Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szabadosné Scholtz Mónika

szerda, 30 augusztus 2023 15:13

Varázslat és csoda

Varázslat és csoda  

                                                                                

Hogyan varázsold elő a talentumot a tanítványaidból? – ez volt életem első külföldi képzésének témája, melyre az Erasmus+ pályázat segítségével jutottam el Rovinjba, július közepén.

Igyekeztem olyan kurzust keresni, ami illeszkedik projektünk témájához, és számomra is érdekes, így esett a választásom a Komplex 3-T módszer megismerésére. A képzés magyar nyelvű volt, de több országból érkezett kollégával dolgoztunk együtt minden délelőtt.

Rendkívül érdekes módszerről van szó, melynek kidolgozója volt a mi oktatónk, Orbán Sándor, aki 3 évtizede alakítja és használja ezt a módszert nagy sikerrel. Rengeteg tapasztalatot, megélt esetet, sikert ismertünk meg általa. Többféle munkaformában, változatos módszerekkel mélyedtünk el a témában. A tanulók motivációjának megtalálásától a komplex fejlesztésig rengeteg felvetést, kérdést boncolgattunk. Nagyon tetszett, hogy a napok múlásával egyre több gyakorlatot csináltunk, így megismertük a módszert a másik, vagyis a tanulók oldaláról is. Bátran kérdezhettünk, minden felvetésre kaptunk választ. Nagyon jól dolgozott együtt a csoport is, sok szakmai kérdést tudtunk átbeszélni.

Délutánonként a csodálatos tengerparton pihentünk, töltődtünk. A kék tenger, a hatalmas sziklák és a zöld növényzet találkozása szemkápráztató volt. A városnak több strandja is van, mi igyekeztünk mindegyiket kipróbálni.

Esténként indultunk a város felfedezésére. A szűk kis utcák, színes káprázatos házaikkal elbűvöltek minket, a hömpölygő tömegben mosolygós arcok néztek vissza. Igazi kis ékszerdoboz ez a város, melynek legmagasabb pontján álló templom este csodás megvilágítást kapott, csakúgy mint a tengerpart egy szakasza, amely felett sziklákon üldögélve lehetett időzni.

A héten eljutottunk Pulába is, ami számomra az amfiteátrum miatt volt hatalmas élmény, de a város központja, hangulatos utcái is mesébe illőek voltak.

Nagyon örülök, hogy megismerhettem ezt a módszert, és ilyen mesés környezetben

tanulhattam!