Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szent-Királyi Ágnes

A "Smart Teachers Play More Outdoors" szakmai képzésen vettem részt 2023 októberében.

Alicantéban, egy hangulatos spanyol tengerparti városban volt az egyhetes képzés, ahol a játék volt a legfőbb téma. Hogyan lehet a játékokat beilleszteni a tanításba, milyen játékok mit fejlesztenek, milyen hatásuk van. Alaptézis volt, hogy aki játszik, aki mozog, az könnyebben tanul, jobban megmarad benne, amivel kapcsolatos a feladat – hiszen a játék mint örömforrás hozzákapcsolódik. De nemcsak az egyes készségekhez (számoláshoz, történetíráshoz – szövegalkotáshoz, memóriafejlesztéshez) kapcsolódó gyakorlatok jelentek meg, hanem a relaxáció, a „mindfulness” és az energetizálás, motiválás is. A képzésen rengeteg kollégával ismerkedtem meg, akik bemutatták a saját jó gyakorlataikat is – óvodákból és általános iskolákból elsősorban, de a középiskolákban is alkalmazható ismerkedős – lazító – koncentrációfejlesztő és csapatépítő játékokat tanulhattam meg.

A képzést tartó Sarah Anthony és csapata érthetően kommunikált, nagyon odafigyeltek arra, hogy mindenki értse, mi történik. Csodálatos környezetben töltöttük ezt a hetet, nemcsak a Maya Hotel volt fantasztikus helyszín, hanem a tengerparton is minden nap volt egy kétórás gyakorlat, ez pedig külön élményt jelentett számomra!

vasárnap, 25 szeptember 2022 14:01

Finn módszer az online oktatásban

A finn oktatás világhírű, így amikor megtudtam, hogy az Erasmus+ pályázattal Helsinkibe is el lehet jutni, azonnal tudtam, hogy én a finn oktatással kapcsolatos képzésre szeretnék menni (Flipped Classroom and Distance Learning: Following Finland). Az online oktatás is nagyon aktuális az utóbbi két évben, így nagyon örültem, amikor megnyertük a pályázatot.  Az Europass Teacher Academy 5+1 napos képzésére augusztus elején érkeztem.

Helsinki városa nagyon tetszett, nagyon „élhető” város, a finnek kedvesek, segítőkészek. Igaz, nincs sok régi műemlék, de annál inkább él a művészet a jelenben: szinte minden utcában volt valami olyan épület vagy festmény (az utcán, a házfalakon, az elektromos elosztószekrényeken akár), ami ámulatra késztetett. Nagyon sok a kortárs kiállítás, a fiatalok aktív művészeti tevékenységet folytatnak. Emellett a modernség és az ősi, természet adta lehetőségek ötvözése volt az, ami nagyon megragadott.

A képzés során minden nap új módszereket ismertünk meg: készítettünk e-portfóliót, megnéztük, hogyan működik a „fordított osztályterem”, a projekt-alapú oktatás, illetve hogyan alkalmazható a játékosítás akár a középiskolában. Voltunk egy finn művészeti gimnáziumban is, ami nagyon meghatározó élmény volt (annak ellenére, hogy még nem volt tanítás)! Egy tanár beszámolójából ismertük meg, hogy hogyan működik egy középiskola a mindennapokban, hogyan és mit tanítanak, hogyan álltak át az online oktatásra. Minden kérdésünkre választ kaptunk, még a finn érettségiről is sok mindent megtudtunk.

A képzésen kulturálisan is sokszínű csoport volt: voltak görög, szlovén, bolgár, német, olasz, spanyol kollégák is, és a csoportban hárman voltunk magyarok. Nagyon sok érdekes tapasztalatot és ötletet hallottunk és kaptunk egymástól - igazán inspiráló és motiváló hét volt számomra, amit Finnországban töltöttem!