Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Preznánszky-Szabó Ditte

A dublini Atlas Language School szervezésében megvalósult kéthetes képzés (https://atlaslanguageschool.com/environment-sustainability-erasmus-teacher-training-course/) számos meglepetéssel szolgált, elsősorban azzal, hogy címénél sokkal többet adott. Módszertani fogásokat is elsajátíthattunk, illetve történelmi fejtágítót is kaptunk, mivel oktatónk, Ali Belfastban született és nevelkedett, ám évek óta Dublinban él és dolgozik, így személyes tapasztalatain át, hitelesen nyújtott betekintést az 'érem' mindkét oldalára.
A képzés részben tantermi, részben terepmunka keretében folyt, reggel 9-től délután 4-ig hétköznaponként, két szombaton pedig történelmi-kulturális-kulináris megmerítkezés volt. Összetartó csapat lévén, szabadidőnkben is zömében együtt szerveztünk programokat, így ezeket a közös élményeket is bele tudtuk szőni a további kurzusmunkánkba.

A képzés tematikája a fenntarthatóság és környezetvédelem fő vonulata mentén zajlott. A munkatervben szerepelt kiselőadás, nyilvános vita, bemutatóóra tartása, a tantermi órákon túl helyszín látogatás, kérdőív-alapú mini közvéleménykutatás, egyéb mini-projektek - pl. idegenvezetés, hogy csak néhányat említsek. A kurzustagok számára már nem volt újdonság a fenntarthatóság témája, munkakörünk adta keretek között, illetve saját életünkben is ki-ki lehetőségeihez mérten megpróbálja ennek jegyében alakítani a mindennapjait, így már rögtön az első nap bevezető foglalkozásán mélyebb vizek felé evezve megosztottuk egymással eddigi ismereteinket, a hazai kihívásokat és jó gyakorlatokat, valamint a téma tantermi feldolgozhatóságával kapcsolatos tapasztalatainkat.
A tanmenet végigvette a fenntarthatóság kérdéskörének tantermi oktatási lehetőségeit, ezzel összefüggésben helyi problémákat is megismerhettük, mint az ún. 'dzsentrifikáció', a jelenleg is folyó kivándorlási hullám, a hajléktalanság és a magas férfi-öngyilkossági arány. Dublinról és kiemelten a képzőhely kerület-szomszédjáról, az ún. The Liberties negyedről  különösen a  környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból egy prezentációhoz gyűjtöttünk adatokat.  A képzőhely épületével kapcsolatos jobbító javaslatot is ki kellett dolgozni, amit előadás során ismertettünk, beépítve az otthonról hozott jó gyakorlatokat is. A munka során megismertük Dublin fenntarthatósági projektjei között talán a legkiemelkedőbb és ámulatbaejtőbb hulladékfeldolgozót: a Ballymun Rediscovery Center-t, ami jó példa arra, ha valaki mer nagyot álmodni. A központ távolról sem puszta hulladékfeldolgozó, hanem egy innovációs és fenntarthatósági - és fenntartható! - tudásközpont. Bevételeinek felét saját projektjeinek bevétele adja. Található itt magaságyásos konyhakert, gyógynövénykert, komposzt, saját víz-újrahasznosító telep; varroda és divattervező műhely, kerékpárjavító, valamint innovatív bútor-újragondoló műhely; a víz körforgását interaktívan bemutató terepasztal, a helyi faunát és flórát ismertető kiállítás. Nem utolsó sorban ez egy közösségi tér, ahova az éppen munkát kereső helyiek nem csak tanácsért, megerősítésért járhatnak, de tudásukat, készségeiket gyakorolva kivitelezhetik elgondolásaikat, hogy aztán termékeik az emeleti boltban akár gazdára is lelhessenek. Az intézmény hasznos kiadványokat is szerkeszt a fenntarthatósággal és újrahasznosítással kapcsolatban. Oktatás, kutatás is folyik itt, megannyi kurzust is kínál minden korosztály javára (pl. a biodiverzitásról, a víz körforgásáról és annak fontosságáról), honlapjuk (http://www.rediscoverycentre.ie) számos információval szolgál a témában.
 
A képzés fő ívén túl az ír történelemben és kultúrában is megmerítkezhettünk, s ez számos ponton kapcsolódott a fenntarthatóság és környezetvédelem témájához. Az otthoni felkészülésen túl kiváló alapot adott a képzés előnapján meglátogatott EPIC múzeum, amit a  képzőhely is ajánlott. A két hét alatt történelmi sétát tettünk Dublin nevezetes helyein. Itt kiemelném a Trinity College könyvtárát, ahol a könyvrestaurálások eredményeit egy kiállítás keretében ismerhettük meg, illetőleg láthattuk a restaurátorokat munkájuk közben a galérián.  A történelmi viharokban edződött ír nép sorsa zenéjével szorosan összefonódott - zenei élményben pedig bőven volt részünk élőzenés közösségi tereken, színházi előadáson, a Szent Patrik katedrálisban, utcazenélés során, sőt, flash-mobon is, ahol lehetőség nyílt a hagyományőrző ír zenét művelő amatőr és profi zenészekkel is beszélgetni, sőt, be is lehetett szállni zenélni, táncolni, nem utolsó sorban pedig a Riverdance táncegyüttes fennállásának 25. jubileuma alkalmából rendezett lenyűgöző előadásra is eljutottunk. A képzőhely több oktatója is ismert kortárs költő illetve aktív muzsikus - ezeket a programokat nagy részben nekik köszönhettük. Az irodalmi sétákat - egyik miniprojekt végeredményeként - mi magunk idegenvezettük. Fontos tudni, hogy a képzőhely épülete, ez a város közepén, a kanális partján elhelyezkedő műemlék  annak idején  William B. Yeats irodalmi Nobel-díjas költő fívérének, a festőművész - és irodalmi olimpikon! -  Jack B. Yeats-nek adott otthont. Bejártuk Dublin jelentős parkjait is, ahol híres művészek és szabadságharcosok szobrai mellett érdekfeszítő történetek során történelmi arcképcsarnok tárult elénk, illetve hétvégenként az ír tájjal, a kelta leletekkel, a helyi gasztronómiával ismerkedtünk. Az ír festészetben a Nemzeti Galériában tett séta során gyönyörködhettünk.

A képzőhely (https://atlaslanguageschool.com) egy komoly szakmai intézmény, dolgozói felkészültek és segítőkészek, mindig bizalommal fordulhattunk hozzájuk a kérdéseinkkel. Oktatónk hagyományos és digitális módszereket is bevetve magas színvonalú órákat tartott, változatos, játékos, szórakoztató elemekkel mutatta be a kurzus témájának tantermi feldolgozási lehetőségeit, s hozta mindezek során közelebb az ír életérzést. A Dublinban töltött két júliusi hét szűkebb és tágabb értelemben is hasznos volt mind szakmailag, mind egyéni fejlődés és kapcsolatépítés tekintetében. Bár a helyiek szerint ez volt a nyár talán egyetlen ennyire és szokatlanul 'hideg', ennyire zivataros két hete, a naponta többszöri vihar, mindent eláztató eső ide vagy oda -, maga Dublin, az ír kultúra és az ír zene varázsa, valamint vendéglátóink segítőkészségének és jól felkészültségének köszönhetően ez eltörpült az élményeink mellett.
Rengeteget tanultam, feledhetetlen élményekkel gazdagodtam, szakmai kapcsolatokat kötöttem.

 
 
Az iskolánk neve és címe: Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 1022 Budapest, Marczibányi tér 1

QR code:
qrcode_www.kodaly-bp.edu.hu (1).png