Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Varga Balázs

hétfő, 09 október 2023 19:02

Egy hét Rouenban

Az Erasmus+ felületén kínált kurzusok között francia nyelvű nincs sok, és mivel én mindenképpen Franciaországba, lehetőleg Párizshoz közel szerettem volna utazni, észszerűnek tűnt Normandiát, Rouen városát  választani, ami később remek döntésnek bizonyult.  A kurzus témáját – francia nyelv és kultúra – az iskolánk projektkoordinátora, és a tankerület is jóváhagyta a kurzusleírás alapján. Az ösztöndíj átutalása után rögtön kifizettem a képzés és a képzőhely által ajánlott szállás díját is. A szállásom egy egyetemi kollégiumi minigarzon volt, amivel maradéktalanul elégedett voltam.

Bretagne-ban már jártam korábban, de Normandiában még nem, ezért vettem egy Normandia és Bretagne útikönyvét, és az interneten is utánaolvastam a látnivalóknak. Hasznát is vettem az előzetes készülésnek, mert a kurzus órái délután négyig tartottak, és azok végeztével így azonnal el tudtam indulni a várost felfedezni. Szerencsére mindent sikerült is látnom, amit korábban terveztem, sőt még talán többet is, mint amire utazás előtt számítottam.

A képzés tekintetében indulás előtt az volt a célom, hogy módszertani ismereteimet bővítsem, esetleg új, a tanítási gyakorlatban is jól használható feladatokat ismerjek meg, gyűjtsek, nem mellesleg anyanyelvi környezetben beszélhettem franciául, amire már jó pár évvel ezelőtt volt utoljára lehetőségem.

A Rouenban töltött egy hetes időszak nagyon hasznos és tanulságos volt. A képzés során új tanítási és eszközhasználati ismeretekkel lettem gazdagabb, nem utolsó sorban folyamatosan franciául beszéltem a kurzus résztvevőivel, az órák utáni hétköznapi beszédhelyzetekben, ami a lehető leghatékonyabb módja a nyelvismeret fejlesztésének.

Be kell ismernem, hogy nekem Rouen városának megismerése és felfedezése jelentette a legnagyobb élményt. Rouen Franciaország múzeumvárosa sok százéves történelemmel, rengeteg látnivalóval, múzeummal, a lenyűgöző katedrálisával. Felfedezhettem Flaubert és Corneille szülővárosát, láthattam szülőházukat, sétálhattam Jeanne d’Arc máglyahalálának színhelyén, megtudhattam honnan festette, örökítette meg a különböző napszakokban Monet a város döbbenetesen szép katedrálisát. Remélem, a sok kép, könyv, emlék, amit ezekről hoztam, a tanulók érdeklődését is felkelti, segíti az országismereti órákon való munkát, és hozzájárul az interdiszciplináris tudásuk (irodalom, történelem, művészettörténet) megszerzéséhez, bővítéséhez is.

Roueni ösztöndíjam ideje alatt rengeteg felejthetetlen élmény ért, sok új kulturális, szakmai ismerettel lettem gazdagabb, amelyek segíthetik a mindennapi iskolai munkámat.