Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szalonnay Emma

 A Cserepka Iskola 2023-es Erasmus+ akkreditációja keretében júliusban munkatársaimmal, Rovinjban, egyhetes angol nyelvtanfolyamon vettünk részt.  A Jutaki Kft. (magyarországi képző) által szervezett kurzuson vettem részt: English Language Development for Teacher and Staff – Intermediate Level.

 Már az első órán kiderült, hogy az előzetes szintfelmérő alapján, kicsit túlértékelték az angol tudásomat, egy haladó csoportba lettem besorolva. A csoportban lévő kollégák nyelvi szintjének összetétele is nagyon vegyes volt,  így végül  a tanár felkészültségén múlott, hogy mindenki tudott haladni a nyelvtanulásában, ki-ki a maga szintjén. Maga a kurzus 7 napos volt, napi 5 órával, sok nehéz feladattal, kihívást jelentett ebben a magasabb és egyben más-más  szintű csoportban tanulni. Különösen a hét második felében okoztak nehézséget a komplex feladatok és a hozzájuk tartozó nyelvtani tananyag.

 Az utolsó napon a kurzuson tanultak összefoglalására, rendszerezésére és értékelésére került sor, majd az oktató vezetésével „Ismerd meg Rovinj-t!” városnéző túrára indult a csoport, ezzel lezárva a képzést.

 A képzés délutáni volt, így a nyelvtanulás mellett délelőttönként volt idő felfedezni a félszigetet, a várost és annak nevezetességeit. Bár az iszonyú hőség miatt elsősorban a strandon és a vízben töltöttük a szabadidőnk nagy részét, csak az esti órákban jártuk a várost és ismerkedtünk a horvát gasztronómiával. Egy, a képző által szervezett naplementés hajókázáson is részt vettünk, ahol lehetőségünk nyílt delfin csapatok megfigyelésére.

Hazaérkezve szeretném elmélyíteni a megszerzett, főként szóbeli nyelvi tudásomat. A munkám során, az iskolában tanuló külföldi diákok szüleivel való kapcsolattartásban, az iskola külföldi partnereivel és meghívott vendégeivel való kommunikáció során nagyon sokat fog segíteni a megszerzett tapasztalat, tudásomat a rendszeres gyakorlással, tanulással tovább szeretném fejleszteni.

szerda, 30 november 2022 09:55

Egy hét Firenzében

A pécsi Cserepka Iskola tanáraként az Erasmus+ program keretében 2022. augusztusában egy hetet tölthettem Firenzében, ahol az Europass Teachers Academy által szervezett „Italian Language and Culture for Teachers and Learners” elnevezésű olasz nyelvi kurzuson vettem részt kolléganőmmel.

A tanfolyam jól összeállított volt, mid a nyelvtanulás mind a művészettörténet területén. Lehetőségem nyílt nyelvtudásom bővítésére, élethelyzetekben gyakorolhattam a nyelvet, a kényszerű megszólalás sokat segített abban, hogy bátrabban használom a nyelvet. A nyelvórákon megismerkedtünk Olaszország különböző régióival, városaival, kultúrájával. Beszéltünk az olasz konyháról, a mindennapi életről, az olasz régiók különböző dialaktusairól.

A tanfolyam alatt egy igazán multikulturális csoportban dolgoztunk, spanyol, ukrán, litván, német, angol, és mexikói hallgatókkal együtt lehetőségünk volt a különböző országok kultúrájának, iskolarendszerének, nyelvtanítási szokásainak megismerésére.

A délutáni, esti és hétvégi programokkal régi vágyam teljesült, alkalmam nyílt Firenze történelmével, építészetével megismerkedni. Kiváló olasz nyelvűidegenvezetőkkel jártuk a várost, megnéztük a Palazzo Vecchio-t, a Galleria dell’Accademia-n Michelangelo híres Dávid-szobrát, a középkori Firenze tornyait. Főzőleckét is vettünk, olasz chef vezetésével. Tradicionális firenzei ételeket készítettünk el, amit utána el is fogyasztottunk egy finom helyi borkülönlegesség kíséretében. A kurzus zárásaként egy csodálatos Toszkán kiránduláson vettünk részt, mely során San Gimignano-t, Siennát, Pisát és a Chianti borvidéket ismerhettük meg.

Nagyon jó lehetőségnek tartom az Erasmus+ programot, örülök, hogy részt vehettem benne. Sokat fejlődött a nyelvtudásom, volt idő megismerni Firenzét és egy kis szeletet Toszkánából. Minden kollégámnak ajánlom, amennyiben lehetőség lesz rá, és találnak érdekes tartott kurzusokat jelentkezzenek és vegyenek részt ezeken a programokon.