Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Székácsné László Éva Mária

Írország, Dublin, Atlas Language School:

Sustainability and Environment in Education

A PROGRAM LEÍRÁSA

2023. július 3-tól 14-ig egy Sustainability and Environment in Education című kurzuson vettem részt Dublinban. Családnál kerestem szállást és busszal jártam be naponta a nyelviskolába.

AZ ISKOLA

Az Atlas Language School egy patinás, Dublin központjában elhelyezkedő épületben található, mely a város egyik kellemes csatornájára néz. Egy tíz fős csoportba kerültem. Hárman voltunk magyarok, rajtunk kívül öt cseh, egy észt és egy lengyel tanárnő alkotta a csapatot. A két hét alatt végig egy oktatónk volt, egy rendkívül rátermett ír tanárnő.

A KÉPZÉS

A tanárnőnk az első nap nyitott egy Google Classroomot, minden információt ott osztott meg, rendkívül precíz, átlátható módon. Négy fő könyvtárat alakított ki: az elsőben olyan tananyagok vannak, amelyeket egy az egyben használhatunk a csoportjainkkal; a másodikban a délutáni programjaink előkészületeit találjuk, nekünk szóló feladatokkal; a harmadikban az ír kultúráról, társadalomról osztott meg anyagokat; a negyedikben pedig az iskolai kirándulásainkhoz és az esetleges egyéb írországi utazásainkhoz van információ és tanács.

Minden napunk három részből állt. Reggel egy hosszabb, 120 perces óránk volt, ekkor mindig fenntarthatósági és környezetvédelmi témákkal foglalkoztunk és tananyagokat beszéltünk át (a fenntartható étkezéstől a ruházkodáson át az energiáig). Egy fél órás szünet után következett egy rövidebb, 90 perces tanóra. Ennek témája különböző volt, de mindig gyakorlati: vagy a délelőtt megbeszélt anyagot gyakoroltuk, vagy a délutáni programot készítettük elő, de voltak beszélgetések egyén ír témákban is.

A tíz iskolai napból kilenc délután volt hosszabb-rövidebb délutáni programunk. Volt olyan, ami a témánkba vágott és csak a mi csoportunknak szólt: a helyi dzsentrifikációt bemutató tematikus séta a belvárosban, illetve a Rediscovery Centre, egy újrahasznosítással foglalkozó közösségi tér meglátogatása. Volt olyan, amit ugyancsak a mi csoportunknak szerveztek, például egy irodalmi tematikus séta. És voltak közös programok is, például általános városnézés, egy igazi ír pub meglátogatása, vagy ír kávékészítő-oktatás.

A hétvégéken is programokat szerveztek a két tanári csoportnak: az első hétvégén Howth-ba, a másodikon Kilkennybe (ez utóbbin hazautazásom miatt nem tudtam részt venni). Azonban a szabad vasárnapomon ellátogattam pár csoporttársammal Írország egyik szimbólumához, a Cliffs of Moherhez és Galway-be.

KONKLÚZIÓ

A képzés és minden, ami hozzá kapcsolódott, magasan felülszárnyalta az elvárásaimat. A tananyag, a tanárnőnk, a csoport összetétele és összetartása, a lakótársaim és a házigazdáim mind életre szóló élményekkel, barátságokkal gazdagítottak. Remélem, hogy ebből nagyon sokat át tudok adni kollégáimnak és tanítványaimnak egyaránt.

http://www.dfg-szeged.hu/web/guest/erasmus;jsessionid=D9266FA94EDC9FB96FB2BD4709E8E850

2022 nyarán egy hetet tölthettem Izlandon egy olyan tanárképzésen, mely iskolánk Erasmus+ programjának mindhárom elemét (fenntarthatóság, állampolgári tudatosság, kiégés prevenció) lefedte. Mindez egy olyan varázslatos helyen valósult meg, amelyből nincs még egy Európában.

Ahogyan a kurzus címe is mutatja, a képzés fő célja az izlandi legendákkal és kultúrával való ismerkedés volt. Már a fogadásunk napján is egy rendkívül alapos, és ugyanakkor humoros előadást hallhattunk egy meghívott előadótól, aki bevezetett minket a szigetország történelmébe, mely szorosan összeforr a vidék földrajzi adottságaival. A további napokon (kirándulásaink alatt) helybéli idegenvezetők meséltek az izlandi életről, viszontagságokról és arról, hogyan sikerült ezen a vad vidéken élhető, barátságos országot létrehozni. Csoportvezetőnk elvitt minket a Saga Múzeumba legendákkal, híres történelmi eseményekkel és hősökkel ismerkedni, illetve meglátogattuk a Telepesek Kiállítását, ahol egy magávalragadó kurátor mesélt Izland történelméről a kezdetektől napjainkig. Néhány csoporttársammal rövid kirándulást tettünk egy skanzenbe, amely ugyancsak visszarepített a múltba.

Az alcímben („Gondolkodj globálisan, tegyél a környezetért helyben”) szereplő mondást is múzeumlátogatásokkal és kirándulásokkal hozták közel a résztvevőkhöz: ellátogattunk egy hőerőműbe és megnéztük a Perlan Múzeum természeti kiállítását. A többi kirándulás során az ország természeti kincseivel ismerkedtünk meg: vízesésekkel, vulkánokkal stb. A kirándulások után a csoport összeült és közösen dolgozta ki, hogyan mutatná be a tanultakat a diákjainak a történelmen és a környezetvédelmen keresztül.

A kiégés prevenció két módon valósult meg. Az egész csoport élt a fakultatív programok lehetőségével, így a kurzusban foglalt kirándulásokon kívül egyéb utazásokat tettünk a szigeten, együtt, az iskola szervezésében. Gejzíreket, törésvonalakat látogattunk meg, voltunk a híres Kék Lagúnában és más forróvizes fürdőben is. Mindeközben folyamatosan elemeztük a látottakat és meséltünk egymásnak saját korábbi hasonló és egészen más élményeinkről, a munkánkról, az életünkről. Jó barátságokat kötöttem.

Ezek a barátságok alapját fogják képezni több diákcserének és Job Shadowingnak is, amelyeket szintén elősegít a képzés: a programban két alkalom is szerepel, amikor lehetőség nyílik iskolánk bemutatására és partnerkapcsolatok kezdeményezésére.

A kurzust minden érdeklődőnek szeretettel ajánlom!

vasárnap, 25 szeptember 2022 18:08

MÓDSZERTANI TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS, MADRID

2022 nyarán lehetőségem nyílt az AIL Madrid nyelviskola szervezésében a spanyol fővárosba utazni és egy rendkívül motiváló tanárképzésen részt venni.

Az iskola Madrid egyik legszebb negyedében, a Retiro park szomszédságában található. Nagyon jól felszerelt, kellemes termekkel és közösségi terekkel rendelkezik, így öröm a tanulás és könnyű az ismerkedés a tanfolyamon résztvevő kollégákkal.

A szervezők mindent megtettek, hogy az adminisztráció gördülékenyen menjen és kellemesen érezzük magunkat a képzés alatt. A vezetőség rendkívüli előadókat talált: minden nap két oktatóval találkoztunk és mindegyikük lelkes és motiváló órákat tartott. Ismerkedtünk infográfiával, kaptunk anyagot a DELE vizsgákra való felkészítéshez, volt kreatív írás óránk, néhány nyelvtani és szókincsfejlesztő előadás és a végén szórakozás is: megtanultunk szabadulószoba-játékot készíteni és egyéb logikai játékot a nyelvtanításban alkalmazni.

Délutánonként városnéző sétákon vehettünk részt, így a csoport együtt látogatott el a Plaza de Españára, a Debod Templomhoz vagy a Reina Sofía Múzeumba.

A profi módszertani képzésen, a motiváló előadókon és a főváros alapos megismerésén túl a csoporttársakkal való ismerkedés is hatalmas élmény volt, hiszen sok diák érkezett Európán kívül Latin-Amerikából is.

Élményekkel és energiával feltöltődve értem haza. A tanév során tanítványaimnak és kollégáimnak is érdekes és hasznos tudásról, kalandokról fogok tudni beszámolni.