Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Menyhért Júlia

szerda, 27 szeptember 2023 09:34

Active Art – Barcelona 2023

2023 augusztusában vettem részt Barcelonában az Active Art: Understanding and Enjoying Art in th Classroom and Beyond című kurzuson. Az első pillanattól fogva lenyűgöző volt az az atmoszféra, ami a városban fogadott minket. A város szívében, a Placa de Catalunya közelében zajlottak az előadások és a gyakorlati foglalkozások. A csoportot vegyesen alkották meg fizika-, matektanárok, tanítók és művészettel nevelők, akik mind más európai országból, más-más típusú iskolából érkeztek, ami nagyban gazdagította a tapasztalatcserét.

A kurzus fókusza a művészeti és zenei eszközök csendesítő, ellazító, koncentrációt segítő, önkifejező stb. (akár terápiás hatású) használata volt. A tréning során felfedeztük, hogyan alkalmazhatók ezek a technikák nemcsak a művészeti tantárgyakban, hanem szinte bármelyik tanórán a gyerekekkel. Az előadók konkrét feladatokat mutattak be, amelyek segítségével a tanárok könnyedén bevonhatják a művészetterápia elemeit a mindennapos oktatásba. Az ötletek rendkívül inspirálóak voltak, és azok a pedagógusok is könnyedén tudták alkalmazni őket, akik nem rendelkeztek művészeti háttérrel. Intuitív festés (csendben vagy zenére), rajz, sketchbook-módszer, art journaling, social-emotional learning, mindfulness – e fogalmak mentén zajlottak a feladatok nagyon jó, laza hangulatban, felkészült és tapasztalt oktatókkal, lelkes és interaktív osztálytársakkal. Bár elméleti (egy kis művészetpszichológia és művészettörténet, ami Barcelonában különösen érdekes!) oktatás is zajlott, a gyakorlati feladatokon jóval nagyobb hangsúly volt, a képzés egyik napját például a Katalán Nemzeti Múzeumban töltöttük, ahol a modernizmus időszakának műalkotásain keresztül gyakoroltuk a műelemzést, illetve a mindful photography módszerét. Barcelona Garcia negyedébe is ellátogattunk egyik este egy vezetett séta keretein belül, ahol Antoni Gaudí első házát, a Casa Vicenst is megcsodálhattuk. 

Nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettem ebben a programban, nem gondoltam volna, hogy ilyen minőségi lesz ez a kurzus, hogy ennyi kulturális program övezi, és, hogy ennyi számomra is teljesen új kreatív módszerrel, technikával (és rajzóra-ötlettel) találkozom itt! Számos új kedves ismerősre tettem szert, és olyan eszközöket sajátíthattam el, amelyeket mostantól aktívan használok tanítási módszereimben.