Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bátoriné Murányi Mónika

vasárnap, 01 október 2023 05:16

Alicante-Test, lélek és természet kapcsolata

PMS ERASMUS+

’Body-Mind-Nature connection: Well- Being for a fully awareness and healthy lifestyle -

outdoor and environmental sessions’

Alicante - 2023.07.02-08.

Az Erasmus+ program keretében 2023. júliusában egy egyhetes tanfolyamon vettem részt Alicante-ban.

A képzés programjai dinamikusak, szórakoztatóak voltak, amik a test- elme- természet összekapcsolódásával valósultak meg. Ezeket a gyakorlatokat osztálytermen belül és kívül is egyaránt lehet alkalmazni.

A programok nagy részét a szabadban végeztük, mivel Alicante természeti adottságai ezt lehetővé is tették. Minden reggelt egy közös egészséges reggelivel kezdtük, a képzés helyszínének az étterem részében. Az első napot játékos ismerkedéssel kezdtük, majd ezt csapatépítő játékok követték. A következő napokban, a gyakorlati foglalkozások a testtől- és a mozgás tudatosításától a fizikai tevékenységen keresztül a legfinomabbtól a legigényesebbig terjedtek, és mindegyik mindig alkalmazható volt.

Volt túrázás, kajakozás, szemtorna, shodo és tájékozódás, légzőgyakorlatok, relaxációs, egyensúly- és koordinációs gyakorlatok.

A képzés során új technikákkal, gyakorlatokkal ismerkedtem meg, amikkel  kognitív, motoros és fizikai képességeket lehet fejleszteni. 

A képzés lehetővé tett még egy külön választható programot, ami lehetőséget nyújtott, hogy jobban megismerjük Alicante látványosságait. Bevezetést kaptunk a helyi piaci életbe, a tradicionális helyi ételük és italuk elkészítésébe (együtt készítettünk Paella-t és Sangria-t).

A továbbképzésről számos tapasztalattal, módszertani fogással tértem haza, melyeket biztosan ki fogok próbálni a jövőben diákjaimmal és megosztom azokat kollégáimmal is.

Bátoriné Murányi Mónika

Dunakeszi Szent István Általános Iskola

https://dunakeszi-szentistvan.hu/erasmus

kedd, 13 szeptember 2022 03:23

Jóga és meditáció Barcelonában

Barcelona - „Yoga and Meditation for Educators: be a Great Teacher, be your Best Self”

Iskolánkban már több éve sikeresen vesznek részt a kollégák Erasmus + programban. Minden évben irigykedve hallgattam az évnyitó értekezleteken sokszínű és tartalmas beszámolóikat. Tavalyi évben eldöntöttem, hogy én is megpróbálom, hátha sikerül. És láss csodát, megtörtént! ?

Előszőr Tenerife-re szerettem volna menni „CLIL for Physical Education Teachers” képzésre, de sajnálatos módon azt nem indították el, így keresnem kellett egy másikat. Barcelonában találtam egy nagyon jónak ígérkező „Yoga and Meditation for Educators: be a Great Teacher, be your Best Self” tanfolyamot melyet az Europass Teacher Academy szervezett.

A kurzus hétfőn kezdődött és szombaton ért véget. Minden nap 10-15 óráig tartottak a foglalkozások angol nyelven. Az órákon 11 tanuló volt 5 országból. Volt lengyel, finn, horvát, osztrák és magyar kolléga. Az egész héten a helyes légvétel fontosságáról, a helyes ellazulásról, ezáltal a koncentráció képesség növeléséről volt szó.

Első napon játékos formában ismerkedtünk meg egymással és délután elkezdtük az előre elkészített beszámolókat bemutatni a társainknak. Itt szó volt a településünkről, az iskolánkról és az oktatási jellegzetességekről. Érdekes beszámolókat hallgattunk végig így még a második napon is folytattuk, mert nem jutott mindenkire idő.

Második napon már gyakorlatiasabbra vettük a dolgokat. A teljes légzés fontosságáról és a tanórákra rávezető légzőgyakorlatokról tanultunk. Délután pedig elméleti szinten foglalkoztunk a jóga és meditáció alapjairól és folytattuk a beszámolókat.

Harmadik napon alaphelyzeteket és azok összekötéseinek lehetőségeit vettük. Míg az előző nap tananyagát osztályteremben is el lehet végezni, ezekhez a feladatokhoz már tornaterem vagy szabad tér szükséges.

Negyedik napon kooperációs gyakorlatokat végeztünk és meditáltunk. Az este folyamán szerveztek nekünk egy városnézést a Katalán városnegyedbe, bemutatva Barcelona másik részét.

Ötödik napon páros gyakorlatokat végeztünk és nagyon jól éreztük magunkat. Ezen a napon kaptuk meg az okleveleinket és zártuk a képzés gyakorlati oldalát.

Az utolsó napon választható programra mehettünk, mi (2 finn és 1 magyar kolléganővel) a Gaudi házat választottuk és abban gyönyörködtünk.

Nagyon gyorsan eltelt ez a 6 nap. A tanfolyam mellett jutott időm megcsodálni Barcelona nevezetességeinek nagy részét, bár még nem jutottam a végére.

Összességében egy nagyon jó képzésen vettem részt egy nagyon kedves, alapos és felkészült oktatóval Federica Di Bartoloval. A kolllégákkal megbeszéltük, hogy ha a tanfolyam 2 hetes lett volna, jobban el tudtunk volna mélyülni a tananyagban. Így viszont csak az alapokra volt elég. Viszont a nyelvi készséget hatékonyan fejlesztette! Ha lenne folytatása, biztos jelentkeznék rá.

Bátran ajánlom mindenkinek, független attól, hogy milyen tantárgyat tanít!

Köszönöm szépen a lehetőséget!

Bátoriné Murányi Mónika

https://dunakeszi-szentistvan.hu/erasmus