Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Kárpáti-Mátyás Andrea

Beszámoló a máltai angol nyelv és CLIL-módszertan tanulásról

Valletta 2023.07.10-14, iskola: Easy School of Languages

Nagy Ágnes és Kárpáti-Mátyás Andrea

A kurzus címe: English Language Development and an Introduction to CLIL Methodology for Secondary School Teachers

Projektszám: 2023-1-HU01-KA122-SCH-000133337

Tevékenység típusa: felnőtt tanulók egyéni tanulási célú mobilitása

Angol nyelv fejlesztése: délelőtt napi 4*45 perc, összesen 20 óra

A CLIL módszer megismerése: délután napi 2*45 perc, összesen 10 óra

Iskolánk, a Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium idén először vett részt az Erasmus + programon. A kurzusokon együtt voltunk a héten, együtt is szálltunk meg és utazgattunk a szigeten.

A képzés előtt megírt angol szintfelmérő alapján osztottak minket csoportokba. A délelőtti angol csoportunkban nyolcan voltunk. 3 magyar, egy svájci, egy belga, egy lengyel, egy cseh és egy mauritiusi diák. Az órák jó hangulatúak voltak. Az első napi ismerkedéssel kezdődött. Az órákon egy-egy nyelvtani anyagrész megbeszélésén túl főleg a szókincset, a hallott szöveg értését és a beszédet fejlesztettük. Sok régi ismert szó előjött bennem és sokkal bátrabban beszélek már angolul.

A délutáni módszertani órákon a Magyarországról érkező tanárokkal és egy Japánból érkező fiatal angol tanárral kiegészítve alkottunk egy 13 fős csoportot. Itt a CLIL módszert ismertük meg. CLIL: Content and Language Integrated Learning: Olyan megközelítés, mely által a tanulók idegen nyelven tanulnak szakmai tárgyakat, így nemcsak a tananyagot sajátítják el, de a célnyelvben is fejlődnek. Egy olyan kétfókuszú oktatási forma, melyben a tanuló számára idegen nyelven történik az ismeretanyag közvetítése és annak elsajátítása. Egymással összefonódva, együtt, egyszerre zajlik a nyelv és az ismeretanyag tanítása, tanulása. Inkább tanterv-megközelítés, pedagógiai szemléletmód, mint nyelvoktatási módszer, hiszen legfontosabb jellemzője a nyelvtanítás és a szakmai tartalom összekapcsolása, tanítási módszereiben azonban többféle nyelvelsajátítási-nyelvoktatási megközelítésen alapuló gyakorlatot mutathat.

Az első napon a módszert ismertük meg általánosan, a többi napon feladatokon keresztül, magunkon, mind diákokon ismerkedtünk vele. Gyakoroltuk, milyen feladattípusok illenek a módszerhez, IKT kompetenciánkat fejlesztve megismertünk új oktatási szoftvereket.

Sokat beszélgettünk a 21. századi oktatás feladatáról, a mai kor kihívásairól, a diákok tanulmányaik végén elérendő képességeiről.

Az utolsó napon, vizsgafeladatként csoportunk egy közösen kiválasztott témát dolgozott fel a bevezető, motiváló feladatokból kiindulva, a gyakorláson, a nyelvi és tantárgyi fejlesztésen át a projektet lezáró feladatokig.

Szabadidőnkben sokat utaztunk Máltán.

Az első napokban Vallettával ismerkedtünk. Sétáltunk az arab építészeti hatásokat tükröző városban, koncerten voltunk a St. Jones Katedrálisban, megnéztük a történelmi múzeumot.

A Baracca kertben a csodálatos kilátás mellett találtunk egy, az 1956-os forradalom emlékét őrző emléktáblát.

A nyelviskola jóvoltából részt vettünk a vallettai öbölben egy hajókiránduláson, melyen egy nagyszerű angol nyelvű idegenvezetőtől sokat megtudtunk Málta történelméről, mai életéről, hogy a fiatalok és idősek mennyire másképp beszélik már a máltai nyelvet.

Saját kirándulásokat is tettünk. Elmentünk a sziget közepén található régi fővárosba, Rabatba és a csendes városba, Mdinába, ahol sétáltunk az óváros falai között. Bekéredzkedtünk egy ottani iskolába is.

Voltunk a sziget déli részén, Marsaxlokkban, ami színes kis hajóiről, érdekes képződményeiről és gyönyörű tenger-öbleiről híres.

Természetesen elmentünk Gozóra, ahol újabb részleteket tanultunk Málta történelméről és kultúrájáról, bejárva a főváros, Viktória citadelláját és Ta Pinu bazilikáját.

Összességében nagyon tartalmas egy hetet töltöttünk Máltán. Mind a kétfajta tanórán, mind a múzeumi és városnézési vezetéseken, az utazásokon és vásárlásokon, az utcán a helyiekkel való beszélgetéseken végig angolul beszéltünk, melyből nagyon sokat fejlődtünk.

Érdekes volt megismerni egy tőlünk távoli ország történelmét, kultúráját, és belelátni mai életébe.

Köszönjük a lehetőséget!

www.vmgsuli.hu