Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Keszei Viktória

kedd, 12 szeptember 2023 12:15

Dialoge Sprachschule Bodensee

Beszámoló – 2 hét Lindauban

 

2023. augusztus utolsó kéthetében az Erasmus+ Ösztöndíj keretén belül lehetőségem nyílt Lindauban, Németországban a Dialoge nyelviskola tanár továbbképzésén két hetet eltölteni. A lindaui intenzív nyelviképzést tudatosan választottam, hiszen célom az volt, hogy a német nyelvtudásomat anyanyelvi környezetben frissítsem fel. Új, pedagógiai gyakorlatban is jól használható módszereket ismerjek meg és országismerettel kapcsolatos tudásomat bővítsem.

A képzésről:

A Lindauban eltöltött kéthetes időszak nagyon intenzív volt. A képzés maximálisan eredményes volt, sokat tanultam, megvalósultak a céljaim, amelyeket a képzés előtt tűztem ki magamnak. A képzésen hasznos tudás birtokába jutottam, mellette pedig aktívan használtam a német nyelvet, hiszen kurzusvezetőinkkel, valamint a nemzetközi csoportban német volt a közös nyelv. A szakmai nyelvben is új ismeretekre tettem szert. Volt alkalmam beülni módszertani órákra is. Ezáltal elmondhatom, hogy közel 30 új módszert ismertem meg. Néhányat közülük gyakorlatban az órákon is kipróbáltam. A továbbképzés témája a négy fő készség (írás, olvasás, hallás, beszéd) fejlesztése volt, de nyitott oktatóinknak köszönhetően a nyelvismereti, lexikai frissítéseken keresztül rendkívül sok, színes, használható metodikai ötlettel is gazdagodtunk. A nyelviképzés elvégzésekor C1-es nyelvi szintnek megfelelő oklevelet kaptam.

A kirándulásokról:

Az iskola gondoskodott a szabadidő hasznos eltöltéséről is, minden hétfőn az üzenőfalon fel lehetett iratkozni fakultatív programokra, de természetesen lehetőségünk volt magunknak is megszervezni a szabadidős elfoglaltságot. Lindau csodálatos lehetőségeket nyújtott a szabadidőnk hasznos eltöltésére, hiszen három ország határán fekszik, az Alpok és a Bodensee öleli körül. Számos szervezett, közös kiránduláson vettem részt kint tartózkodásom ideje alatt, ami hozzájárult ország ismereteim bővítéséhez. Megismeretem a Bodeni-tó környékét, amely különleges adottságokkal jellemezhető vidék, hiszen három ország határán fekszik. Így lehetőségem nyílt Németország, Svájc és Ausztria jelentős turisztikai pontjait és kulturális jellemzőit megismerni. Svájcban a Schaffhauseni vízesésnél, Ausztriában a Bregensben Appfender csúcson jártam a szervezett közöskirándulások során.

Eredmények:

A mobilitásom tanulási eredményei többek között a következők, melyeket a későbbiekben hasznosítani tudok:

  • a szókincsbővítéshez nagyon sok játékos feladat gyűjteményt kaptam, amit a majd óráimon szeretnék hasznosítani.
  • közel 30 új módszert ismeretem meg, melyekkel óráimon elősegíthetem a nyelvtani alapismeretek elsajátítását
  • megismertem, kipróbáltam és megtanultam 8-10 olyan játékot, melyek segítségével óráimon elősegíthetem a német nyelvű kommunikációt és diákjaimat nagy mértékben önálló nyelvhasználatra motiválhatom
  • a közös kommunikációs játékok és beszélgetések során a foglalkozásokon, olyan játékokat játszottunk, amelyek nemcsak a beszéd gyakorlására alkalmasak, de közösség-és érzelmi fejlesztő foglalkozásokon is kiválóan felhasználhatók.
  • közös kirándulások és beszélgetések alkalmával nagyon sok kulturális információhoz jutottam

 

 

Zárszó:

A lindaui nyelviképzésről elmondható, hogy igazi feltöltődést jelentett szakmailag és minden egyéb szempontból. Minden évben szüksége lenne hasonló élményekre minden pedagógusnak.