Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Rákosné Varga Edit

kedd, 12 december 2023 09:36

Digitalization at schools

A festői szépségű Andalúziában, Malaga városában került sor erre az egyhetes szakmai programra, amelynek középpontjában az iskolai digitalizáció, az IKT eszközök oktatási módszertanba való integrálása állt.

Az alábbi elméleti és gyakorlati témákat jártuk körül a program során:

  • Bevezetés az online tanulási tevékenységek és portálok világába
  • Kulcsfontosságú kérdések és aggodalmak az IKT hatékony bevezetése során az iskolai környezetben (előnyök és lehetséges kockázatok)
  • Hatékony tanítási stratégiák, amelyek ösztönzik a diákok aktív részvételét a produktív oktatási folyamatban
  • Tippek az iskolai oktatás minőségének javításához szolgáló stratégiák kifejlesztéséhez
  • Gyakorlati útmutatás a különböző IKT eszközök használatához: Canva, Bing Creator, Mentimeter, Chat GPT
  • IKT eszközök a diákközpontú osztályterem kialakításához
  • Innovatív prezentációs eszközök
  • Online kvízek és játékok készítése: Quizlet, Kahoot, Actionbound stb.
  • Óraterv készítése az IKT-alapú órákhoz (hogyan lehet az IKT-t beilleszteni az órákba)

Számomra rendkívül hasznosnak bizonyult ez a szakmai képzés, hiszen bár alapvetően nyitott vagyok a pedagógiai munkám során az IKT eszközök használatára, mégsem „digitális bennszülöttként” mozgok ebben a világban, s szeretném tanítványaim számára modernebb és motiválóbb oktatási módszerekkel elérhetőbbé tenni a sokszor elvont, száraz tananyagot.

https://www.kossuthisk.hu/erasmus/

 

Életemben először vettem részt Erasmus tanártovábbképzésen, ezért izgalommal vegyes lelkesedéssel vágtam bele a nagy kalandba. Mivel angoltudásom erősen megkopott az évek alatt, a képzést megelőző hetekben már lelkesen tanulgattam, s részt vettem a pályázatíró kollégám által szervezett angolórákon is.

A képzés egy intenzív grammatikai, szövegértésfejlesztő, nyelvvizsgaelőkészítő jellegű tanfolyam volt Reykjavík központjában. A kezdeti félelmem pillanatok alatt elszállt, köszönhetően a profi és mindenről gondoskodó szervezésnek, a felkészült és rendkívül empatikus tanári vezetésnek. Különleges élmény volt együtt dolgozni Európa különböző országából érkező pedagóguskollégákkal, megismerni tanítási módszereiket, hagyományaikat, kultúrájukat. Kiemelt célom, hogy angoltudásomat tovább fejlesztve részt vehessek a jövőben más szakmai-módszertani képzéseken – fejlesztve ezzel saját kompetenciáimat s hozzájárulva intézményem fejlődéséhez is.

Izland pedig egyszerűen lenyűgöző, szavakat is nehéz találni a természeti szépségeire. Kötelező látogatni valók vannak bőven: gejzírek, vízesések, vulkánok, termálfürdők, tengerpartok, fjordok, gleccserek. Érdemes a város közeli tájakat vagy akár az egész szigetet is bebarangolni, ha van rá lehetőség – helyenként megdöbbentően különleges, már-már holdbéli tájakon is járhat az utazó.

http://www.kossuthisk.hu/palyazatok/