Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Murányiné Szedlák Anna

Horvátországban, Rovinj városában a „Csapatépítés: együttműködést, empátiát, toleranciát fejlesztő technikák” tanfolyamon vehettem részt 2023. július 16-július 22-ig, az Erasmus+ pedagógus továbbképzés keretében. A kurzus szervezője a „JUTAKI Bt. – Hungary Expert a Tanárokért és Diákokért”.

A tanfolyamokra érkezőkkel már vasárnap, a regisztráció alkalmával tudtunk beszélgetni, és ismerkedni. Akkor, még csak kérdezősködtünk, ki honnan érkezett, melyik tanfolyamra jelentkezett, meddig marad… de már akkor, ott kiderült, hogy a világ bármely pontjáról érkezhetett az előtted, vagy utánad álló résztvevő, akivel szóba elegyedtél. Külföldről is érkeztek kollégák, akikkel nagyon jó volt beszélgetni, adott nyelvtudásunkat feleleveníteni, és iskolai tapasztalataikról, illetve a kultúrájukról, szokásukról hallani.

A regisztrációt követően,  a déután ismerkedéssel folytatódott, melyen megismerkedhettünk leendő trénerünkkel, és csoporttársainkkal, továbbá az iskola épületével, a tanfolyam helyszínével. Az est lezárásaképpen Rovinj városában, egy helyi tengerparti étteremben ismerkedhettünk tovább csapattársainkkal, ahol kicsit kötetlenebbül tudtunk társalogni magunkról, céljainkról.

A tanfolyam időpontja a délelőtti, és kora délutáni órákban zajlott, így a késő déutáni és esti órákban lehetőségünk volt  Rovinj, és környékbeli településeinek kultúrális, és történelmi látnivalóinak megismerésére. 

 Kiváló trénerünk magabiztosan, tudatosan építette fel óráit. Az első nap csak arról szólt, hogy megismerhessük, és megtanulhassuk egymás nevét. Ezt fantasztikus játékokkal játszottuk egész délelőtt. A nap végére már mindenki tudta másik nevét, a hozzá kapcsolódó alliterációját, és mozdulatát is. A tanfolyamon résztvevők közül a tanítótól – egészen a műszaki tantárgy – néptánc oktatásig mindenki tudja alkalmazni, hiszen mindannyian kapunk egy, vagy több olyan osztályt, csoportot, akiket nem ismerünk, és a cél, hogy minél előbb megtanuljuk, és nevükön nevezhessük kis diákjainkat. Azon osztályok, ahol először találkoznak egymással a diákok, első osztályt vagy kilencedik osztályt, esetleg érettségi után szakmai alapokat tanulnak és egy új, ismeretlen környezetben nem ismerik egymást, a „csatépítés: együttműködést, empátiát, toleranciát fejlesztő technikák” alkalmazásával, sokkal egyszerűbb, és könnyebb lesz a jövőben.

A következő napok már annak a jegyében születtek, hogy egymás nevét tudjuk, alkalmazzuk, de vajon tudunk kis csapatban dolgozni? Ehhez viszont arra van szükség, hogy beszélgessünk és találjunk közös vonalat, melyet csoporttársaikkal dráma játék keretein belül megosszunk velük. Fantasztikus volt az egyik csapat, akik véletlenszerű sorszámosztást követően Pest – vármegyéből érkeztek, és saját testük segítségével „Pest” – „feliratként” álltak meg előttünk. A mi csapatunk az édesség, csokoládé szeretetet találta meg közös pontként. Megmosolyogtató volt, hogy nem vagyok egyedül a csokoládé kibontásának technikájával, illatozásával, vagy éppen fogyasztásával. Dráma játékként, minden pantomim művészeti tudásunkat latba vetve születésnapot ünnepeltünk. A nézők minden egyes momentumát kitaláltak az előadást követően. Minden nap újabb, és újabb csapatok, és játékok következtek, melynek segítségével közelebb kerültünk egymáshoz, néha szavak nélkül is, vagy éppen a halandzsa nyelvet alkalmazva.

A reggeli beszélgető körök alkalmat adtak, hogy trénerünkkel megbeszélhessük az előző napi élményeinket, immár átérezve, átgondoltan, továbbá abban a formában is, hogyan építhetjük be mindennapi óráinkba az adott játékot. Ezek a beszélgető körök abban is segítségünkre voltak, hogy egymásnak újabb és újabb ötletet adjunk az osztályunk, csapatunk építésére vonatkozóan.

A játékok során több olyan játékkal is megismerkedtünk, melyet a legtöbben ismerünk, alkalmazunk és játszunk nap, mint nap. Ilyen például a „Kő – papír – olló -, mely több változatban játszható. Én is játszom a délutáni foglalkozásaim keretében a diákjaimmal, tanteremben és a továbbfejlesztett udvari változatban is. Uhrin Csabánál, oktatónknál, egy újabb változatot tanulhattam meg, melyet tanteremben, tornateremben, udvaron egyaránt játszhatunk a diákjainkkal. A játék önbizalom fejlesztésre is alkalmas, hiszen azon gyermekek is lehetőséget kapnak, illetve lehetnek győztesek, akik kevésbé dominánsak az osztályban, viszont a játék végére, már mindenki az ő nevét skandálja.

A tanfolyamon tanult, játszott kreatív ( fogalmazás, rajz, hajtogatás, építés...stb.) vagy éppen mozgással összekapcsolt színes, változatos játékok mindig ott lehetnek nálunk. Az adott óra pillanatához igazodva, bármikor elővehetjük a képzeletbeli tarisznyánkból. Történelem, matematika vagy nyelv órán is alkalmazhatjuk akár pár perc erejéig is. Amennyiben viszont több időnk van, és nem tanórában gondolkodunk, arra vonatkozóan is számtalan kreatív játékot, vagy akár tovább gondolható lehetőséget kaptunk.

A sok – sok színes játéknak köszönhetően, kiváló oktatónk Csaba, egy hét alatt, valódi kis összekovácsolt csapatot varázsolt belőlünk, az alkalmazott oktatási módszerei segítségével. Az új ismereteket, melyekkel a hét során gazdagodtam, a jövőben a mindennapi munkámba be tudom majd építeni, mind a tanórákon, és foglalkozásokon egyaránt alkalmazni fogom.

Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a tanfolyamon, és részese lehettem ennek a fantasztikus csapatnak.

Bízom benne, a jövőben is alkalmam nyílik majd, egy hasonló tanfolyamon részt venni, ahol sok – sok színes egyéniségű kollégával, és a mindennapi oktatás során új technikákat ismerhetek meg.