Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Nagy Kitti

A pécsi Cserepka Iskola Erasmus+ akkreditációja keretében júliusban egy hetet töltöttem Rovinjban, ahol az angol nyelvi készségeimet fejlesztettem. A Jutaki Kft. (magyarországi képző) által szervezett kurzuson vettem részt: English Language Developemnt for Techer and Staff – Intermediate Level.

Már az első, bemutatkozó órán kiderült, hogy a tavalyi tanulmányaimat folytatva itt kicsit magasabb szinten kell a nyelvtanulással foglalkoznom. Maga a kurzus 6 napos volt, napi 5 órával, sok nehéz feladattal. A csoportban lévő kollégák nyelvi szintjének összetétele nagyon vegyes volt,  kihívást is jelentett ebben a magasabb szintű csoportban tanulni. A hét során komplexebb feladatokkal párhuzamosan a nyelvtani tananyag is előkerült.

A pénteki napon a kurzuson tanultak összefoglalására, rendszerezésére és értékelésére került sor, majd az oktató vezetésével „Ismerd meg Rovinj-t!” városnéző túrára indult a csoport, ezzel lezárva a kurzust.

Maga a képzés délutáni volt így a nyelvtanulás mellett, délelőttönként volt idő felfedezni a félszigetet, a várost és annak nevezetességeit. Lehetőségem volt megkóstolni a tengeri ételeket, ismerkedtem az ország kultúrájával, nemzeti parkot látogattam és egy naplementés delfin hajótúrán vehettem részt.

Hazaérkezve szeretném elmélyíteni a megszerzett, főként szóbeli nyelvi tudásomat. A munkám során, az iskolában tanuló külföldi diákok szüleivel való kapcsolattartásban, az iskola külföldi partnereivel és meghívott vendégeivel való kommunikáció során nagyon sokat fog segíteni a megszerzett tapasztalat, tudásomat a rendszeres gyakorlással, tanulással tovább szeretném fejleszteni.

A pécsi Cserepka Iskola 2022-es Erasmus+ akkreditációja keretében az ősz elején egy hetet töltöttem Máltán, ahol az angol nyelvi készségeimet fejlesztettem. ETI Executive Training Institute képző nyelvi kurzusán olyan szerencsés voltam, hogy a csoportomban egyedüli hallgatóként egy nagyon intenzív képzésen vehettem részt.

Már az első, bemutatkozó órán kiderült, hogy leginkább a szóbeli kommunikációra kell összpontosítani, ez az a terület, amely fejlesztést igényel. Maga a kurzus öt napos volt, napi öt órával, sok általános témát (bemutatkozás, család, munka) érintve, de előkerültek olyan a hétköznapitól eltérő/fejlettebb szókincset igénylő témák és feladatok is, amelyek például Málta és Magyarország kultúráját, történelmét mutatták be.

Hétfő és keddi napokon az általánosabb témákat vettük végig az oktatóval, majd ahogy haladtunk előre komplexebb feladatok következtek. Ezzel párhuzamosan a nyelvtani tananyag is előkerült és sok esetben előforduló pontatlanságaim is átbeszélésre kerültek.

Nagyon sokat beszélgettünk, sokszor játékosan fejlesztettük a beszédkészségemet, napi szinten kaptam „házi feladatot” amelyek minden esetben kicsit tovább lendítettek a beszédértés és "megszólalás-hajlandóság" felé.

A pénteki napon a kurzuson tanultak összefoglalására, rendszerezésére és értékelésére került sor. A képzővel és az oktatóval is nagyon meg voltam elégedve, erről az előzőleg megkapott kérdőíven is beszámoltam nekik.

A nyelvtanulás mellett, délutánonként volt idő felfedezni az egész szigetet. Megkóstoltam Málta tradicionális ételeit, ismerkedtem a kultúrájával. Meglátogattam a főváros mellett a nagyobb városokat és felkerestem a nevezettességeit, mindeközben szinte észrevétlenül a „fejemben fordítás nélkül” kezdtem használni az angol nyelvet. Egész héten nyári idő volt, láttam gyönyörű naplementét és egy hajókiránduláson is sikerült részt vennem Comino szigetére (Blue-lagoon).

Hazaérkezve szeretném elmélyíteni a megszerzett, főként szóbeli nyelvi készségeket. A munkám során, az iskolában tanuló külföldi diákok szüleivel való kapcsolattartásban nagyon sokat fog segíteni a megszerzett tapasztalat és tudás. Úgy érzem, hogy a nyelvi készségeim fejlődtek, motiváltabb vagyok a tovább-tanulásban is.

Képzés: Fluency and Englisg Language Development for Educational Staff

Képző: ETI Executive Training Institute - Malta