Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Sóvágóné Panajotu Anna

Módszertani képzés Barcelonában

Barcelonai módszertani képzésünk minden eleme szervesen illeszkedik 21. századi tanulási elveinkhez, stratégiánkhoz. A művészet élvezetére, benne megújhodásra, elmélyülésre, önismeretre, játékosított tanulásra készített fel bennünket. Covid utáni stressz és érzelmi élet rendezésére, új típusú műelemzésre kaptunk rengeteg metodikai ötletet. A gyakorlatok elvégzése nemcsak osztálytermi körülmények között lehetséges, sőt akadnak olyanok, amelyek kimondottan szabad téri igényűek.

Nagyszerű lehetőséget foglalt magában a gyakorlatok közbeni és utána végzett önreflexió, mely az empátia és a kooperáció készségre fejlesztését célozta szintén az önismeret tükrén keresztül. A jó gyakorlatok megosztására illetve tananyagfejlesztésre is jutott lehetőségünk, amire év közben nem.

Figyelemzavaros tanulóink fókuszához is ötletes módszertani megközelítést sajátíthattunk el jól képzett művészetterapeuta kurzusvezetőnktől.

Kiváló digitális lehetőségeket ismerhettünk meg ingyenes alkalmazások használatával történő tanításhoz.

Képző és zeneművészet, illetve irodalom kapcsolódott össze gyakorlatainkban. Expresszivitás és tárgyszerű fegyelem, művészettörténeti és természettudományos ismeretek kapcsolódtak össze.

Sokat jelentett, hogy hosszú évek óta tanított, de szín és mérethelyesen, térbeliségében egyáltalán nem ismert művészeti alkotásokkal találkozhattam épületeket járhattam be, festményeket, szobrokat csodálhattam körbe.

Mindezek néhol keretéül szolgáltak lélekgyógyító és finomító gyakorlatainknak.

Az izzasztó nyári hőségben a Europass Teacher Academy légkondicionált termei egyikében otthonos fogadtatásban részesültünk. Anyagokkal, eszközökkel, művészeten alapuló társasjátékaival önmagában is inspiráló metodikai példát nyújtott.

Csodálatos volt felfedezni Barcelonát, rálelni mi mindent köszönhet a XIX. század végén sokak gúnytáblájául szolgáló Gaudinak és a koldús-szegényen induló XX. század zsenijeként emlegetett dúsgazdaggá lett Picassonak. Mindezek egységéből összerakódott attitűdjeimet hazahoztam saját tanítványaimnak, az ő szüleiknek, kollégáimnak.

Joan Miró mozaikjai a város köznapi életének természetes része, mint ahogy Botero is képviseli világunkról alkotott véleményét köztéri szobraival. Mindezek szervesültek épültek a hatalmas érett gótikus és kisebb templomokkal, reneszánsz középületekkel, mór hagyományokkal, modern design-nal.

Öt fős csoportunk kooperatív módon egészítette ki egymást közös gyakorlatok idején. Támogató, elfogadó együttműködésünk megélése saját élményként kulcsa iskolai csoportjainkkal végzett tevékenykedtetésnek.

Az angol, mint transzfer nyelv használata elengedhetetlenül fontos volt mindvégig. Szóban szinte semmi évközbeni lehetőség hijján ez is komoly fejlesztő hatású.

vasárnap, 08 szeptember 2024 15:22

Reneszánsz művészet felfedezése Firenzében

Tizenegy fős remek csapatban tanultam módszertani kurzuson a reneszánsz művészet szülővárosában júliusi héten. Csapatunkban norvég, görög, lengyel, máltai, németországi indiai kiválóan képzett pedagógustársaimmal együtt hallgattunk előadásokat a Mediciek felemelkedéséről és hanyatlásáról, Firenze koraközépkori szociális és gazdasági helyzetéről, az itáliai városállamok viszonyáról. Így arról is, hogy Dávid bibliai alakja Firenze feltörekvő tehetségét szimbolizálta a vele versengő, rá nyomást gyakorló itáliai városállamokkal szemben. Alakja megformálása kiemelt jelentőségű volt Verrocchio, Donatello és Michelangelo számára is.

Sokat tanultunk egyes alkotókat befolyásoló tényezőkről, alkotói folyamatokról, módszereikről. Modern restaurálási technikákról és természetesen sok-sok műelemzést végeztünk. Tudásunkat teszttel is ellenőriztük. A belépő jegyek vásárlását, szervezését a kurzusdíj részeként kaptuk.

Intelligens csoporttársaimmal a turistáktól hemzsegő városban a forróság ellenére is élvezet volt a közös gondolkodás, munka. A bravúros építészeti, festészeti és szobrászati megoldások közös megfigyelése, további részletek megismerése, vélemények, meglátások, információk cseréje jóval élménydúsabbá tette a templomok, múzeumok bejárását, mint egyénileg. Csoportvezetőnk, Pietro kedvesen, humorral navigált a kultúrsokkot előidéző programgazdagságban. Kortárs művészeti tevékenységre és több tanításkor jól használható digitális alkalmazásra is ráirányította a figyelmünket.

A legfantasztikusabb érzés mégis az volt, mikor a Europass Teacher Academy címét keresgélve hirtelen közelről pillantottam meg Brunelleschi hihetetlen építészeti teljesítményének csúcspontját, a kettős héjjazatú kupolát, amiről olyan sokat olvastam, tanultam, de eddig nem láthattam.

Firenzére egyetlen hét kevés ugyan, de csoporttársaimmal „kimaxoltuk” ezt az időt.