Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Janszkyné Kőszeghy Ildikó

kedd, 01 augusztus 2023 18:17

A felfedezés örömforrás

Most akadt kezembe a kurzusleírás, és nagyon tetszett. Amikor jelentkeztem a kurzusra, azt csak azért tettem, mert egy kolléganőm azt mondta, tavaly is jó volt, biztosan most is jó lesz, és nem is olvastam el semmit arról, mit is kínál nekünk ez a kurzus.

Írtam már egy bejegyzést a kurzusról, de elnyelte a gép, a net, vagy nem is tudom. Abban a beszámolóban azt írtam, hogy nagyon tetszett, hogy egész héten a gyerekek szemszögéből is átélhettem a szituációkat, újra gyereknek érezhettem magam az elmúlt hét során. olyan gyereknek, akinek meg kell látnia a matematika szépségeit, élvezni kell az órákat, mert csak így tudom megtanulni azt, ami számomra fontos. Nem csak a matematika miatt fontos, nem csak a bizonyítvány, az érettségi miatt fontos, hanem az élet miatt fontos.

Amikor elolvastam a leírást,  pont ezt jelölték meg a képzőink a kurzus egyik céljának. Annyira fantasztikus volt ez! Ez volt a cél, és én ezt át is éltem anélkül, hogy tudtam volna, ez a kurzus célja.

Egész héten belehelyezkedhettem a kisdiák életébe, aki ott ül a matematika órán, és ha nem kötik le a figyelmét, akkor unatkozik. De – hála a képzőknek, Jakucs Erikának és Pereczes Mariannának – valóban lekötötte a tananyag a figyelmemet.

A kurzus első napján megkérdezték, hogy ki honnan jött, milyen diákokat tanít. Én középiskolában tanítok matematikát és fizikát. amikor ezt elmondtam, akkor mindenki csodálkozott, hogy mit keresek én itt? Mit keresek egy olyan képzésen, ahol arról beszélnek, hogyan kell 10-14 éves diákokat tanítani. Kíváncsi vagyok rá. Ez volt a válaszom. Valóban kíváncsi voltam, hogy a hozzánk érkező gyerekek mit és hogyan tanulnak. Hogyan tudok én ebbe a folyamatba bekapcsolódni, és hogyan tudok esetleg visszanyúlni ez előzményekhez, és ha kell, újra elmondani, sőt, ha lehet újra elmondani másképp az anyagot. Az a cél, hogy esetleg olyan diák is meg tudja érteni a matematikát, aki előzőleg nem értette.

Nagyon sokat adott nekem ez az öt nap. Hétfőn és kedden geometriával foglalkoztunk, szerdán számoltunk sokat. Összeadtunk, kivontunk. Kalandoztunk a pozitív és negatív számok körében, kikacsintottunk kicsit a törtek világába. Csütörtökön újra a geometriáé volt a főszerep. Nem is gondoltam, hogy ilyen messzire is el lehet jutni általános iskolában. Nagyon sok ötletet, jó gyakorlatot ismertem meg, amiket középiskolában is tudok majd alkalmazni segítve a diákjaimat. Pénteken is nagyon sok minden szóba került. Geometria még mindig, illetve projektek szervezése a matematikai témakörök köré építve.

Délutánjainkat Ronvinjban barangolva töltöttük. A város gyönyörű! A tengerben úszni is nagyszerű volt. A napjainkat a nyugalom töltötte ki, aminek a segítségével még inkább teljesebbé lehetett tenni a tanulást!

Köszönet midenért!