Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Krisztina Pungor

vasárnap, 29 október 2023 08:07

Boal módszer – Pula 2023

Boal módszer – Pula 2023

 

Nevem Pungor Krisztina. A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Vizuális Kultúra és Hon-és Népismeret tanára vagyok. Idén Horvátországban, Pula városában vettem részt Erasmus+ képzésen, ahol a Pricalica szervezésében, “Augusto Boal módszerét az oktatásban” ismerhettem meg. Iskolánk már korábban is vett részt Erasmus+ tanártovábbképzésen, amiről a következő oldalon tudnak olvasni, tájékozódni  https://madach-szeged.edu.hu/erasmus/ .

A város gyönyörű. Az olaszos hangulatú óváros magával ragadó bájos szűk utcákkal, történelmi helyekkel, kávézókkal, apró boltokkal, éttermekkel igazi ékszerdoboz. A tengerpart könnyen elérhető a városból tömegközlekedés segítségével.  Csendesebb családiasabb és kifejezetten vadabb partszakaszokkal együtt. 

A hét közepére képzőnk hajó kirándulást szervezett, így meglátogathattuk Vrsanr és Rovinj városát is. Irodájuk nincs a városban és kompetens személy se volt személyesen elérhető akitől kérdezhettünk volna hivatalos ügyekben, az Tanárunk csak a kurzus megtartására lett felkérve, bár szerencsére nem volt semmi gond, a papírmunkát online formában intéztük.

A kurzust Marijana Peršić, dráma oktató, facilitátor tartotta, aki a helyi színház alkalmazottként dolgozik. Gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt foglalkozik Boal Fórum színház módszerével. Dolgozott már védett ház lakóival, bántalmazott nőkkel ,gyerekekkel. Több országban járt a módszerrel mint oktató. Személyes tapasztalataival, történeteivel tette színessé, rendkívül érdekessé és élvezhetővé a kurzust. Nem volt könnyű dolga, mivel saját elmondása szerint sokkal nagyobb csoportokhoz szokott, mi mindösszesen négyen vettünk részt a képzésen, ami bár angol nyelvűként volt hirdetve, rajtam kívül még három magyar résztvevővel zajlott, így nyelvi nehézségeink nem nagyon voltak. Az oktatás a helyi gimnázium épületében zajlott légkondicionált teremben, ami kellett is mert nagyon sok mozgásos gyakorlat tarkította az órákat.  

Az “Elnyomottak színházának” egyik alappillére a Fórum színház. Augusto Boal színházával teret biztosít egyfajta kommunikációra, beszélgetésre az elnyomó és az elnyomott között.

A színpadi játék bemutat egy társadalmi, vagy személyes problémát megoldatlan formában, teret adva a nézőknek a véleményezésre, megbeszélésre, alakításra, megoldás keresésre egy úgynevezett “Joker”, egy provokátor, egyfajta mediátor irányításával, aki kérdéseivel provokálja a nézőket.

A kurzuson rengeteg játékot ismertem meg, ami a gyerekek komplex fizikai és kognitív funkcióinak együttes fejlődését teszik lehetővé. A módszer elég összetett, de részelemeit fel lehet használni, be lehet illeszteni egyes tanórákba, foglalkozásokba. 

Ajánlom a kurzust mindenkinek, akinek fontos a gyerekek lelki világa, aki szeretne megismerni egy módszert arra, hogy hogyan lehet észrevétlenül is akár segítséget nyújtani egy egy személyes problémánál, akit érdekel a színház és a drámapedagógia, aki nem fél a vitaindító foglalkozást tartani, teret adni a gyerekeknek a kommunikációra, hogy akár személyes, akár nagyobb társadalmi problémák megoldására együttesen keressenek lehetséges megoldásokat. 

csütörtök, 06 október 2022 07:45

Taníts egy csavarral

Teach with a Twist, Flipped Classroom – Verona 2022

  A nevem Pungor Krisztina. A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Vizuális Kultúra és Hon-és Népismeret tanára vagyok. Harmadik alkalommal vettem részt Erasmus+ képzésen. Idén Olaszországba, Veronába jutottam el az Europass, Taníts egy Csavarral, Fordított Tanterem képzésére, ahol 14kollégával együtt vehettem részt. Voltak köztük Skóciából, Finnországból, Spanyolországból, Horvátországból és többen Magyarországról.

  A képzésen részben vizuális tanulási módszereket ismerhettem meg, illetve különböző alkalmazásokat mutatott be az oktatónk, amik nagyon jól használhatóak lennének tanórákon, megfelelő számítástechnikai háttérrel. Ezek mellett a szinte már mindenhol elforduló „Mindfullness”, az elme lecsendesítésének módszere is előkerült.

  A tanult módszerek nem voltak idegenek számomra, így ha a képzés nem is, de a kollégák tapasztalatai, kipróbált stratégiái, nagyon is hasznosnak bizonyultak. Baráti kapcsolatokat tudtam kialakítani több résztvevővel, akikkel remélem a jövőben iskolák közötti partneri kapcsolatot is fel tudunk majd állítani.

  A város persze gyönyörű, valódi és kitalált történeteivel együtt. Az óváros kis utcái, a történelmi helyszínek, az eldugott családi vállalkozások, éttermek, az este nyitó borászatok, pubok hangulata utánozhatatlan. Egyik délután vezetett városnéző túrára mentünk az iskola szervezésében, ahol rengeteg érdekes történetet hallgathattunk meg a város történelméről. Hétvégén Mantovába mehettünk az iskola szervezésében, ami szintén felejthetetlen élményt nyújtott.

  Szívből ajánlom mindenkinek ezeket a képzéseket, akik szeretnének fejlődni, szeretnek utazni, új kapcsolatokat létesíteni, szeretnék megismerni más nemzetek kulturális és oktatási stratégiáit, módszereit.

  Rengeteg hasznos tudásra, tapasztalatra tettem szert eddigi mobilitásaim során, remélem még sok hasonló élményben lehet részem az Erasmus+ segítségével.

 Barcelonában vettem részt Erasmus+ képzésen, ami egy igen kényes, és folyamatosan jelenlévő témát dolgozott fel, aminek kezelése nehézkes lehet, csapatos összefogást igényel a különböző intézményekben.

   Rendkívül hasznosnak találtam a képzésen elhangzottakat, sokszínű gyakorlatba is beültethető tudásanyaggal lettem gazdagabb, emelett megismerhettem más nemzetek hasonló problémáit, és hogy ők hogyan küzdenek a fennálló problémákkal. 

    Nagyon jó hangulatban teltek az órák, az oktató rendkívül felkészült volt és nyitott. Szabadon beszélhettünk a saját tapasztalatainkról, egy-egy témába részletesebben is belementünk. A csoportos feladatok összehozták a résztvevő pedagógusokat.

   Nagyokat nevettünk amelett, hogy hasznos ismereteket sajátítottunk el mind az oktatótól, mind egymástól.

  Mindemellett Barcelona gyönyörű. A város folyton nyüzsgő forgataga, a tenger, a hegyek, a csodás házak, és Gaudi műremekei felejthetetlen vizuális élményt nyújtanak. A különböző kerületek más-más arcát mutatják a városnak. Este egy kiadós tapas egy pohár hűsítő sangria kíséretében kiváló befejezése lehet egy hosszú napnak. :)

 

  Nevem Pungor Krisztina. Vizuális kultúrát, valamint Hon- és népismeretet tanítok általános iskolában.  Először vettem részt Erasmus+ továbbképzésen. Firenzébe utaztam, ahol a Művészetterápiával, a művészet, mint terápiás eszköz felhasználásával ismerkedtem meg a kurzuson. Nagyon vártam már az utazást, mert a témakör régóta foglalkoztat, de nem utolsó sorban a város, és annak művészettörténeti jelentősége is nagyon vonzott. Hatalmas élmény volt élőben látni mindazt, amit tanítok, amit korábban csak könyvekben láttam. Szerencsére a vírushelyzet is mérséklődött annyira, hogy a múzeumok korlátozásokkal, de fogadtak látogatókat.

 Oktatónk nagyon szimpatikus volt, felkészült, nyitott, rugalmas. A frontális oktatás mellett mindig helyet kaptak kérdéseink, egyes témaköröket különösen részletesen átbeszéltünk. Csoporttársainkkal személyes tapasztalatainkat, módszereinket is megosztottuk egymással, ami nagyon hasznos volt számomra. A kurzus után közös csoportot is alakítottunk egy közösségi oldalon, ahol kapcsolatban maradhatunk, úgyhogy mondhatom azt, hogy új barátokat is szereztem.

  Minden napra kaptunk egy-egy kreatív, művészi feladatot is, ami akár tanórai gyakorlatba is beilleszthető. Nagyon tetszett, hogy személyes tapasztalatokat szerezhettem, saját önkifejezés útján. Érdekes volt olyan művészi tevékenységeket végezni, ahol nem feltétlen az eredmény, hanem az alkotás folyamatán, a közben szerzett élményen, a korlátok nélküli önkifejezésen van a hangsúly.

  Megismerhettem az irányított meditációt, amit minden alkotási folyamat előtt alkalmaztunk. Szintén érdekes élmény volt, és biztos vagyok benne, hogy iskolai gyakorlatban is alkalmazni fogom, vagy legalább is megpróbálom. ?

 Rengeteg új élménnyel, tapasztalattal, új módszerekkel lettem gazdagabb. Csak ajánlani tudom mindenkinek a továbbképzést! Nagyon várom, hogy újra mehessek.