Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Richolmné Orbán Tímea

Az Erasmus+ keretén belül a 21. századi tanár – diákközpontú oktatás a Carl R. Rogers alapelveivel az oktatásban című továbbképzésen vettem részt 2023. július 23-29. között a horvátországi Rovinj csodálatos városában.

A képzésnek egy helyi középiskola jól felszerelt, klimatizált épülete adott otthont, amely a városka központi részén helyezkedik el. Itt egyben lehetőség volt a közös étkezésekre is, melyek során más kurzusokon részt vevő kollégákat is megismerhettünk. A tanfolyamot szervező Jutaki Bt. a kurzus teljes ideje alatt informált minket a fontos tudnivalókról, helyszínekről. Lehetőségünk volt kulturális programokon, buszos kirándulásokon is részt venni, hogy még jobban megismerhessük az isztriai félsziget gyöngyszemeit. A tanfolyam zárásaként egy közös, látványos programokkal tarkított hajókiránduláson vettünk részt.

A csoportunkban huszonhárman voltunk különböző magyarországi általános- és középiskolából, illetve az egyik tanárnő Kárpátaljáról, Ukrajnából érkezett. Oktatónk, Szász Ramóna jól felkészült, széleskörűen tájékozott, tapasztalt coach. Mivel évekig dolgozott tanárként, saját maga tapasztalta meg az oktatás szépségeit és nehézségeit egyaránt.

A továbbképzés során közösen fedeztük fel, hogy hogyan segítenek a humanisztikus pszichológia vívmányai a 21. századi, kihívásokkal teli oktatásban. Megismertük a humanisztikus oktatás 5 célját, a humanisztikus pszichológia lényegét és 5 alapelvét, illetve, hogy hogyan tudjuk ezt használni a mindennapokban az osztályterem falain belül. Feltérképeztük Carl R. Rogers amerikai pszichológus alapelveit az oktatásban, amit gyakorlati tippekkel is kiegészítettünk (pl. szerződéskötés). Beazonosítottuk a tanulócentrikus oktatás jellemzőit és ezek pozitív viselkedésváltoztató hatásait. Ötleteket kaptunk a diákközpontú tanterem kialakításához, amely megkönnyíti a pozitív iskolai légkör elérését, melyben mind a diák, mind a tanár jobban érzi magát. Feltérképeztük a 8 féle intelliagenciatípust és azok lehetséges kombinációit. Trénerünk nagy hangsúlyt fektetett az önirányított tanulásban rejlő lehetőségekre, és arra, hogy melyek ebben a tanár – facilitátor – és melyek a diák szerepei. Megismertünk 13 módszert az önvezérelt tanulás fejlesztésére, mindehhez gyakorlati tanácsokat, ötleteket is kaptunk. Fontos, hogy diákjaink tudatosan tanuljanak, fejlődjenek a különböző kompetenciaterületeken. Mindenki térképezze fel az erősségeit és a gyengeségeit, hiszen a nehezebben funkcionáló területeket tudatosan érdemes fejleszteni. Egy részletes önismereti tesztet is kitöltöttünk, amely kiértékelése segít minket abban, hogy minél inkább megismerjük önmagunkat, hiszen, ha a pedagógus jól érzi magát, akkor könnyebben elérhető a diákok „jólléte” is. Ennek kapcsán szóba került a „burnout”, amely gyakori a „segítő szakmákban”, mint amilyen a miénk, pedagógusoké is. Felkutattuk a lehetséges okait, a fázisait, és megoldási javaslatokat is kaptunk.

A képzés során többször dolgoztunk kis csoportokban és párban, ami véleményem szerint jól működött. Érdekes volt megismerni a kollégák tanítási tapasztalatait, kihívásait. Számos remek ötletet kaptam tőlük is.

A kurzus során rengeteg elméleti ismeretet szereztünk a diákközpontú oktatásról. Nagyon sok hasznos gyakorlati ötletet kaptam, amely reményeim szerint meg fogja könnyíteni a mindennapi munkámat, legyen az a tanítás, vagy a kollégákkal való együttműködés.

Richolmné Orbán Tímea