Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Tráserné Horváth Annamária

Dublin - Language then Using Technology in the Classroom

DDNY 27 km/h szél, 46 km/h széllökések, 17 celsius, változékony felhőzet, zápor, zivatar (amint az itt élők megszokhatták), ..., de örömmel érkeztem, s az első estén már fel is kerestem Molly Malone szobrát a Suffolk Street-en. Sinead O'Connor (aki éppen itt tartózkodásom idején hunyt el) csodálatosan énekli a népszerű dallamot, amely Dublinból ered és a város nem hivatalos himnusza lett. A titokzatos Molly Malone története ITT olvasható.

Tanulni érkeztem Írországba, két teljes héten át vettem részt a Twin Ireland képző Language then Using Technology in the Classroom képzésén. A kurzus elsősorban azoknak a tanároknak szól, akik óráik tervezésén szeretnének javítani, a technológia segítségével a tanulók osztálytermi élményeit szeretnék színesebbé tenni. Ideális azoknak, akik szívesen osztják meg jó gyakorlataikat, készek új ötletek, innovációk befogadására. A csoportban élő idegen nyelveket tanító kollégákkal és egy tolmácsnak készülő hallgatóval dolgozhattam együtt.

A TEDEd és számos más platform (Nearpod, Baamboozle, …) gyakorlati megismerése közben, megosztottuk tapasztalatainkat, beszélgettünk arról, hogy miért és főként miként hasznos a digitális technológia alkalmazása az oktatásban, saját gyakorlatunkban. A SMART célokat átismételve, saját tanulási utunkról is elgondolkodhattunk. Kinek, mit, mikor és miért kell tennie ahhoz, hogy elérjük céljainkat.

Szinte mindig csoportban dolgoztunk az alkalmazásokkal számos témában készítettünk interaktív tanagyagokat, különböző játékokat, aktív tevékenységeken keresztül osztottuk meg egymással azokat a praktikákat, melyekkel tanítványainkat motiválhatjuk a tananyag feldolgozása során. (Universal Design for Learning and Benefits for Gamification)

Kedves tanárunk Malcolm igazán türelmes volt, a nyelvi nehézségek áthidalásában sokat segített a tananyagok digitális osztálytermi megosztása. Különösen hasznosnak ítélem azokat a tartalmakat, amelyek tematikusan kerültek feldolgozásra a digitális műveltség, állampolgárság és biztonság témakörökben.

’Don’t share something you
wouldn’t share with your
grandmother
’’ Beata, 2022.

Fényképes beszámolóm, amelyben a kurzusinformációk mellett Írország csodás rejtelmeiről is beszámolok ITT érhető el.

tha