Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Hárs Eszter

szombat, 09 szeptember 2023 16:49

Prágai nyelvtanulás

Prágai nyelvtanulás

              2023. augusztus 14-18. között vettem részt az ITC szervezésében egy 21 órás angol tanfolyamon, Prágában. Mindent összegezve a mobilitás jócskán felülmúlta a várakozásaimat, remek élmény volt számomra, a kurzussal maximálisan elégedett vagyok, csakúgy, mint a képző ITC intézménnyel. A képzésem pontos neve: „English for Educators and Administrative Staff A2." Ez volt az első erasmusos utam, nagyon készültem rá, a kollégáimtól sok segítséget és sok hasznos tanácsot kaptam.

              Az utazást és a szállást magamnak intéztem, vonattal mentem, és a képzésem helyszínéhez közel volt a szállásom. A képzés Prága belvárosában zajlott, könnyen megközelíthető helyen, egy modern irodaházban. Az ITC-től már előzetesen is sok hasznos információt kaptam ímélben a közlekedéssel, a képzés tematikájával és a prágai látnivalókkal kapcsolatban. A helyben szerzett tapasztalataim alapján is csak jókat tudok mondani az ITC-ről: mindvégig rendkívül segítőkészek, gondoskodóak, kedvesek és jól szervezettek voltak.

              A mobilitásom célja az volt, hogy fejlesszem az angoltudásomat, használjam a nyelvet – ez teljes mértékben megvalósult. Az ötnapos képzés első napján megismerkedtünk a tanárunkkal, és bele is fogtunk a tanulásba. Délután egy csodás program várt ránk: egy roppant kedves és talpraesett idegenvezetővel 3 órás városnézésen vettünk részt – ez is angol nyelven folyt.

              A csoportban nyolcan voltunk, hatan Lettországból, egy hölgy Spanyolországból és jómagam. A 8 fő pont ideális a nyelvtanuláshoz, dolgoztunk 4 fős csoportokban és pármunkában is. Az iskolai időbeosztásunk hasonló volt minden nap: reggel a tanárunk irányításával megosztottuk egymással az előző délutáni élményeinket, tapasztalatainkat – természetesen angolul. Ezek után megbeszéltük, mivel fogunk aznap foglalkozni, mit fogunk tanulni. Minden napra jutott nyelvtanozás, szókincsbővítés és sok beszélgetés. Az óráink derűs, nyugodt, támogató és biztonságos légkörben zajlottak, mindenkinek mindig volt alkalma kérdéseket feltenni, véleményét kifejteni, tehát angol nyelven megnyilvánulni. Feltétlenül szeretném kiemelni, hogy nagyszerű tanárunk volt: rendkívül felkészült az órákra, nagyon empatikusan, toleránsan és gondoskodóan viselkedett velünk, alkalmazkodott a nyelvi szintünkhöz, az igényeinkhez. Házi feladatunk is akadt: fedezzük fel Prágát, látogassunk meg szép helyeket és kommunikáljunk minél többet angol nyelven. Jó diákként elkészítettem a házi feladatokat… Mivel magyart tanítok, ilyen szemmel is jártam Prágát: meglehetősen sok anyagot gyűjtöttem az irodalomtanításhoz: fotókat, rövid videókat készítettem a diákjaimnak.

              Bár valóban remek élmény volt számomra a prágai mobilitás, két észrevételt azért tennék. Az egyik a vonatút: átszállás nélkül, előre megvásárolt jeggyel utaztam, ám nagyon sok problémával szembesültem, a vasút hibájából. A vonat túlzsúfolt és levegőtlen volt, a folyosókon végig állt a tömeg, nem működött a légkondicionáló; lerobbant a vonatunk, ezért mozdonyt is kellett cserélni – így közel másfél órás késéssel érkeztem meg Prágába.

A másik megemlítendő nehézség a tanfolyami csoportomhoz kapcsolódik. Mint fentebb írtam, a nyolcfős csoportból hatan Lettországból érkeztek. Ők meglehetősen sokat beszéltek egymással az órák alatt is az anyanyelvükön, ez zavaró volt számomra, hiszen nem beszélek lettül. Itt megint elismerésemet fejezem ki a tanárommal kapcsolatban: tapintatosan és ügyesen kezelte ezeket a szituációkat, illetve ügyelt a differenciálásra is.

              Zárásként valóban csak azt tudom mondani, hogy az első Erasmus mobilitásom nagyszerűen sikerült, sok élménnyel gazdagodtam és a szakmai fejlődésem szempontjából is fontos előrelépésnek gondolom. Köszönöm a lehetőséget!

Budapest, 2023. 08. 21.