Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Borbély Beáta

BORBÉLY BEÁTA – ERASMUS - 2023. július 23-29 – Horvátország/Rovinj – BESZÁMOLÓ

 

Erasmus pályázat keretében a Rákospalotai Meixner Általános Iskola és AMI képviseletében először vettem részt külföldi kurzuson. Passzív és még hiányos angol nyelvtudásom  miatt magyar nyelvű képzést választottam. Egy hétig volt alkalmam tanulni e gyönyörű, horvát, Adriai-tenger által ölelt kisvárosban, Rovinjban. A város egy kiálló szirtfokra épült, festői szépségű ékszerdoboz, olasz múltja jelen van mindenhol. Ennek azért is örültem, mert  némi olasz nyelvtudással bírok. Matekos játék, játékos matek – képességfejlesztő tevékenységek, játékok feladatok alsós pedagógusok számára című kurzuson szereztem új ismereteket, tudást és ahogy a cím is sejteti sok-sok játékos ötletet. Hogy tegyük élvezetesebbé, élményszerűbbé a matematika oktatását? Mindemellett hasznos, tankönyvekben és egyetemen  nem tanulható, egyéb nevelési-oktatási és tantárgypedagógiai gyöngyszemek is hozzájárultak a további  szakmai életemhez. Ahogy folytak az órák pedagógus társaimmal magunk is megtapasztaltuk milyen az önálló, páros és csoportmunka, hogy tudunk ismeretlenül  együtt dolgozni. Belefolytunk saját eszközkészítés rejtelmeibe is. Rácsodálkoztam, hogy a kapott inspirációk, ötletek  adaptálhatóak más tárgyak tanítása során. A gyermek lételeme a játék, a kézzel fogható tapasztalás, azzal, amit a környezet, a mindennapok tálcán nyújtanak. Hát használjuk! Erre épült a kurzus tematikája. Számomra az is nagyon fontos, hogy a matematikával hadilábon álló gyerekeknek is sikerélményt hoz a játék.  Megerősített, hogy a játékosságnak a matematika órán is fontos szerepe és létjogusultsága van.

Az ismerkedési délután, este után hétfőtől péntekig ½ 9-től ½ 1-ig folytak az órák. Két trénerünkkel -  igazi szaktekintélyek -, akik   gyermeki lelkesedéssel, energiával teli,  változatos és érdekes, aktív órákkal örvendeztettek meg bennünket. Szünetekben, közös programokon  lehetőség nyílt  kapcsolatokat építeni, barátkozni, összevetni tapasztalatainkat.  Igazán vidám, érdeklődő és játékos pedagógus csapat gyűlt össze. Több régi ismerőssel, kollégával is egymásra találtunk.

A szervezők (dícséret nekik) igen széles és változatos fakultatív programmal készültek. (delfintúra a naplementében, buszos kirándulások Porec, Groznjan, Motuvan, Pula városába, de lehetett kajaktúrára is jelentkezni)

Régi Horvátország-i élményeim megfakultak, s Rovinj és környéke ismeretlen terep volt. Az ott töltött egy hét szinte elrepült. Szakmai része tartalmas és élménydús volt. Számtalan, egyszerűen nagyszerű, hasznos, játékos ötletet hoztam magammal.   A szabadidős kirándulások, hegyi és tengerparti városkák zegzugos utcái elvarázsoltak és  megunhatatlanok. Visszatérésre csábítanak. S a tenger örök és nagyszerelem. Csodás és meghatározó élményt hozott számomra az utazás.

Köszönöm a lehetőséget.

Budapest, 2023. augusztus 02.

                                                                                                  Borbély Beáta