Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szásziné Győri Éva

vasárnap, 08 október 2023 19:01

Erasmus+ kurzus Rovinjban

2023 tavaszán iskolánk  2023-1-HU01-KA122-SCH-000123688 iktatószámmal „További lépéseink a sikeresebb és boldogabb 21. századi iskolánkért”  című pályázat keretében  (OID azonosító:E10174315) adott be pályázatot. Ezen belül én a „Csapatépítés: együttműködést, empátiát, toleranciát fejlesztő technikák” elnevezésű továbbképzést választottam.

Az előkészítő munka során Szászné Süle Annamária Kissné Papp Gabriella segítségével intézte a szervezést, az adminisztrációt, a pályázat beadása körüli teendőket. Hozzájuk és Véghné Juhász Krisztinához -a Hungary Expert a Tanárokért (JUTAKI Bt.) ügyvezetőjéhez- is fordulhattunk, ha bármilyen kérdésünk volt.

A Dunakeszi Tankerület abban a pillanatban rendelkezésünkre bocsátotta az ösztöndíjat, amit a Tempus Közalapítvány átutalta a pénzt.

Az Interneten a pályázat beadásával egyidőben megrendeltem a szállást –utolsó pillanatig tartó visszamondási lehetőséggel- a Booking.com segítségével és lefoglaltam a Volánbusznál a buszjegyeket is. Szintén az online felületen megkötöttem a stornó utasbiztosítást is az Európai Utazási Biztosító Zrt-nél.

A dokumentumok feltöltésére tökéletes lehetőséget biztosított a schooldrive felület.

A Rovinjba történő utazás és a megérkezés is zökkenőmentes volt. Amikor a buszon ültünk, már fel mertem lélegezni, hiszen életem első ilyen utazásán vettem részt.

Megérkezésünk estéjén találkoztunk az előző képzéseken résztvevő kollégákkal, akik megosztották velünk tapasztalataikat.

Miután a szállást elfoglaltuk, izgatottan vártam, hogy megismerkedjek a trénerrel és a  továbbképzés többi résztvevőjével.

A képzés első napja vasárnapra esett. A helyi gimnázium jól felszerelt, légkondicionált termében folyt az oktatás. Elsőként bemutatkozott csoportunk vezetője és a továbbképzésre jelentkező pedagógus társaimat is megismerhettem.

Mivel vezetőnkkel együtt is csak 8-an voltunk, a megismerkedés gyors volt, hamarosan úgy éreztük, mintha már ezer éve ismernénk egymást. Együtt mentünk a közös vacsorára is, mely gyorsan „drámaivá” vált a hatalmas viharnak köszönhetően. Azonban ez sem szegte kedvünket férjemmel (kisérőm) együtt jó társaságban, vidáman fogyasztottuk el a finom vacsorát.

Uhrin Csaba -a trénerünk- minden egyes nap ellátott minket a szükséges információkkal mind a tanfolyam, mind a programok és a szabadidős lehetőségek tekintetében is.

A képzéseket mindig hangulatjelentésekkel és előző napi összefoglalókkal kezdtük, ami azért is volt nagyon jó, mert a viszonylag kis létszám miatt rengeteg „játékot” ki tudtunk próbálni. Így szükség volt arra, hogy valami rendszert kialakítsunk a fejünkben és az egyes gyakorlatokat letisztult formában is fel tudjuk idézni, hogy aztán majd az iskolai gyakorlatunkba is beépíthessük azokat. Ebben segítségünkre voltak Csaba összefoglaló jegyzetei és a Messenger csoportba folyamatosan feltöltött fotók és videók is. 

Némi drámapedagógiai előképzettségem már volt, jól esett felidézni az ismerős játékokat, azonban minden egyes nap tanultam valami újat is. Egyre vidámabban és nyitottabban érkeztem a foglalkozásokra. Örültem, hogy nem száraz elméletet kapok, hanem a gyakorlatban is kipróbálhatom, élvezhetem a foglalkozások és az egyes gyakorlatok jótékony- egyéni, fejlesztő (ön és társ-ismeret, empátia) és csapatépítő (együttműködés, tolerancia) - hatását is. 

Nagyon tartalmas hetet éltem meg. A vasárnapi találkozótól kezdve, a reggeli séták az iskolába, a jó hangulatú, minőségi foglalkozások… a szombati kirándulás,

mind-mind emlékezetes marad.

Az pedig, hogy délutánonként volt lehetőségünk megismerkedni a várossal és a tenger szépségeivel még felejthetetlenebbé teszi a Rovinjban töltött napokat.