Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Mező György

https://docs.google.com/document/d/1mQu3a2VZoc9Ff7F8g5Q7l4_sAIkhk2wIO__8qbpM2pc/edit#heading=h.2c59izvc5cqa 

Komoly előkészületek után érkeztem meg Barcelonába. Rögtön beleütköztem abba a  problémába, hogy lemerült a telefonom, és a betárazott powerbankok nem működnek.

Ez leginkább azért gond, mert a tájékozódási képességemet a telefonra alapoztam. Ezért órákig kellet a reptéren várakoznom, mire annyira feltöltődött, hogy el mertem vele indulni. A szálláshelyem A Párís utcában volt, ahol egy viszonylag kis szobát béreltem. Még szék, ill. íróasztal sem volt bent. A kint töltött két hetem alatt nagyon meleg volt, sajnos ez az éjszakai pihenést is befolyásolta.

Másnap - meglepő módon vasárnap - kezdődött a tanfolyam. Gamifikáció. A csoport 13 tagjából Stéphanie Portugáiából érkezett. A többiek (12-en) Magyarországról érkeztünk. Budapesti, debreceni, szegedi, dunakeszi, szentendrei iskolákból érkeztünk. Két olyan iskola is volt, amely több kollégát is delegált a képzésre. Mező György - Barcelona 2023.08.12-25 - Erasmus+  - Gamification - Oktatónk Elena amerikai. A tanfolyam angolul zajlott. Nagyon kevés elméleti anyag mellett végigjátszottuk a két hetet. Voltak akik csak egy hétre jöttek, illetve voltak akik a két hetes tanfolyam második hetét töltötték velünk. A rengeteg játék nagyon jó hangulatot teremtett, sokat nevettünk. Sajnos ezek a játékok a szakképzésben nehezen adoptálhatók, többnyire inkább általános iskolai képzéshez ajánlanám. Kiemelném viszont a Plickers nevű alkalmazást amely komoly alternatívája pl. a Kahoot-nak, és számos tekintetben jobb, kényelmesebb is. Emellet nagyon nagy tetszési indexe volt a mesterséges intelligenciával foglalkozó órának. Egy kolléga viccesen megjegyezte, hogy soha többet nem fektet energiát az órára való készülésre, simán generál neki a ChatGPT feladatsort.

Mindkét héten részt vettünk egy-egy csoportos kiránduláson.
Első héten a cél Montserrat. Katalán nemzeti zarándokhely. Döbbenetes, lenyűgöző. Egy Barcelona közeli hegy tetején épült kolostor. Csodálatos kilátás. Meglepő módon még egy Dali kiállítást is meg tudtunk nézni, a kevés szabadidőnkben, de volt a csoportból olyan, aki inkább hegyet mászott. A Shopban kóstolót kaptunk a likőrökből, csokoládéból. Itt találkoztam először a katalán krémmel. Ez szerintem megegyezik a Krémes alapjául szolgáló cukrász krémmel.

Második héten Ginora városába mentünk egy Trónok harca túrára. A filmsorozat egyik forgatási helyszíne volt ez a középkori város. A túravezetőnk minden helyszínen a filmből vett fotókkal illusztrálta ezt. Hatalmas katedrális, gyönyörű épületek. Kevés idő. Nagy meleg.

A szabadidőm a Barcelonai csodák jegyében telt.
Sétáltam a La Ramblan, ami Barcelona “Váci utcája”, bár jóval nagyobb léptékben. Itt simán megfér egymás mellett egy Barca és egy Real Madrid szurkolói bolt.
Gaudi - Barcelona ikonikus építésze - elképesztő. A gyönyörű formavilága, színei mellett minden építménye rendkívül praktikus. Guel park, Casa Batlo, Casa Mila, Sagrada familia. Kihagyhatatlan mind.

Több múzeumba is eljutottam. 

Fontos tudnivaló, hogy érdemes interneten jó előre megvenni a jegyeket. és több múzeum is van, ahol lehetőség van ingyenes jegyfoglalásra. Például a Picasso múzeumban csütörtökönként 17-20 ingyenes, de regisztrálni kell.
A magyar pedagógus igazolványt is elfogadják, de a legtöbb helyen az internetes jegyvásárlási felületen ez nem jelenik meg.

 • Miro Foundation. Barcelona festője-szobrásza, Joan Miro 
 • Picasso múzeum 
 • Casa Mila - Gaudi ház
 • Guel Park - ide nem menj hőségben! Ezt benéztem. Gyönyőrű, de szabályosan rosszul voltam a melegtől. Itt sajnos a fák sem csillapítják a nap erejét. 
 • Dali múzeum.
 • Caixaforum. Eklektikus kiállítás, ahol elfér egy Antonius, egy Mao Ce Tung szobor,  és egy XX.századi aktfotó.
 • Részt vettem egy 5D Bolero előadáson, amelyben a 360°-ban forgatható szék a zenekar közepén helyezkedett el és a zene lüktetését is átvette.
  A zenészek karnyújtásnyira voltak tőlem.
 • Sagrada Familia. Leírhatatlan, látni kell. Ebben a templomban minden a fényről a szeretetről szól. Ha körbejártad, csak ülj le bent és hagyd, hogy magával ragadjon.


Eljutottam a Barca-Cadiz futballmeccsre, amely sajnos nem a Camp Nou-ban volt, hanem az Olimpiai stadionban a Montjuic hegyen, de így is felejthetetlen élmény.


A Tibidabo hegyről elképesztő panoráma nyílik. Konkrétan a lábunk előtt feküdt egész Barcelona.

Úsztam egyet a földközi tengeren. Barcelonában több ingyenes strand van. Érdemes többen menni, mert a törölköző safe nem mindig működik. Én konkrétan a strand ruhában mentem, nem vittem semmi extrát. A telefonom egy vízhatlan táskában bevittem a vízbe, a parton csak a papucsot és a pólómat hagytam, ami nem kellett senki másnak.

 

Összességében pazar két hetet töltöttem Barcelonában, és biztos, hogy visszamegyek.

Amikor kiderült, hogy részt vehetek ebben a mobilitásban, egyből tudtam, hogy Amszterdamba szeretnék eljutni, ha találok megfelelő tanfolyamot. Fiatal korom óta odavagyok Van Gogh festészetéért. Később megismerve Vermeer, és Rembrandt műveit úgy gondoltam, hogy ez a tanfolyam jó lehetőség arra, hogy élőben is megcsodálhassam az alkotásokat. Informatika tanárként nagyon érdekelt, hogy egy

tanártovábbképzésen mit gondolnak, milyen alapvető ismeretekkel rendelkeznie egy hétköznapi felhasználónak. Ezért jelentkeztem a tanfolyamra, amit a Molinos de Viento továbbképző központban tartottak.
A tanfolyam címe: Digital Media Literacy:

Essential Skills for the Digital Age
Digitális médiaismeret: Alapvető készségek a digitális korban A tanfolyamon résztvevőinek az alábbiakat ígértek:

 • Megértik a hagyományos és digitális média szerepét;

 • Képesek lesznek a média minőségének értékelésére;

 • Megismerik a média üzleti oldalát, hogy tudatosabb fogyasztó legyen;

 • Megtudja, miért számít az online adatvédelem (még akkor is, ha nem tesz

  semmi rosszat!);

 • Felismeri az álhíreket!

 • Képes lesz létrehozni tevékenységeket, amelyek segítik diákjainak

  átgondolni a digitális média mindennapi életükben betöltött szerepét;

• Új, kritikus és tudatos módon fogja szemlélni a médiatermékeket.

Hosszas tépelődés után a zöld utazás mellett döntöttem, amit később nagyon megbántam. Eredetileg egy 16 órás vonatút volt betervezve több átszálással. Odafelé vonatkimaradás miatt ez két órát csúszott. Sajnos az utolsó átszállás sietősre sikerült, ami miatt balesetet szenvedtem. Szerencsére ez nem nagyon befolyásolta a tanfolyami munkát, leszámítva a mozgásos feladatokat, amiket nem tudtam végrehajtani. Szerencsére a zöld utazás miatt volt egy egész nap az akklimatizálódásra, regenerálódásra. Sajnos ezt tényleg erre kellett felhasználni, mert még ha nem is lett volna a baleset, az utazás teljesen kimerített.

A Tanfolyam ismerkedős játékokkal kezdődött. 9-en vagyunk hallgatók. Három spanyol (Álvaro, Esther, Angeles), két bolgár (Yovko, és Deyana), és velem együtt négy magyar kolléga. (Ági, Bernadett, Nóri, és én). Négyünk közül én beszéltem leggyengébben az angol nyelvet, de

nagyon sok segítséget kaptam tőlük. a két bolgár egyazon iskolának az igazgatója, és helyettese, és a két spanyol hölgy is egy iskolában dolgozik. Maryam a tanárunk iráni. A játék után mindenki bemutatta az iskoláját. Nagy elismeréssel jutalmazták a Neumannról szóló bemutatót, illetve az iskolában zajló munkát, eredményeinket.

Rövid szünet után a hétfői tanfolyam néhány definícióval zárult.

Aznap délután muszáj volt pihennem, így immár a második amszterdami nap is eseménytelenül telt. Innentől a délelőttök az alábbi struktúra szerint alakultak. Reggel egy visszacsatolás (pl. Kahoot teszt az előző nap tanultakról). Utána megszakításokkal definíciók, videók (pl. TED előadás) és játékok váltogatták egymást. Sajnos az előadások alapját képező

prezentációt nem kaptuk meg, így utólag nem tudom felhasználni az anyagok egy részét. Természetesen jegyzeteltem, de pl. az előadások címét/elérését nem sikerült leírni a szűk időkeret miatt. Általánosságban is elmondható, hogy nagyon sok tananyagot próbáltak bepréselni ebbe a pár napba.

Délutánonként a csoporttársaimmal a múzeumokat, illetve Amszterdam érdekességeit jártuk. Voltunk városismertető sétán, a Rembrandt ház múzeumban, a Rijksmuseumban, a Van Gogh múzeumban, a Hortus Botanicusban, illetve ellátogattunk Zaanse schans-ba, ami a hagyományos holland szélmalmokat mutatja be. Ellátogattunk egy bolhapiacra is. Óriási élmény volt mindegyik, de számomra a csúcsprogram a Van Gogh múzeum volt, amit szerencsére szabadnapon tudtam meglátogatni, így bőségesen volt időm végig élvezni.

Sajnos egyik múzeumban sem fogadták el az Európai pedagógus igazolványt, amit így feleslegesen váltottunk ki. Ami még probléma, hogy a holland múzeumok sajnos elég korán 17-18 óra körül zárnak, így a tanfolyam után viszonylag kevés időnk volt kiélvezni a művészetet. Jó lenne, ha a tanfolyamot ehhez igazítanák. Kényelmes a 9 órás kezdés, de szívesen mentem volna korábban, hogy több idő legyen délután.

Sajnos a múzeumok többségébe csak előzetes időpontfoglalással lehet bejutni. A felkészüléskor engem ez az információ elkerült, és mire ez kiderült az Anna Frank múzeumba már nem volt nekünk megfelelő időpont.
Hazafelé ugyanúgy 16 órás útra számítottunk. Reggel 6 órás indulással kb. 11-re értem volna haza, de ismét járatkimaradás, ill. késés jellemezte az utat. Hajnali 1:33-ra ért be a vonat a Keletibe, ahonnan esély sem volt rá, hogy Máriabesnyőre eljussak, így csak egy reggeli vonattal tudtam hazajutni. A kimerültség és a légkondicionált vonatok együttese hatására egy légcsőhuruttal érkeztem haza, és úgy tűnik a baleset következménye egy porcleválás.

Összesítve: Örök emlék és abszolút pozitív élmény volt mind a tanfolyam, mind Amszterdam

nevezetességei, de a zöld utazást többet nem választanám. Az utazásról készült képek:
https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1ObYTxGjl9TGviUSN7EfbtwG1MM7XeGQm

A teljes blog: 
https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1ObYTxGjl9TGviUSN7EfbtwG1MM7XeGQ m

Az iskola Erasmus oldala: https://neuerasmus.weebly.com/
Az iskola Erasmus Facebook oldala: https://www.facebook.com/NeuErasmus1144

Gödöllő, 2022. augusztus

Mező György