Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Horváth-Zobay Katalin Ágnes

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy IT tanácsadó és továbbképző cég Illion városában. 2023-ban pedig általános iskolai és gimnáziumi tanárok számára meghirdetett egy, a  digitális történetmesélésről szóló képzést. Európa több pontján ráleltek a hirdetésre, és egy kis csapat jelentkezett is a 2023. július 10. és 14. között megszervezett műhelymunkára. Nekem is ott volt a helyem, mert a narratíva világa és a kreatív írás mindig is érdekelt, és szerettem volna megtanulni ezeknek a multimediális ötvözetét. Ezen felül érdekelt a görög mitológia, és látni akartam Athén kulcsfontosságú nevezetességeit.

Illon egy csodaszép külváros Athéntól északnyugatra. Nagyon barátságos, maximum 3-4 emeletes, sok erkélyes házak között vitt az első utam a légkondicionált irodához. Az első találkozás a tanárunkkal és a résztvevőkkel rövid bemutatkozásról szólt, és a Google Earth segítségével mindannyian elutazhattunk a küldő iskolák, országok világába. Kigöngyölődött mindannyiunk Erasmus+ akkreditációs története. Tanárunk a kiadós mesélések közben kávéval, Freddo Espresso-val kínált bennünket. Az irodán kívül tombolt a hőség, és nagyon örültünk a frissítőnek. Meglepetésünkre minden nap részünk volt ebben a figyelmességben. Hamarosan megismertük tanárunk pedagógiai pályáját, az iskoláit, részletes ismertetőt kaptunk különböző görögországi iskolákról. Ízelítőt kaptunk egy kis szigeten működő iskola életéről is. Végül az athéni nevezetességekről kaptunk részletes beszámolót szintén a Google Earth applikációval. A város hangulatáról, a tájékozódásról praktikus tanácsokat hallhattunk. Minden angol nyelven zajlott. Az időbeosztás bevált, rugalmasan megegyeztünk. Hétfői napon felvérteződtünk sok hasznos információval, történettel, és tudtuk, hogy mire számíthatunk. Kaptunk sok szabadidőt és egyben házi feladatot a hét közepén, így volt időnk képeket, videót készíteni a jobbnál jobb múzeumokban, a tengerparton  és az ókori szabadtéri helyszíneken. Íme egy kis házi feladat a kedves Olvasónak is: miért szeretnek az emberek történeteket mesélni? Ezzel a nyitott kérdéssel folytattuk a webes applikációk megismerését.

Először a videókészítés nagy kihívásnak tűnt, ezért sok történetet, videót megnéztünk, és beszélgettünk a narratíva legfontosabb eszközeiről. Készítettem egy rövid képregényt a Storyboardthat applikációval, melyhez párbeszédet írtam. Az ezgif.com alkalmazással GIF-et készítettem, melyhez rajzoltam a Paint-ben. Megtanultam egy videóból kivágni fényképet. Az edpuzzle.com segítségével készítettem egy quiz-t egy angol nyelvű recepthez. A Screencast-o-matic.com segítségével elmagyaráztam egy rövid nyelvtani szabályt. A Knightlab.com segítségével elmeséltem, hogy az elmúlt két hétben mi történt velem. Rövid szöveges összefoglalót készítettem, és az eseményekhez fényképet, és cikket illesztettem be, így elkészült egy rövid blog az elmúlt nyaralásomról. A ChatGPT segítségével kiderítettem érdekes tényeket Athénról. A képzés résztvevőivel írtunk hét történetet úgy, hogy mindenki elkezdett egyet az itcs.com.blogspot.com oldalán, majd két percenként egy másikat kellett folytatni. Összesen 7x2 percig dolgoztunk. Fantasztikus történeteket írtunk. A Story dice-szal közösen meséltünk egy történetet. A Kahoot és a Plickers applikációkkal egy görög szigetről tanultunk meg sok érdekességet. 

A legfrissebb, athéni városnézés élményeimet kezdtem másképpen figyelni. Gyűjtögettem a kalandos fordulatokat, rögzítettem hangot, videót, fényképeztem érdekes dolgokat. A hét legfontosabb projektjét a Wevideo segítségével készítette el minden résztvevő. Az athéni városnézések során készített videókból és fényképekből készítettem egy másfél perces videót. A sok történetmesélés inspirált mindannyiunkat, így könnyedén, egyszerűen írtunk történetet. Zenét, fényképet, szöveget is szerkesztettünk a videónkhoz. Alkotásomban Hadrianus császár könyvtárának felfedezését emlegettem fel, miközben górcső végre vettem, hogyan éli életét egy teknős az ókori helyszín árnyékos szegletében. 

A tanfolyam emelkedett hangulatban fejeződött be. Pénteken ebédidőben búcsúztunk el. Több társunk már aznap hazautazott. Minden esetre nem éheztünk, a görög tanárunk ellátott minket útravalóval. A cég vendégszeretét élveztük egész héten. Képzésünk után, a legnagyobb hőség idején a szervezők is szabadságra mentek. Mielőtt lecsapott a tűz a görög erdőkre, mi már otthon voltunk biztonságban, és azóta is azon dolgozunk, hogy kis felhőcskéket küldjünk Attica egére.  Itt a vége, fuss el véle. 

http://www.kodaly-bp.edu.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=281&Itemid=540