Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Almási Éva

Egyhetes képzésen vettem részt az Easy School of Languages oktatási központban Valettában 2023.07.10-14-ig. A kurzus címe, digitális kultúra használata az osztályteremben. A csoportunkban összesen heten voltunk. Volt köztünk egy idősebb nyugdíjas hölgy Németországból, aki a korát meghazudtolva aktív és érdeklődő volt az új ismeretek iránt. A csoport korosztályát tekintve nagyon széles skálán mozgott, ami az oktatás menetét egy kicsit megnehezítette. Különböző korosztály és nagyon különböző tudásszinttel érkeztünk, így a fiatal oktatónknak kellőképpen feladtuk a leckét. Ed, a tanárunk, nagyon szépen beszélt angolul, hiszen félig angol és félig máltai származású volt. Érthetően és tisztán beszélt angolul, így az órán elhangzott utasítások, magyarázatok követhetőek voltak számomra.

A tanfolyam tantermi és online oktatás keretein belül zajlott. A távoktatásra a hirtelen fellépő áramszünet miatt volt szükség, amit csak másnapra tudtak megoldani. Laptop és mobiltelefon segítségével tanultunk, amit egyéni, páros és csoportfoglalkozás keretein belül valósítottak meg. A közös munka sokat segített a tanfolyamon, megkönnyítve ezzel az új tananyag elsajátítását.

Első tanítási napot egy kvízjátékkal kezdtük, ami rögtön érdekessé tette a tanórát. Ezt követően mi is megtanultuk, hogy hogyan készítsünk el egyet magunknak. Ez már egy kicsit hosszadalmasabb feladatnak tűnt, de mikor mi vezettük le az általunk készített kvízjátékot, minden fáradozás értelmet nyert. Játékon keresztül teszteltük magunkat és közben jöttünk rá, ha valahol hibáztunk. A tanulásnak ez a formája nagyon sikeres volt mindannyiunk számára. Megismertük a kahoot-ot, majd megtanultunk létrehozni egyet. Egymás tesztjein játszottunk, ami segített megérteni az alapokat. Ezt követően megismerkedtünk a Mentimeterrel, amellyel lenyűgöző prezentációkat lehet készíteni. Az áram ennél a tanulási egységnél ment el, így az elsajátítása nehézkessé vált az online oktatás miatt. Számomra talán ez volt a legnehezebb s igazából ezt csak akkor értettem meg, mikor visszatértünk a tantermi oktatáshoz. Végül elkészítettünk egy QR kódot, amit a telefon segítségével beolvastunk.

Összeségében hasznosnak találtam a kurzust a kihívások ellenére. Az elsajátított tudást be fogom tudni építeni a munkámba, főleg az osztályfőnöki tevékenységembe.

Köszönöm, hogy részt vehettem Erasmus program keretében megszervezett tanárképzésen, ráadásul egy gyönyörű és kultúrában gazdag helyen.

Almási Éva