Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Laczóné Monos Lilla

Napjainkban a társadalmi, gazdasági, technikai viszonyok rendkívül gyorsan változnak, így, nem tudjuk előre megjósolni, tíz, tizenöt év múlva az iskolából kikerülve milyen tudásra lesz szüksége a diákoknak. A korábban fontosnak hitt tudásanyag hamar haszontalanná válik. Nagyon sok családban van számítógép és az internet mindennapi eszköz, melynek segítségével hatalmas mennyiségű információhoz juthatunk. Rengeteg adat- és tényhalmazból kell kiválogatni mindenkinek a számára lényegeset, szükségeset. Az iskolának a szerepe és feladata ezért megváltozik, hiszen a tárgyi tudás közlése háttérbe szorul, mert sokkal inkább együttműködő, megújulásra képes, önállóan tanulni képes diákokra van szükség, akik kreatívan tudják a felmerülő problémákat megoldani.

Ezért választottam A XXI. századi tanár, diákközpontú oktatás Carl R. Rogers alapelveivel az oktatásban című ERASMUS+ képzést.

A képzés során egy hetet töltöttem a gyönyörű isztriai kisvárosban, Rovinjban. Habár az időjárás inkább a strandolóknak kedvezett, a gimnázium épületében légkondicionált termekben tanulhattunk.

A tanfolyam elvégzése megerősített abban, hogy a Rogers-i humanisztikus gondolkodásmód nagyon közel áll hozzám, mely szerint „…minden ember értékek kombinációjával rendelkezik, ami benne van akkor is, ha még senki nem bányászta ki. S ha ezzel a meggyőződéssel fordulunk hozzá, akkor az ő segítségével előhozhatjuk belőle a kincset.” A feltétel nélküli pozitív elfogadás, mely úgy érzem Rogers tanításának egyik alapja, minden ember számára alapvető igény. Ennek elérésére mindenkinek saját magán dolgoznia kell.

A kurzus megerősített abban is, hogy a tankönyvi tudás átadása már nem a tanítás legfontosabb célja és feladata, sokkal inkább a tapasztalati tanulásnak kell előtérbe kerülnie a tanulás során, ezt a tanulók aktív cselekvése által érhetjük el. Megváltozik a pedagógus szerepe is, hiszen a feladata így nem az információ átadása, hanem inkább facilitátor, aki a diákokban lévő természetes igényt a fejlődésre támogatja és segíti. A tanár ebben a szerepben olyan környezetet alakít ki, amelyben a tanulók biztonságban érzik magukat, kockázatot mernek vállalni és természetesen hibázhatnak is, amikből tanulnak.

Az interperszonális kapcsolatok fokozzák a tanulást, többet és mélyebben tanulnak így a diákok. Ez alátámasztja a kooperatív tanulási technikák alkalmazásának jelentőségét a tanórákon.

A tanfolyam zárásaként egy élménydús hajókiránduláson vettünk részt, mely során eljutottunk Vrsar-ba, ahol egy rövid sétát tettünk a városkában és még egy tengeri fürdőzés is belefért a hajón felszolgált ebéd előtt.