Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Porubszky Krisztina

Adatok:

Név: Porubszky Krisztina

Szak: német nyelv 

Munkahely: Esztergom, Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola

Tanfolyam neve: Projekt Alapú Tanulás (PBL) megvalósítása a tanteremben

Ideje: 2023. 07. 16 – 22.

Ebben az évben először vettem részt Erasmus pályázaton, és csupa pozitív élménnyel és bővült módszertani ismeretekkel tértem haza a csodás kis horvátországi városkából Rovinjból.

A projekt alapú tanulás továbbképzést (PBL)Carrick Orsolya tréner vezette, óriási szaktudással, empátiával és rugalmassággal.

Az előzetes szervezési feladatok a JUTAKI Bt.-nek (Véghné Juhász Krisztinának) köszönhetően zökkenőmentesen zajlottak, bármiben szívesen segítettek, ha elakadtam. A képzés Rovinj egy központban fekvő középiskolájában zajlott, minden reggel itt találkoztunk a csoportunkkal. A mi tanfolyamunkkal egyidőben sok más továbbképzés is zajlott itt, sok más országból érkező résztvevővel, akiknek a képzése angol nyelven volt.

A hét folyamán, minden nap egyre több ismeretet szerezhettünk és kipróbálhattuk, milyen egy projekt alapú tanulás megszervezése és milyen szervezési feladatokat kell elvégezni, hogy sikeres és érdekes legyen az oktatni kívánt tananyagunk. Kis csoportokban, fantáziánkat szabadjára engedve saját projektet alkottunk, amit megosztottunk a többi csoporttárssal. Nagyon aktív, agilis, nyitott érdeklődésű csoportunkban öröm volt dolgozni. Nem csak szakmai tapasztalatcsere zajlott, hanem a jövőben is fogjuk egymást segíteni, osztálykirándulások szervezésénél. Az együtt gondolkodás, az ötletelés rengeteg új nézőpontot mutatott meg mindannyiunk számára, közös erővel építettük egymást és egészítettük ki egymás gondolatait és ötleteit. Mindeközben mindenki próbálta a saját tantárgyára, korosztályára átvinni a mások projektötleteit. Igazán inspiráló és motiváló kis csapat állt össze. Belekóstolhattunk a mesterséges intelligencia használatába is a projektötletelés során.

A tanulás mellett, lehetőségünk volt számtalan érdekes programon részt venni, megismerhettük a város nevezetességeit, delfineket nézhettünk naplementében, megismerhettük a helyi speciális gasztronómiát, hajókiránduláson megnézhettük a környező szigeteket és városkákat. Fantasztikus élmény volt ez a hét számomra, ahol a tanulás és pihenés összeötvözve remek program volt. Hálás vagyok, hogy ott lehettem, tanulhattam és ennyi kedves embert ismerhettem meg.