Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Drobni Andrea

Rovinj, 2023. július 23-29.

A „XXI. századi készségek nem nyelvtanároknak, általános iskolai tanároknak” képzési program keretében szervezett „Matekos játék, játékos matek - képességfejlesztő tevékenységek, játékok, feladatok megismerése, gyakorlati alkalmazása” kurzuson vettem részt.

Egy hetes tanfolyam idejét Horvátország egy gyöngyszem városában, Rovinjban töltöttem. Egy középiskola tantermeiben, légkondicionált helységekben tanultunk. A kényelmünket még wifi hálózat is biztosította a gimnáziumban. Igen népszerű ez a képzés, 29 fő alkotta a csoportunkat, főként alsós matematikát tanítók és fejlesztő pedagógusok. Többnyire kelet- Magyarországról és Budapestről érkeztek a kollégák. Vidáman játszottunk, barkácsoltunk, hiszen néhány játékot mi magunk készítettünk el.

A képzés a saját felfedezésen alapuló, problémaközpontú tanulást lehetővé tevő matematikai játékokra, játékos feladatokra épült. Kipróbálhattuk magunkat a játékba bevonható hagyományos játékeszközök, újrahasznosított eszközök felhasználásával készíthető modellező játékokban, a logikus gondolkodás, következtetések, rendszerezés, osztályozás, fogalomalkotás fejlesztését célzó készletek elkészítésében, alkalmazásában, a játékok vezetésében.

Két kurzusvezetőnk Oravecz Márta és Kivovicsné Horváth Ágnes volt. Mindkét személyiség sok tapasztalattal rendelkezik, remek előadói készséggel, humorral fűszerezve adták át tudásukat. Minden nap sok újat hallottam-tanultam, imádtam minden percét. Az újdonságok mellett megmutatták azt is, hogy a régi dolgokat hogyan tudjuk leporolva, újragondolva használni. Nagyon jó hangulatban, fáradtság érzése nélkül, játszva tanultunk.

Két szervezett szabadidős program tette lehetővé valamennyi kurzus hallgatója számára a kötetlen ismerkedést, beszélgetést. Hajókiránduláson vettünk részt, megnéztük a Limszki- csatornát, felkapaszkodtunk Vrsar legmagasabb pontjára és még delfineket is láttunk.

Az utazás és a szállás keresésében nagyon sok segítséget kaptunk egymástól, hiszen a kurzus résztvevőiként már a program előtti hónapokban felvettük egymással a kapcsolatot a közösségi médián keresztül. Rovinj környékének felfedezését néhányan kerékpárral tettük meg, a város természeti, turisztikai jelentőségű helyein. Megnéztük a Szent- Eufémia templomot, ahonnan pazar kilátás nyílik az Adriára. Jártunk a város strandjain, hűsítő fürdőt vettünk naponta.

Szeretném buzdítani kollégáimat, hogy bátran vágjanak bele az Erasmus+ köznevelési mobilitási programba, mert energiával tölt fel, mentálisan és szakmailag is sokat ad.

Drobni Andrea