Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Nagy Regina

szerda, 11 október 2023 07:42

Két hét Dublinban

Élménybeszámoló

 

Centre of English Studies www.ces-schools.com)

2023. augusztus 7. és augusztus 19. között angol nyelvi kurzuson vettem részt Írországban. Dublin belvárosában, a fantasztikus vár szomszédságában található au iskola mind a három épülete. Mivel intenzív kurzusra jelentkeztem, így délelőtt Fiona és Marjorie órájára jártam, délután pedig Billyhez. Mind a három oktató szakmai felkészültsége fantasztikus volt. Mindig egy megadott heti tananyag mentén haladtunk, így kiszámítható volt a tananyag és a használt digitális eszközökkel, egyéb játékokkal a hangulat is remek volt. A kurzuson nagyon színes csapat jött össze, így megismerkedhettem az orosz, guatemalai, észak-koreai, brazil és olasz tanulótársaim mindennapjaival és oktatási rendszerével is. 

A kurzus két hétig tartott számomra, de a többi tanuló már régebb óta a csoportot erősítette. Mindig csatlakozott a fix csoportokhoz egy-két új tanuló, ki rövidebb, ki hosszabb időre. Az oktatókat ez nem hátráltatta és nagyon segítőkészek voltak az új tanulókkal is. A nyelvkönyvet megvettem magamnak amit ajánlottak, így sokkal könnyebb volt a munka számomra, hogy nem pdf formátumban kell dolgoznom. A képzés során a tanáraink nagyon nagy hangsúlyt fektettek a szóbeli kifejezésmód fejlesztésére, rengeteg csoportos, páros vagy egyéni feladatot kaptunk, amit később prezentálnunk kellett a csoport többi tagja számára. ez számomra nagyon sokat segített, hogy meg merjek szólalni angolul, hiszen nem igazán használom a nyelvet a hétköznapjaim során.  Az oktatóim nagyon sok féle feladatot adtak, minden nap kaptunk házi feladatot is, ezzel is ösztönözve minket   bátrabb nyelvhasználatra. Képzés során tudásunkat négy készség – írás, beszéd, hallás, olvasás- terén fejleszthettük. Változatos munkaformák segítségével és feladatokkal érdekes témákat dolgoztunk fel. Meglévő nyelvtani ismereteinket felelevenítettük és különböző feladatok segítségével elmélyítettük. Az ír tanár (Billy) nagyon kedves és segítőkész volt. Bátorságot és önbizalmat adott, annak ellenére, hogy szükség esetén javította hibáimat A tanfolyam minden hétköznap 9-13 óráig tartott egy rövidebb szünettel, majd keddtől csütörtökig pedig délutánonként is volt még két órám 14-16 óráig. Így a hétköznapi iskola által szervezett kirándulásokon alig tudtam részt venni, mert azok 2 órától voltak elérhetőek. Hétfőn és az egyik pénteken így is el tudtam menni egy városnézésre, az Art Galerybe és egy karaoke esten is részt tudtam venni. Fergeteges volt a hangulat.

A többi napon és hétvégéken egyénileg vagy a csoportban megismert iskolatársakkal kirándultam a városban. Többek között megtekintettem a város nevezetességeit (Trinity College, Temple Bar, National Gallery of Ireland, Guinness Storehouse, Whisky Museum). Legnagyobb hatással rám a Trinity College könyvtára volt, habár sajnos könyveket nem láttam, mivel épp tűzvédelmi eljárás miatt, kezelik a kiállított több százéves példányokat. Amely könyvet meg lehetett tekinteni az a The Book of Kells. Érdekes volt a története a könyvnek, örülök, hogy egy ilyen régi csodás mesterművet láthattam. A hétvégéken elkirándultam több helyre is. Megnéztem a Moher-sziklákat. Fantasztikus látvány tárult elém a jó 10 km séta során. Lélegzetelállító volt, ahogy az óceán nyaldossa a sziklák falát alattunk. Észak-Írországba is ellátogattam, ahol Belfast városában egy gyors városnézés után megtekintettem a Giant’s Causeway-t. A vulkanikus munka által létrejött bazaltoszlopok leírhatatlan látványt nyújtottak. Egy hosszabb séta során egészen az óceánig ki lehetett sétálni az oszlopok tetején. 

Megkóstoltam az ír ételeket és italokat is, amelyek ízlettek ugyan, de hozzám közelebb áll például az olasz konyha. 

Összességében fantasztikusan éreztem magamat, rengeteget fejlődött az angol nyelvtudásom.

2023.08.20. Nagy Regina