Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szász Dávid János

Július 17-22. között a jelentős történelmi múlttal rendelkező máltai fővárosban, Vallettában vettem részt egy továbbképzésen, amely az angol nyelvi kompetenciák fejlesztésére fókuszált.

Az általam választott Erasmus+ képzés elsődlegesen a tanárokat és az oktatásban dolgozó háttérszemélyzet tagjait célozta meg. A tanfolyam az Easy School of Languages nyelvoktató intézmény szervezésében valósult meg, ahol kellemes légkör és felkészült tanárok várták a világ minden tájáról érkező, tanulni vágyó embereket. Az előzetesen megírt online teszt alapján a haladó csoportot jelölték ki számomra, ahol a tudásszintemnek megfelelő társakkal kerültem össze, így a közös tanulás rendkívül gördülékeny és produktív volt. A kurzus során egyaránt hangsúlyos volt a verbális kommunikáció gyakorlása és a nyelvtani ismeretek bővítése. Különféle írásbeli feladatok során az angol nyelv mélyebb megismerése és belső struktúrájának, logikájának feltárása került előtérbe, még a szóbeli szituációs gyakorlatok alkalmával a spontán beszéd képességének fejlesztése és az önkifejezés komplexebb metódusainak elsajátítása volt a cél. A nyelvtanulást a változatos munkaformák és módszerek hatékony alkalmazása is segítette, ezáltal színesebbé és élvezetesebbé váltak a foglalkozások, illetve ennek révén közvetlenebb kapcsolat alakulhatott ki a résztvevők között.

A máltai nyár kifejezetten forró napjain a tanulás mellett a kikapcsolódásra, feltöltődésre és különféle kulturális programokra is jutott idő, így rendkívül tartalmasan és hasznosan telt el számomra ez az egy hét, és rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam az ott eltöltött idő alatt. Köszönöm szépen mindazoknak a közreműködését, segítségét, akik lehetővé tették számomra, hogy részt vegyek ezen a tanulmányi úton.

Július 3-9. között a horvátországi Rovinjban vettem részt egy továbbképzésen, amely az IKT eszközök oktatási felhasználására fókuszált. A festői szépségű tengerparti kisváros remek helyszíne volt a kurzusnak, kellemes élményekkel gazdagodtam az ott eltöltött idő alatt. A tanfolyam során különféle digitális platformokat ismertem meg, melyek interaktivitásuk és multifunkcionális felhasználhatóságuk miatt hatékonyan integrálhatók a tanítási folyamatokba. A képzés alapvetően nem az egyes alkalmazások aprólékos begyakorlását tűzte ki célul, sokkal inkább az került előtérbe, hogyan lehet kiválasztani, majd eredményesen alkalmazni az órák pedagógiai tevékenységeihez legalkalmasabb applikációkat. A kurzus során az előadó konkrét példákon keresztül szemléltette az egyes platformok előnyeit és hátrányait, illetve bemutatta az oktatási struktúrában betöltött szerepüket is. Az oktató személyében egy elkötelezett és motiváló pedagógust ismerhettem meg, aki széleskörű elméleti és gyakorlati tudással rendelkezik az IKT eszközök használata terén, illetve figyelmessége és empatikus hozzáállása jelentősen elősegítette a foglalkozások sikerességét és produktivitását. Ezenfelül a képzésen jelenlévő pedagóguskollégák is megosztották korábbi tapasztalataikat, meglátásaikat a felmerülő témákkal kapcsolatban, ezáltal sokat tanulhattunk egymástól, és mindenki értékes ismeretekkel és tanulságokkal térhetett haza. Köszönöm szépen mindazoknak, akik lehetővé tették számomra, hogy részt vegyek ebben a projektben.