók Olimpiai Játéka) éppen a kurzus hetének végén kezdődött Berlinben, ezért az erre folyamatosan érkező rengeteg küldöttséggel  az amúgy is külföldiekkel telt város zsúfoltsága még tovább nőtt, és egyre több helyen kellett lezárásokra illetve terelésekre számítani.

Csodálatos kiállításokat, kincseket, különleges helyeket, épületeket láttam a „kötelezőkön” túl is (Reichstag, Bundestag, Checkpoint Charlie, TV-torony, Potsdamer platz, Brandenburgi kapu, Múzeum-sziget stb.), finomakat ettem és még Berlinben élő ismerősömmel is találkozhattam. És amit még ebből a szubjektív beszámolóból nem hagyhatok ki, az a berlini lakosság megtapasztalt toleranciája, a „MÁS”ság elfogadása: az Élni és élni hagyni gondolat (Leben und leben lassen) közösségi szinten náluk érthetően elég jól működik.

Összefoglalva: utólag úgy látom, harmadik Erasmus-kurzusom sikeres volt; a képző bejáratott tematikán alapuló, nagyszerű szakmai tanfolyamot szervezett egy szép helyen. A horvát származású, digitális történetmeséléssel foglalkozó oktatónk végig lelkes volt és érdekesen magyarázott. Sok előremutató ismeretet és gondolatébresztő ötletet hallottam, hogyan (lenne) érdemes oktatni diákjainkat digitális támogatással a piac által elvárt XXI. századi készségekre. Bízom benne, hogy a tanultak egy részét egyszer majd tudni fogom alkalmazni a jövőben.

Képző: Europass Teacher Academy, Berlin

IKT tanfolyam: The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaborations in Schools

Dátum: 2023.06.12-17.

A gimnázium Erasmus+-oldala: https://www.ejg.hu/tanarok/munkakozossegek/angol-2/erasmus/

Bollito a Casinonál, ária a Corso-n, napsütötte szökőkút a Boboli-kerben, vacsoraidőben egyre szaporodó kiülős asztalok a járdákon – mintha egy stop motion video peregne az egyszeri turista szeme előtt… fantasztikus montázs, ami örökre beég az ember retinájába, ha Toscana fővárosába látogat egy Erasmus +- tanulmányút keretében… és akkor még egy szó sem esett arról a sok, ott felhalmozott csodáról, ami a Reneszánsz születési helyét olyan különlegessé teszi. Íme néhány pillanatkép a szerzett tapasztalatokról.

Klíma és utazás

A Covid-miatt egy évvel elhalasztott utazásra végül augusztus utolsó hetében került sor. Bár az útikönyvem óva intett a nyári Firenzétől: a város katlanvölgybeli fekvése miatt igencsak fülledt klímájúvá válik nyáron - akár 40 Celsiusra is felmehet a hőmérséklet. Emiatt voltak is félelmeim, de a meleg addigra már elviselhető lett, a kora reggeli 20 fok körüli hőmérséklet egészen kellemes felüdülést jelentett, és hasznos volt, hogy nem kellett meleg holmit pakolnom.

Környezetbarát módon több átszállással, éjszakai vonattal utaztam oda-vissza, a kora reggeli érkezéssel és a késő esti hazaindulással további egy-egy nappal tudtam meghosszabbítani a szabadidőmet, ez árban és kényelemben is –akár a repülős utazáshoz viszonyítva - rentábilis volt.

Covid-veszély és tömeg

A Covid 3. hullámának csillapodásához nagyban hozzájárult a védőoltás, ezért én is időben oltattam, hogy biztonságban érezhessem magam és szeretteimet, és legyen esélyem utazni is. Furcsa, de valahogy megnyugtató is volt előzetesen regisztrálnom az országba való beutazáshoz a helyi egészségügyi hatósághoz, maszkot viselnem a szállásomon -a reggeli idejét kivéve-, a képzése alatt a tanteremben vagy egyes múzeumokban, ahová emellett belépéskor a védettségemet az EU tagországok által kialakított Green pass-szal kellett igazolnom.

És ha valaki maga elé képzeli a nyári, balatonparti szabadstrand zsúfoltságát, legalább annyi, éjjel és nappal folyamatosan érkező, sétáló, különféle nációjú turistát képzeljen maga elé Firenze utcáira főszezonban– mégiscsak egy idegenforgalmi szempontból frekventált városról beszélünk! A helyiek ilyenkor inkább elköltöznek, és csak a turistaáradatot kiszolgáló-ellátó, abból élő lakosok maradnak. A sok külföldi mellett feltűnő volt a sok olasz turista jelenléte is, az ország különféle részéről érkeznek ilyenkor ők is a városba.

Szállás, étkezés, nyelvhasználat

A neten előzetesen lefoglalt, „low budget” típusú szállásom és a napi bevásárlásaim, étkezéseim költségeit a pályázaton nyert összegből kényelmesen fedezni tudtam, bár Firenze nem olcsó hely, mindennek megkérik az árát. Középfokú körüli angol nyelvtudással kényelmesen el lehet boldogulni gyakorlatilag mindenhol, és ha még néhány olasz kifejezéssel is gazdagítjuk mondandónkat, a helyiek hálásan válaszolnak.

A múzeumokban, piacokon, boltokban, éttermek étlapjain mindenütt célt érhetünk az angollal, de ha az igazi toszkán lélek mélyebb megismerése és megértése a vágyunk, akkor az útikönyvek világán kívülre kell merészkednünk. Ehhez a fordulatokban gazdag történelem és a helyi kereskedőcsaládok, faragó- és festőműhelyek és világhíres művészeik ismerete, az itteniekre oly jellemző olasz nyelvi különlegességek, rövidítések, a fantasztikus templomok és paloták freskóinak bibliai ábrázolásai, a pacalos olasz ételek és étkezési szokások, a vallási hiedelmek megértése feltétlenül szükséges. Utazásom néhány napja arra volt elegendő, hogy megfogalmazódjék bennem, ehhez máskor is vissza kell térnem erre a környékre.

Szakmai tevékenységek, kiegészítő programok

Választott kurzusom eredetileg tanteremben megvalósítható fotó és videokészítéssel kapcsolatos témákat ölelt fel, a pontos tartalmát csak pár nappal indulásom előtt, képzőmtől, e-mailben kaptam meg. Aztán a helyszínen ez is változott a csoport igényeihez igazodva. Ott tudtam meg, hogy társaim nagyrészt már egy hete ismerik egymást lévén, két hetes tanfolyamra jöttek, de nekem sem okozott gondot a beilleszkedés közéjük a 2. hétre.

A tanítási órák végig jó hangulatban teltek, a képzés ötször fél napig tartott (3x délután és 2x délelőtt) az Europass firenzei iskolájában; nyolcan -4 lengyel,1 litván és 2 magyar kolléganővel együtt- hallgattuk képzőnk, Riccardo magyarázatait az oktatásban felhasználható multimédiás szoftverekről, és közben párokban igyekeztünk megvalósítani a számunkra összeállított-kigondolt, elméleti ismereteket gyakorló és filmkészítős faladatait. Végül ezeket be is mutattuk egymásnak.

Az eredetileg gondolthoz képest a tanultak kevés jól hasznosítható újdonságot eredményeztek számomra: a videokészítés mélyebb rejtelmei helyett inkább az általános iskolai korosztályok tanórai munkáltatásához alkalmas, néhány ingyenes, gyorsan alkalmazható videokészítő szoftverről volt szó, amelyek persze sok otthoni szaktanári előkészítést igényelnek.

Az oktatás kiegészítéseként egy délelőtt az iskola vezetett helyi városnézést, valamint egy egész napos, borkóstolással egybekötött toszkánai buszos körutazást is szervezett. Ez a fantasztikus út Pisa-t, San Gimiano-t és Siena-t is érintette, és csodás örök emlékként marad meg számomra.

További fantasztikumok és negatívumok

Kevés szó esett eddig a Medici-pápák több évszázados hatalmáról, gazdagságáról, a firenzei reneszánsz festészet és szobrászat remekműveiről és alkotóiról Leonardo-tól Raffaello-n és Galilei-n át Dantéig, Tiziano-tól Boticelli-n át Michelangelo-ig, a fantasztikus építésű Dóm-tól az Arno-ig, a Ponte Vecchio-ig, a Boboli-kertig és a többi ott látható remekműig – idő híján esélyem sem volt mindent megnézni. Különben is célszerű tervet készíteni, és otthonról előre belépőt venni - jó pénzért - ahhoz, hogy némi sorbanállás után bejusson az ember a „Covid-időben” is sokak által vágyott kiállításokra.

Utam során két másik, kisebb, de tolerálható nehézség is adódott még számomra. A belváros Róma óta meglévő, kikövezett szűkös utcái mellett kevés a szabadon látogatható közpark, a hűsölésre alkalmas, árnyékos zöld felület. Ezért a helyi négylábúak esti gazdás sétáik alkalmával jobb híján a kövezetre, csatornalefolyókba stb. ürítenek; és bár gondos igyekvéssel, az éjszaka folyamán igyekszik világvárosi rendet tartani, feltakarítatni a városvezetés, ez csak hellyel-közzel sikerül; helyenként kellemetlen illat - vagy inkább szag - marad vissza. A második ennek - is - a következménye: a turistaáradat a nyári meleg, párás, áporodott levegővel együtt remek életkörülményeket biztosít a csípős szúnyogok számára, amelyekkel én örök küzdelmet folytatok. Ugyanakkor általuk lesz 100%-ban teljes a toszkán életérzés mindenki számára!

Utazásom megvalósulásáért köszönettel tartozom iskolámnak, hogy támogatta részvételemet, iskolai pályázati koordinátoromnak és a Hungary Expert kollégáinak a pályázat előkészítéséért és megvalósulásának segítéséért, az Európai Uniónak és a Tempus Közalapítványnak az Erasmus+ mobilitás lehetőségének biztosításáért.

Sándor István

Az Erasmus+- program fő paraméterei:

Szervező: Europass Teacher Academy

Kurzus címe: Photo and Video Making in your Classroom: the Educational Power of Multimedia

Helyszín és időpont: Firenze, 2021. 08.23-28.