Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Pornói Istvánné

csütörtök, 21 március 2024 10:01

Ismét egy tartalmas hét Rovinjban

Ismét egy tartalmas hét Rovinjban

2023. július 16-22-ig ismét egy remek továbbképzésen vehettem részt az Erasmus szervezésében Rovinjban.

Tavaly tavasszal, mikor az - Erasmus nyújtotta - számomra kedvező továbbképzést kerestem nagyon nehéz dolgom volt, mert rendkívül sok érdekes tanfolyamot találtam, ami felkeltette az érdeklődésemet. Végül a „Játék-kaleidoszkóp: Kicsik és nagyok játékai” -ra esett a választásom. Nem bántam meg. Márk vezetésével sok csoportos közösségépítő játékkal ismerkedhettem meg, illetve már korábban megismert játékot eleveníthettem fel remek társaságban. A társasjátékok között az eddig ismertek mellett, sok számomra eddig ismeretlen játékot is kipróbálhattam. Márk nagyon érdekes, lebilincselő előadásokat tartott. Látszott, hogy nagyon szereti ezt a témát.

A csoporttársaimmal közösen jó hangulatban nagyon jókat játszottunk, ismeretséget kötöttünk, és kicseréltük tapasztalatainkat, átbeszéltük a közös problémáinkat. Sokfelől érkeztünk, de mindannyian hasonló kihívásokkal néztünk szembe.

Nem csalódtam, ebben az évben is élveztem a továbbképzés minden pillanatát. Mindezt ebben a csodálatos kisvárosban Rovinjban.

A tanfolyam mellett, lehetőség volt arra is, hogy a szabadidőnkben ismerkedjünk Horvátország gyönyörű tájaival, a környező városokkal.

Hazatérésem után több játékot is beszereztem a tanfolyamon megismertek közül. Vannak olyanok, melyeket a diákjaimnak, és van, amit a családomnak vásároltam meg.

Szeptember óta heti egy alkalommal játékfoglalkozást tartok az iskolánkban, mely nagyon népszerű a gyerekek körében. A családom nagy örömére otthon a gyermekeimmel is gyakran játszunk az itt megismert játékokkal is.

Az ősszel bemutató órát is tartottam a kollégáimnak, ahol a tanfolyamon megismert játékokat mutattuk be a tanítványaimmal. Remélem, hogy kedvet csináltunk, hogy ők is csatlakozzanak az Erasmus által felkínált lehetőségekhez.

Nagyon örülök, hogy ismét lehetőségem nyílt arra, hogy Erasmus által szervezett továbbképzésen vegyek részt. Köszönöm szépen a lehetőséget!

szerda, 01 február 2023 09:41

Rovinj az Isztria gyöngyszeme

 

Rovinj, a festői szépségű kicsiny város, az Isztriai –félszigeten terül el. Az utcák többféle stílust képviselő épületei, lépcsősorai ódon hangulatot árasztanak. Fényesre koptatott kövei az idő múlását juttatják eszembe. A szűk utcácskák és sikátorok kacskaringós szépsége egy életre beleitta magát az emlékezetembe. A festői tengerparton szebbnél szebb hajók sorakoznak fel a mólókon. Ebben a kis ékszerdobozban, Horvátország egyik legszebb városában, az Adriai-tenger partján töltöttem el két hetet, és vettem részt az Erasmus segítségével egy továbbképzésen 2022. július 10-23-ig.

Mikor tudomásomra jutott, hogy lehetőség lesz magyar nyelven is az Erasmus programhoz kapcsolódni nagyon megörültem. Már régóta a pályán lévő alsó tagozatos matematikát tanító pedagógusként így a következő tanfolyamot választottam:

A tanfolyamom címe „ Engedd, hogy csináljam.. A matematika tanítása az alsó tagozatban 1-2. osztályos pedagógusok részére, kiegészítve angol nyelvtanfolyammal. Ahogy a címe is elárulja, az 1.és 2. osztályos Varga Tamás féle matematikatanítási módszertant ismerhettük meg, eleveníthettük fel  O. Márta segítségével. Mindezt sokféle ismert és kevésbé ismert eszköz, változatos, játékos módszerek segítségével. Márta tudása, lendülete, tájékozottsága,  kreativitása mindjárt magával ragadott. A továbbképzés minden percét élveztem.  Itt alkalmam nyílt arra, hogy új ismereteket szerezzek, a régieket felfrissítsem és rendszerezzem.

Az angol nyelvtanfolyam is nagyon tanulságos volt számomra. Megerősítette bennem azt az elhatározást, hogy ezen a területen még fejlődnöm kell. Így hazatérve azóta is  folytatom a nyelv tanulását.

Lehetőségem nyílt arra is, hogy ismeretséget kössek hasonló érdeklődésű kollégákkal is. A tanfolyam nagyon jó, „ családias” légkörben zajlott.

Szeptemberben 1. osztályban fogom ismét a matematikát tanítani. Munkám során jól tudom majd hasznosítani az itt tanultakat. Köszönöm szépen a lehetőséget.