Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Simon Ildikó Katalin

kedd, 01 augusztus 2023 06:15

Két csodás hét Rovinjban

2023. július 16-29-ig két hetet töltöttem Rovinjban. Második alkalommal vettem részt ERASMUS+ pályázat keretében továbbképzésen. A témaválasztásom a matematika tantárgy szeretete, a tavaly elvégzett „Engedd, hogy csináljam 3-4… „ matematika képzés és az angol nyelv tanulása motiválta.

Az „Engedd, hogy csináljam 1-2 … „ matematika képzésen tízen voltunk egy csoportban. A tréner Oravecz Márta nagy szaktudású, kiemelkedő módszertani ismeretekkel rendelkező, kiváló előadó volt. A képzés a matematika tanítás főbb területeit érintette. Változó munkaformákban dolgoztuk fel a képzés anyagát. A tanfolyam rendkívül sokszínű, kreatív és élvezetes volt. A tréner gazdagította módszertani kultúrámat, eszközhasználatomat.

Az angol nyelvi kurzusra, egy előzetesen megírt nyelvi felmérő kitöltése után, a tudásunk alapján 3 csoportba soroltak bennünket. Én a kezdő csoportba kerültem, másik 4 kollégával együtt, ebből 3-an tavaly is részt vettünk ezen a továbbképzésen és ott folytattuk a munkát, ahol abbahagytuk. A tanárunk Erika Folo volt, aki nagy szakértelemmel tanított bennünket. Szoros szakmai kapcsolat alakult ki a tagok és a külföldi tréner között. A második hét végére nagyon sokat fejlődtünk.

A két hetes képzés alatt két tartalmas szabadidős programokon vettünk részt. Az egyik program egy egész napos hajókirándulás volt a Lim fjordokhoz. Csodás volt. A másik program az angol nyelvi kurzushoz kapcsolódott. Rovinj város történelmét ismerhettük meg angol nyelven az óvárosban tett séta keretében idegenvezető irányításával. Az idei évben emellett több fakultatív program közül is lehetett választani, mely még tartalmasabbá tette az ittlétünket, mint például Pula, Motovun, Groznjan, Porec városában tett kirándulások. A tanfolyam szervezése magas színvonalú volt. Köszönjük a szervezők munkáját.

A képzés ideje alatt újabb értékes külföldi szakmai kapcsolatok alakultak ki és erősödtek meg horvát nemzetiségű kollégákkal. Emellett fontos szakmai együttműködés alakult ki a trénerrel és Magyarország több városából érkező kollégával. A magas színvonalú tanfolyam elvégzéséről az utolsó napon oklevelet vettünk át.

2022. július 11-22-ig két hetet töltöttem Rovinjban. Először vettem részt ERASMUS+ pályázat keretében továbbképzésen. A témaválasztásom a matematika tantárgy szeretete és az angol nyelv tanulása motiválta. Az „Engedd, hogy csináljam … „ matematika képzésen 14-en voltunk egy csoportban. A tréner Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes nagy szaktudású, kiemelkedő módszertani ismeretekkel rendelkező, kiváló előadó volt. A képzés a matematika tanítás főbb területeit érintette. Változó munkaformákban dolgoztuk fel a képzés anyagát. A tanfolyam rendkívül sokszínű, kreatív és élvezetes volt. A tréner gazdagította módszertani kultúrámat.

Az angol nyelvi kurzusra, egy előzetesen megírt nyelvi felmérő kitöltése után, a tudásunk alapján 3 csoportba soroltak bennünket. Én a kezdő csoportba kerültem, másik 11 kollégával együtt. A tanárunk Erika Folo volt, aki nagy szakértelemmel tanított bennünket. A második hét végére nagyon sokat fejlődtünk, 8-10 mondatot el tudtunk mondani magunkról, a családunkról, a munkákról angol nyelven.

A két hetes képzés alatt két tartalmas szabadidős programokon vehettünk részt. Az egyik program egy egész napos hajókirándulás volt a Lim fjordokhoz. Csodás volt. A másik program az angol nyelvi kurzushoz kapcsolódott. Rovinj város történelmét ismerhettük meg angol nyelven az óvárosban tett séta keretében.

A képzés ideje alatt értékes szakmai kapcsolatok alakultak ki Magyarország több városából, határon túlról érkező és horvát nemzetiségű kollégával.

A magas színvonalú tanfolyam elvégzéséről az utolsó napon oklevelet vettünk át.