Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bernáth Péter

Beszámoló

Adatok:

Név:                                      Bernáth Péter

Szak:                                     matematika-fizika

Munkahely:                       Budapest XX. Kerületi Gyulai István Általános iskola

Tanfolyam neve:              Projekt Alapú Tanulás (PBL) megvalósítása a tanteremben

Ideje:                                   2023. 07. 16 – 22.

Az elmúlt hét egy igazi kaland volt számomra. Egy régóta várt lehetőség vált valóra: az első külföldi tanári továbbképzés. Bár nem mertem még bevállalni az idegen nyelven való tanulást, mégis izgatottan vártam ezt a fantasztikus lehetőséget.

Az utazás előtti napokban izgalommal vegyes izgulással töltöttek el. A különféle kérdések kavargottak a fejemben: Milyen lesz az út? Milyen szintű lesz a továbbképzés? Hogyan fognak a többiek reagálni rám? Azonban a váratlan kalandok és a nem várt akadályok ellenére mindannyian időben és biztonságban megérkeztünk Rovinjba.

A nulladik napokban egy vacsora keretében kezdtem el ismerkedni a többi résztvevővel. Az aggodalmaim, hogy nem fogok tudni beilleszkedni a csoportba, hamar eloszlottak. Kiderült, hogy az itt lévő tanárok mind nagyon barátságosak és nyitottak voltak az új kapcsolatokra. Hamar megtaláltam azokat az embereket, akikkel közös érdeklődési körünk és céljaink voltak, így gyorsan összekovácsolódott a kis csapatunk.

A tanfolyam maga is fantasztikus élmény volt. A szakmai előadások mellett interaktív műhelymunkák és csoportos feladatok is vártak ránk, amiről a későbbikben részletesen írok. Az oktató lelkesedése és szakmai felkészültsége inspiráló volt, és rengeteg új információt és módszertant sajátítottunk el. Rovinj történelmi és kulturális öröksége is inspirált minket, és sokszor a város nevezetességeinél tartott foglalkozások is emlékezetessé tették a továbbképzést.

Az érdekes tanulmányi programon kívül az idő eltöltése a városban sem okozott csalódást. Rovinj lenyűgöző szépségű város, csodálatos tengerparttal és gyönyörű történelmi épületekkel. Szabadidőnkben lehetőségünk volt felfedezni a helyi kultúrát, ízeket, és természetesen egy kis fürdőzéssel feltöltődni.

 

A tanfolyamról bővebben:

Nagy izgalommal és várakozással érkeztem a "Projekt alapú oktatás a tanteremben" című tanári továbbképzésre. Bár már korábban is részt vettem hasonló témájú továbbképzéseken, úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy frissítsük és továbbfejlesszük a tudásunkat, valamint megismerjünk új megközelítéseket és innovatív módszereket a projekt alapú oktatás terén.

Az első nap már önmagában rendkívül inspiráló volt. Az oktatóink egyből megragadták a figyelmünket azzal, hogy elmesélték saját sikeres projektjeik történeteit. Ezek a példák azt mutatták, hogy milyen értékes és tartalmas tanulási élményeket lehet nyújtani a diákoknak a projekt alapú oktatás segítségével. A témák és a projektek sokszínűsége lenyűgözött, és már ekkor rengeteg új ötletet kaptunk arra vonatkozóan, hogyan alkalmazhatjuk ezeket az elveket a saját iskolai munkánkban.

Az egész továbbképzés során gyakorlati műhelymunkák és csoportos feladatok vártak ránk. Ezek során lehetőségünk nyílt együttműködni kollégákkal más iskolákból, megosztani tapasztalatainkat és ötleteinket. Az együtt gondolkodás és az ötletelés során rengeteg új perspektívát fedeztünk fel, és azt éreztem, hogy valóban közös erővel építjük egymást.

A tanfolyam alatt számos új módszertant, eszközt és forrásanyagot ismertünk meg, amelyek segítségével még hatékonyabban és élményszerűbben valósíthatjuk meg a projekt alapú oktatást. Az oktató türelmesen és lelkesen válaszolt minden kérdésünkre, és mindig kész volt segíteni a problémák megoldásában.

Nagyon inspiráló volt hallani a többi résztvevőtől is a már megvalósított sikeres projektekről. Mindenki elmesélte saját tapasztalatait és tanulságait, amelyek sok új ötlettel gazdagították a csoportot. Az ilyen tapasztalatok megosztása arra emlékeztetett minket, hogy a projekt alapú oktatás valóban értékes és hatékony módszer a diákok tanulásának támogatására.

Az egyik legemlékezetesebb pillanat a továbbképzésen az volt, amikor saját projektötleteket kellett kidolgoznunk kisebb csoportokban, majd ezeket bemutatni a többieknek. Látni a kollégák lelkesedését és támogatását az elképzelések iránt, valamint visszajelzéseiket és további ötleteiket hallani, igazán motiváló volt. A mi projektünk egy Ókori fürdőszoba tervezése volt.

A továbbképzés végére mindannyian új lendülettel és megerősödve távoztunk. Úgy éreztem, hogy ez a pár nap többet adott nekem, mint sok hónapnyi rutin munka. A projekt alapú oktatás továbbra is nagy vonzerővel bír számomra, és elkötelezett vagyok amellett, hogy minél több ilyen élményt nyújtsak diákjaimnak a jövőben.

Összességében a "Projekt alapú oktatás a tanteremben" című tanári továbbképzés fantasztikus élmény volt. Megteltünk inspirációval, új ötletekkel és motivációval a saját pedagógiai munkánkhoz. A kollégák közötti tapasztalatcsere és a közös gondolkodás nagyon értékes volt, és biztos vagyok benne, hogy az itt szerzett tudást és kapcsolatokat hosszú távon is hasznosítani fogom az iskolai mindennapokban.

A továbbképzés végén úgy éreztem, hogy nem csak szakmailag, de személyesen is rengeteget fejlődtem. Az ismeretek mellett az önbizalmam is nőtt, hiszen megtapasztalhattam, hogy képes vagyok megküzdeni a kihívásokkal és nyitott vagyok az új élményekre. Az iskolában együtt dolgozó kollégákkal a viszonyom megváltozott. Eddig is jól kijöttünk, de egy többnapos külföldi utazás egy szuper csapattá alakította a 8 fős kis teamünket.

A búcsú pillanatai mindig nehezek, de azt tudtam, hogy az itt szerzett tapasztalatok és kapcsolatok mindig velem maradnak. A csoporttársaimmal elköteleztük magunkat, hogy kapcsolatot tartunk, és akár közösen is részt veszünk majd a következő továbbképzésen, talán már egy idegen nyelven. Létrehoztunk egy közös online csoportot, amelyen szeretnénk továbbra is tartani a kapcsolatot.

Összességében ez a tanári továbbképzés Rovinjban egy sikeres és emlékezetes hét volt az életemben. A vártam és izgultam mindenért, de kiderült, hogy mindez kár volt, hiszen egy fantasztikus élményekkel teli hétnek voltam a részese. Biztos vagyok benne, hogy az itt szerzett tapasztalatok hosszú távon is hatással lesznek a munkámra és az életemre. Már most alig várom, hogy jövőre újra részt vehessek egy ilyen felejthetetlen továbbképzésen, legyen az akár egy idegen nyelven is.