Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Hegedűs Bernadett

Az idén sikerült ismét angol nyelvterületre utazni az intézményünk Erasmus+ pályázati projektje jóvoltából, hogy részt vehessek az ATC Language School Project-based Learning in the Digital Age kurzusán 2023. július 24-től 28-ig Dublinban.

Az egyhetes kurzuson jórészt olasz kollégákkal voltunk egy csoportban, egy német és egy cseh résztvevővel kiegészülve. Kisebb csoportokban dolgoztunk, így én két olasz hölggyel kerültem össze, akikkel együtt tudtunk dolgozni a projektünkön, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is kipróbálhassuk a projekt alapú oktatást. A kurzus modulok között volt a projekt tervezése, a tartalom megszerzése, nyilvános beszéd és szóbeli kommunikáció, nyelvi instrukciók adása, tartalom létrehozása, elrendezése, reflexió, visszajelzés készítése, értékelés. Az órák jó hangulatban teltek, lehetőségünk volt a tapasztalatcserére, barátok szerzésére és egymás megismerésére, az angol nyelvű közös munkára. Közös projektnek egy angol nyelvű költészeti klub létrehozását választottuk, ahol lehetőség van a covid alatt átélt élmények feldolgozására.

Szállásunk a Nedo Ardee Point nevű diákszállón volt, ahonnan könnyen el tudtunk jutni az iskolába gyalogosan is, a belvároson keresztül, így reggelente együtt tudtunk reggelizni, majd elgyalogoltunk az iskolába, ebéd után pedig a közösségi programok közül válogattunk. Igyekeztünk kiválasztani a minket leginkább érdeklő kirándulásokat, többek között voltunk egy belvárosi körúton az oktatónk vezetésével, ahol a helyi parkban lévő szobrok, emlékművek, nevezetes épületek, emlékhelyek megtekintésén után voltunk a Trinity Collage híres könyvtárában, a St. Patrick székesegyházban, a nemzeti galériában, a régészeti múzeumban, stb. A városon kívül is kirándultunk Dalkeyba és Malahide-ba. Megismerkedtünk az ír zenével, ételekkel, italokkal és a helyi nyelvvel. Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen alig esett, sokat sütött a nap, főleg azokon a napokon, amikor kirándultunk. Sikerült tapasztalatokat cserélni, új barátokat szerezni és fejleszteni szóbeli és szövegértési készségeinket valamint az olasz és ír, német és cseh kollégák jóvoltából az európai identitásunkat is erősíthettük.

kedd, 27 szeptember 2022 15:57

London újra diákszemmel

Két év halasztás után végre részt vehettem az első Erasmus+ továbbképzésemen, a londoni International House szervezésében. Két tanfolyamot is sikerült elvégezni, mivel a két hétbe csak így találtak elég programot, a tanfolyamok idejének csökkenése miatt. Így együtt tanulhattam a híres Adrian Underhill professzorral, aki a Macmillan tankönyvsorozat egyik írója és szerkesztője, és bevezeti tanítványait a hangok képzésébe egy gyakorlatias módszer segítségével. A hangok gyakorlása mellett fejlesztettük előadókészségünket, és hasznos gyakorlatokat sajátítottunk el, melyeket a tanítványainkkal is tudunk majd végezni.

A második tanfolyam során felfedeztük a legújabb módszertani trendeket, valamint felújítottuk a tantermi készségeink mellett elméleti tudásunkat is. Köszönet ezért Garth Cadden oktatónak, aki töretlen lelkesedéssel mutatja be azokat a technikákat, amelyek a leghasznosabbnak bizonyultak a mai modern körülmények között.

Mivel régen jártam Londonban, nem kevés izgalommal vártam az új találkozást és a friss élményeket. Családi szálláshelyünkön várt a vendéglátóm, és több diákkal is sikerült összeismerkedni, főként japánokkal, spanyolokkal és britekkel.

Az oktatás után rendszerint együtt ebédeltünk kis csoportunkkal, folytatva a közös beszélgetést, így új barátokat is szerezhettünk, három spanyol, három brit, egy lengyel és egy német kollégával beszélgetve. Megismerkedtünk a szomszédos étterem és angol pub kínálatával is. Ezek után minden nap a nyakunkba vettük a várost, és gyalogoltunk kifulladásig, felfedezve azt, ami épp a közelben volt. Délutánonként az iskola is biztosított ingyenes csoportos programokat, amiből választhattunk. Ezután még befért egy múzeumi látogatás, vagy egy színházi program is. Jártunk többek között a Tate Modern Galeriában, A British Museumban, Bloomsburyben, A Barbican Centre-ben, a KingsCross és a St Pancras állomásokon és a környéken. Este a Globe Színházban, ahol Shakespeare A vihar című művét, és a Coliseum Színházban, ahol a My Fair Lady legújabb változatát tekintettük meg. Oktatónk javaslatára a Soane House gyűjteményét is sikerült megnézni, és a város sok egyéb látnivalóját is útba ejtettük. Egyéni programokat is szerveztünk, így a Kew Gardens, A Nemzeti Galéria, a Buckingham Palota és a St. Paul Katedrális is a listámra került.

Hétvégén mindenki kimozdult a fővárosból, aki csak tehette, így én a soha nem látott rokonaimat látogattam meg Ilfracombe hangulatos tengerparti városában, ahol sikerült a családi kapcsolatokat elmélyíteni. A londoni multikulturális közeg után érdekes volt a vidéki angol nyaralók hadával élvezni a friss levegőt. Jártunk több kis galériában, tengeri szafarin és városnéző túrán. Hétvégi utazásainkat nehezítette a vasutasok és a metró sztrájkja, így váratlan kalandokban is részünk volt.

Mindeközben elmerültünk a helyi kultúrában és minden nap tanultunk valami újat, vagy felelevenítettünk egy régi ismeretet. London egy nagyon izgalmas város, ami örökké tartogat valami meglepőt, vagy egy fantasztikus épület, vagy múzeum, vagy program került elénk. Sok ingyenes lehetőség is van, ahová özönlenek a látogatók. Egy bankkártyával megoldható gyakorlatilag minden, a közlekedéstől a szórakozásig, a mobil pedig folyamatosan tájékoztat a legfrissebb változásokról, ami nem kis segítség ebben a forgatagban. Szerencsére mindenki roppant udvarias és segítőkész, még Londonban is, ahol folyamatosan figyelmeztetnek, hogy mire kell odafigyelni. Reméljük, hogy lesz még lehetőség eljutni ebbe a multikulturális világvárosba. Köszönet az élményekért a szervezőknek és az Erasmus+ programért a Tempus Közalapítványnak.