Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Zsibói Gergely

csütörtök, 31 augusztus 2023 07:18

Tanári jóllét

2023 augusztusában, hatodika és tizenkettedike között „Tanári jóllét” címen egy kurzuson vettem részt a horvátországi Rovinjban az Erasmus program jóvoltából. Nagy örömömre szolgált a helyszín kiválasztása – hiszen régi vágyam volt Isztriát felfedezni!

A város és környéke bővelkedik a középkori műemlékekben! Rovinj (Rovigno) óvárosának szűk utcáin, sikátoraiban az ember visszaálmodhatja magát a középkorba, s mindent átitat a könnyed, mediterrán hangulat, életstílus. Isztria települései két nyelv és kultúra - a horvát és az olasz - metszéspontján helyezkednek el. A félsziget hosszú évszázadokon keresztül megosztott volt: a tengerparti területeket a velencei dózsék igazgatták, s a „városokon” (itt nincsenek is falvak, csupán 100-200 lakosú kisvárosok, egy-két kivételtől eltekintve) rajta hagyta keze nyomát az olasz kultúra, ahogy ezt volt alkalmam megtapasztalni egy kirándulás alkalmával a hegyek ölelésében rejtező Groznjan (Grisignana) és Motovun (Montona) esetében. Habár az olaszokat elűzték 1945 után, napjaink horvát politikáját dicséri, hogy az egykor olasz nyelvű városokban minden felirat kétnyelvű.

Természetesen nem csupán nyaralni mentem, hanem tanulni is. A kurzus segítséget ígért azoknak a tanároknak, akik érzelmileg és mentálisan igyekeznek megújulni annak érdekében, hogy leküzdhessék a stresszt, illetve hogy motiváltak maradjanak munkájuk végzése során. Az előadó, Szász Ramóna, aki kellő kedvességgel és beleérző készséggel vezette a foglalkozásokat, elsősorban az önismeret elmélyítésére sarkallt bennünket: keressük meg a személyiség „erős és „gyenge” oldalait, illetve hogy magunk találjunk rá azokra a motiváló faktorokra, amelyek előre visznek munkánk során. Olyan technikákról hallhattunk, melyek elmélyítik empatikus készségeinket, segítenek kezelni a munkahelyi stresszt, és segítenek elkerülni a kiégés folyamatát. Ízelítőt kaphattunk az asszertív kommunikációból is – ez számomra lényegében ismeretlen fogalom és terep volt, s talán hasznát látom a későbbiekben a tanári munkám folyamán

Az oktatás helyszínének kiválasztása a célnak megfelelő volt. Egy nagy, századfordulós középiskola tantermében zajlott a továbbképzés, megoldott volt a légkondicionálás, és a termet felszerelték projektorral, így az előadás követhető volt a kivetítésen keresztül is. Egyáltalán, a szervezésre semmi panasz nem lehet! A továbbképzést lebonyolító szervezet megoldotta az étkezésünket, és lehetőséget biztosított minden délután egy-egy útra Rovinj környezetében, illetve a zárónapon hajókirándulást tehettünk a közeli Vrsar községbe. A foglalkozásokon és a fakultatív programokon jó közösséggé formálódtunk mi, tanárok. Az előadások magyar nyelven folytak, így nem voltak a csoportokban más nyelvűek, nem alakulhattak ki kapcsolatok nem magyar anyanyelvűekkel, de barátságok azért köttettek hazánkfiai között.

Mindent összevetve: hasznosan és kellemesen telt ez az augusztusi hét, és remélem, a későbbiek során lesz még alkalom a folytatásra itt, vagy Európa más tájain.

                                                                                                                               Zsibói Gergely

Salgótarján, 2023. augusztus 25.