Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Nagy Milán

hétfő, 11 szeptember 2023 21:30

Gamification and Game Based Learning - Barcelona

Úti beszámoló

Nagy Milán

Game Based Learning And Gamification

2023. 08. 13-től 2023. 08. 24-ig

Barcelona

Pričalica

            A képzésre a Schooldrive „kurzuskeresőjében” találtam rá. A választásom során nagyon fontos volt, hogy olyan kurzust válasszak, amely összhangban van az iskolánk erasmusos célkitűzéseivel. A játékosítás és a játék alapú tanulás/tanítás egy jobb órai légkört, felszabadultabb oktatást, nyugodtabb környezetet teremt(het) meg. Miután a 12 napos képzés befejeződött, megbizonyosodtam arról, hogy jól döntöttem, és bízom abban, hogy a későbbiekben a tanítványaim is profitálni fognak abbaól, amit Barcelonában tanultam.

            Az út megszervezése gördülékenyen zajlott. Mivel már többször jártam Barcelonában (elsősorban nyaralások alkalmával, illetve tavaly egy erasmusos képzésen), így tudtam, hol és mit kell foglalnom, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Mivel az anyagi lehetőségeim megengedték, ezért a szállást, az utazást és a képzést is viszonylag korán kifizettem – mint később kiderült, nem is tehettem volna másként, mert a képzésre szánt pénz a kurzus utolsó napján érkezett csak meg.

Egy olyan intézményhez fizettem be (Pričalica), amelyről korábban nem hallottam. Kicsit aggódtam is az „ismeretlenség” miatt, de nagyon kellemesen csalódtam. A képzést tartó tanár rendkívül felkészült és nagyon segítőkész volt. A jó légkör megteremtéséhez sokat hozzáadott az, hogy mindig mosolygott, bátorítólag lépett fel, dicsért és segített minket a képzés során. Díjazta azt, ha valaki kreatív ötlettel állt elő, bátorított minket arra, hogy reflektáljunk az épp megismert feladatra/gyakorlatra, és fogalmazzuk meg a saját meglátásainkat az órai alkalmazhatóságukkal kapcsolatosan.

Rendkívül meglepett (nemcsak engem, hanem az összes többi résztvevőt is), hogy a bemutatkozásnál kiderült, nagyon sokan érkeztünk Magyarországról. Szegedről, illetve a Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumból csak én, mégis úgy éreztem, „magyarossá” vált a képzés. Azonban törekedtünk arra, hogy mindig angolul beszéljünk, hogy azok, akik máshonnan érkeztek, ne érezzék „kirekesztve” magukat semmilyen feladatból – vagy csak a képzések előtti/utáni baráti beszélgetésekből.

A kurzust egy jól megközelíthető, tágas, tiszta épületrészben tartották – amely klimatizált volt, így az augusztusi spanyol hőséggel legalább a képzés során nem kellett megküzdeni. A képző intézmény mindkét héten kulturális napot is szervezett (egyszer Montserratba, egyszer Gironába látogattunk el); ezeknek a kirándulásoknak köszönhetően nemcsak Barcelonát, hanem Katalónia más kulturális gyöngyszemeit is megismerhettük.

A képzés nagy pozitívuma volt az is, hogy a kurzus végén megkaptuk az egész képzés diasorát, hasznos anyagokat pdf formátumban, így a későbbiekben (egy-egy óraterv megírásánál) nem kell a lefényképezett projektorképet vizsgálgatnom, hanem minden könnyen elérhető közelségben lesz majd. Tudom, hogy ez egy komoly gesztus a tanár részéről, mert a korábbi képzés során csak kivonatokat és részleteket osztottak meg velünk. Ha mondanom kellene még egy nagyon pozitív benyomást a kedvességen és a pozitív megerősítésen túl, akkor ezt az önzetlenséget emelném ki.

A beszámolómból (remélhetőleg) kiderül, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy ezt képzést választottam, és noha akadtak kellemetlenségek (a pénz késői utalása), kisebb fennakadások (a legkorábbi dokumentumon a dátum és az e-mail cím elírása), és rendhagyó helyzetek (a résztvevő magyarok nagy száma), összességében egy rendkívül pozitív emlékként – és ami ennél is fontosabb: igen jól hasznosítható képzésként – gondolok vissza erre a barcelonai két hétre.

https://dfgerasmus.home.blog/